sałatka na słodko - 3000 przepisów (strona:159/200)

Tatar ze śledzia 101

Tatar ze śledzia rzutem na taśmę pojawia się na naszej stronie przed Wigilią. Dla nas nadszedł czas zasłużonego odpoczynku od blogowania, a dla Was być może

niecodziennikpary
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 164

być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól i pieprz W sporym naczyniu, najlepiej o grubszym dnie topię tłuszcz. Dorzucam posiekaną cebulę i lekko przesmażam, raczej do zeszklenia(...)mrożenia w szczelnych pojemnikach. Podawać można w towarzystwie wybranej kaszy. Porządna porcja białka i energii dla szalonych sportowców pod moim dachem. Macie takich u siebie?  Dobrym dodatkiem jest sałatka z gotowanych buraczków ćwikłowych, wzbogacona cebulką, jabłkiem i olejem sezamowym. Jo etvagyat kivanunk, czyli Smacznego!!! * Maria Peszek "Pan nie jest moim pasterzem" #gulasz #mieso  #itbmtt

I tu będę miała takie te
Meksykańskie enchiladas 155

patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa była gorąca dodałem do niej 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 posiekaną wraz z pestkami czerwoną papryczkę chili oraz 1/2 posiekanej słodkiej czerwonej papryki. 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, łyżeczkę suszonego tymianku oraz łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i dodałem na patelnię. Po około minucie smażenia przypraw z papryką dodałem mielone(...)łyżki oliwy, sok z 1/3 limonki, a całość posypałem połową pęczka natki świeżej kolendry. Całość przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki, gdzie sałatka powinna spędzić co najmniej około 10 minut, aby smaki uległy połączeniu. 200 ml kwaśnej śmietany wylałem do miseczki i wymieszałem z sokiem z 1/3 limonki, sól, czarny świeżo zmielony pieprz

Wyprawy kulinarne
Piękno i styl – tace Madame Binier. I kilka pysznych przepisów. 195

Jeśli cenicie sobie oryginalne, piękne, stylowe produkty, które wspaniale wzbogacą każde wnętrze, a korzystanie z nich będzie czystą przyjemnością zachęcam Was do zapoznania się z ofertą

Słodkie okruszki
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 149

Świeże, w pełni dojrzałe, ekologiczne owoce są zamieniane tradycyjną metodą na powidła w lokalnej węgierskiej manufakturze. Intensywna operacja słoneczna w okresie dojrzewania owoców sprawia, że są one bardzo słodkie. Powidła z wiśni oprócz owoców zawierają niewielki dodatek ekologicznego miodu akacjowego; do wytworzenia 100g powideł używa się 300g owoców. Powidła nie zawierają dodatku cukru, pektyn ani konserwantów. Moja opinia: Nie wiem(...)osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne, składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa "skibka chleba" lub też jako dodatek do sałatek czy zup. PYSZNIE

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 115

jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej skórki do zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych(...)się bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych  sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy okazję spróbować  rzemieślniczych czekoladek Tartufo Dolce i Tarocco których  producentem jest firma  Blanghe z piemonckiej Alby. Firma powstała w 1977 roku w samym centrum Piemontu

królestwo garów
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 106

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek

Cztery Fajery
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 220

morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej   Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki) 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej   Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą(...)pieca i przykrytą szczelnie odstawić, aby odpoczęła ( do 1 godziny ). Dopiero teraz pieczeń kroimy i podajemy w towarzystwie sosu majonezowego oraz Ziemniaków z cebulką dymką i korniszonami, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek

Moja Delicja
Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo- pomidorową 161

Mimo iż dziś piątek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by podzielić się z Wami pomysłem na np. jutrzejszy obiad lub imprezowo-ostatkowe danie, którym poczęstujecie

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 198

ziarenka kolendry/zgniecione                   3 ząbki czosnku/zmiażdżone 2 gałązki rozmarynu 1  łyżeczka papryki słodkiej   1/3 łyżeczki ostrej papryki                 ok. 1  łyżeczka soli oraz: 300 g  świeżych pieczarek 2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/ 1 łyżka oliwy z oliwek(...)odrobiną śmietany lub mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję.  Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie polenta / kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/  i  zielona sałatka z dresingiem mandarynkowym

Zakamarki mojej kuchni
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 305

Jak ja lubię takie dni jak dzisiejszy. Chociaż minął jak z bicza strzelił.Gizmo nie grymasił. I dał się do ósmej wyspać.Nie zaznawszy już dawno

bastalena
Łosoś w Sosie Koperkowym 209

Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną

Słodka Strona
Biały pudding w czarnym sosie i Węgry (2) 151

pudding: 2/3 filiżanki białego ryżu + 1/3 filiżanki tapioki + 2 filiżanki wody opcjonalnie: coś do posłodzenia Składniki na sos: 1 szklanka jeżyn lub więcej kilka łyżek wody kilka łyżeczek słodkiego syropu ½ łyżeczki mąki kukurydzianej Ugotuj ryż z tapioką na wodzie. Dokładnie zmiksuj, posłodź jeśli chcesz. Przełóż do małych filiżanek, etc. i odstaw na kilka godzin do lodówki. Koniecznie wypłucz foremki wcześniej(...)kuchni). A kto chce załapać choć kilka podstawowych zwrotów, niech zajrzy tutaj . Dziękuję , dzień dobry czy do widzenia wypowiedziane przez obcokrajowca zawsze wywoływało uśmiech. Frytki, panierowany kalafior i sałatka Jakieś takie blade wszystko, ale pyszne było: gulasz warzywny i zupa z pieczonym czosnkiem Zupa cebulowa i warzywa z patelni z fetą i pieczonymi ziemniakami        I dzień

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka z marchewki 86

Pyszna i zdrowa surówka z marchewki i jabłka to idealny dodatek do obiadów składających się z ziemniaków, pieczonych, duszonych i smażonych mięs (szczególnie drobiu), gulaszy oraz

Zasmakuj Kuchni
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 267

przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska,  albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu(...)półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje sałatek  np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania