preparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza(...)szybko się skończył. 11. Bez czego nie wyobrażasz sobie dnia? Bez pogaduszek z moją Mamą. Moje pytania do Blogerek i Blogerów: 1. Prowadzę bloga, bo...? 2. Boże Narodzenie czy Wielkanoc i dlaczego? 3. Twoim popisowym daniem Wigilijnym jest...? 4. Z czego najbardziej jesteś Dumna/ny w swojej przygodzie z blogowaniem? 5. Czy masz czasem chwile zwątpienia i dochodzisz do wniosku
Gosia gotujeBardzo lubie roladki drobiowe i często goszczą na moim stole. Łatwo i szybko się robi a w środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i
Monia miesza i gotujeBiszkoptowa babka z dodatkiem majonezu, jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem tłuszczu w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaobyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć(...)Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarnawał w pełni, a już niebawem Ostatki i tradycyjny śledzik. Te wszystkie okazje to idealny powód i moment, aby na naszym stole pojawił się śledź
Kulinarne przygody GatityWyszła trochę przypadkiem. W jakimś celu zasadziłam milion ton rzeżuchy, więc starałam się jednak ją sukcesywnie wyjadać. I tak jedna porcja wylądowała właśnie w towarzystwie sałaty
Kardamonovybliżej i każdy z Nas pomału szykuje swoje wnętrza i swoją kuchnię na powitanie tego magicznego czasu. Wiele z Was pewnie zastanawia się jak udekorować stół na Wielkanoc, ja tez co roku mam ten sam dylemat. Zazwyczaj w moim domu nie ma intensywnych kolorów, panuje stonowana kolorystyka, która ma wyciszać i działać relaksującą. Ale w czasie Świat Wielkiej Nocy(...)stołu to przede wszystkim patera na jajka, z pięknego drewna. Patera, która posłuży nam długie lata. Z tej samej serii, wybrałam dwie miseczki drewniane. Będą idealne na świeże pieczywo, sałatki czy też owoce. Patera na jajka Setty Z tej samej serii też bardzo mi się podobają, podstawki na jajka drewniane - Naczynie na Jajka Ufo Miseczka drewniana to - Margot
SMYKWKUCHNIBabka cytrynowa na maślance Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam! Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 szklanki mąki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g(...)mieszamy *** *** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką *** *** Babkę oblewamy polewą czekoladową, a następnie dekorujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE TUTAJ (klik) CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babka
Blog z Apetytemmiejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem. To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu ugotowane w mundurkach albo pieczone ziemniaki z twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony(...)Podawać od razu. Smacznego! *Mnie najbardziej smakują ugotowane w mundurkach ziemniaki sałatkowe (typ A, np odmiana Anuszka), ale oczywiście można użyć innej ulubionej odmiany. -------------------------------------------🐟--- KONKURS ----🐟--------------------------------------- Zbliża się Wielkanoc, więc razem z firmą SEKO przygotowałam dla Was konkurs na danie ze śledzi. Od dziś przez tydzień czekam na Wasze przepisy ze śledziem w roli głównej, szczególnie mile widziane
Obiad gotowyDomowe kiełki ze słoika Świetny i prosty pomysł na urozmaicenie codziennej diety. Kiełki dostarczają naszemu organizmowi niesamowite ilości witamin, wartości odżywczych i mikroelementów. Dodatkowo pomagają regulować
Blog z ApetytemNiedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania. Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem Składniki: CIASTO KRUCHE: 400 g mąki pszennej 200 g masła schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody FARSZ: 4 cebule czerwone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu biała kiełbasa(...)Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 st przez ok 25 minut.. Dlaczego Oleju rzepakowego nie może zabraknąć podczas wielkanocnego przygotowania * olej rzepakowy to nieograniczone możliwości; desery, mięsa, sałatki i ryby. Nadaje się do wszystkiego * olej rzepakowy to zdrowie. Jest to jeden z najzdrowszych olejów na świecie * olej rzepakowy to lepszy smak potraw. Nawet niejadek zje obiadek
Kuchnia w oparachSzynka pieczona z goździkami Dziś na kanapki lub na obiad poleca się szynka pieczona z goździkami . Jest łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje na ciepło oraz
Lekcje w kuchniWielkanocne jajeczka z łososiem Jajeczka wypełnione kremową pastą z chrzanem i łososiem, to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nasz stół wielkanocny.
Blog z Apetytemrzymska z jajkiem Rolada z mięsa mielonego faszerowana i pieczona z gotowanymi na twardo jajkami to bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu danie. Zazwyczaj potrawę taką przygotowuje się na Wielkanoc, ale można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę na przyjęciu. Pieczeń zarówno wygląda jak i smakuje rewelacyjnie. Składniki: 1 kg wieprzowego mięsa(...)POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pieczeń rzymska z jajkiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem