Dzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska
Kulinarne przygody GatityPróbuję napisać posta, ale mój mózg dziś nie współpracuje, jestem mega zmęczona. Obok mnie stoi kubek zielonej herbaty, ale nie wiem czy pomoże. Jak ją przeparzyłam
KardamonovyPrzystawka o przepięknym wyglądzie i jak dla mnie wspaniałym smaku. Jedna z moich ulubionych :) Wiem jednak, że nie każdy przepada za jej smakiem. Ale jeśli
Czerwona PorzeczkaJajka na tydzień należy zamarynować w zakwasie do barszczu czerwonego. Takim jak robimy na wigilię. Sery wędzone sałata, pomidorki koktajlowe roszponka szczypiorek Jajka przekroić ułożyć z
Gotowanie jest łatweMakowiec zawijany drożdżowa rolada makowa z bakaliami. Makowiec zawijany z ciasta drożdżowego, znany też jako drożdżowa rolada makowa wcale nie jest trudny do zrobienia. Był jednym
Cztery FajeryPASCHA WIELKANOCNA SCHAB PO SZLACHECKU Zakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy. Zakupy przed nami, lista dań
Na moim talerzurozprowadzając go równomiernie po bakłażanach. Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia. Jako dodatek – sałatka grecka: Moussakę podałam z sałatką grecką, w skład której wchodzą pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory, 1 duży ogórek, 1 czerwona cebula, 1 zielona papryka, a dodatkowo w całości dodajemy 10 zielonych oliwek, 5 oliwek(...)golonka z indyka Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, Domowa biała kiełbasa Domowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, Cannelloni przepis Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny Gołąbki Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć Kurczak
NiePieprz.plNie bez kozery nazwałam ten chlebek imprezowym. Od jakiegoś czasu żadna impreza czy spotkanie rodzinne nie może się u nas odbyć bez tego wypieku. Zawsze robi
Zawsze głodna!SKŁADNIKI: 200 g szynki 4 jajka na twardo 4 łyżki majonezu 150 g żółtego sera pęczek rzodkiewek rzeżucha
Atlas SmakówO tradycji postnych dań wielkanocnych można by było pisać wiele, bo ile jest regionów tyle ich odmian, ale chyba wszędzie ich symbolem są śledzie. Mimo,że
Bon appetit mon amiekuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka(...)Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy. Składniki sosu: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz Śmietanę
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 duży por, puszka ananasa, puszka kukurydzy, 3 jajka, 30 dag żółtego sera, słoik selera konserwowego. 6 łyżek majonezu, płaska łyżka z curry, sól
Pobite gary BarbaryDziś przedstawiam Wam zestawienie moich ulubionych przepisów na świąteczny stół, w szczególności słodkości:) Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany
karmelowyMacie dosyć, drogich i niezbyt smacznych kupnych wędlin? Mam na to rozwiązanie! Przygotowanie własnej pieczeni, doprawionej ulubionymi ziołami, która świetnie sprawdzi się w roli wędliny na
Codzienne GotowanieBiała kiełbasa to jedna z moich ulubionych. Najbardziej oczywiście lubię tę przygotowaną w domu, gdyż zawsze jest idealna smakowo czyli taka jaką lubię :) Jednak są dni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki