sałatka na słodko - 3000 przepisów (strona:166/200)

Sos tysiąca wysp – oryginalny przepis 37

Oryginalny przepis na doskonały domowy sos tysiąca wysp , czyli idealny i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do burgerów, pizzy, tortilli, jajek oraz sałatek. Sos z tysiąca wysp jest przygotowany z mieszanki majonezu i przecieru pomidorowego, zagęszczony jajkiem na twardo i pogłębiony smakiem octu oraz ogórkowych pikli. W przeciwieństwie do sosu amerykańskiego jest dużo łagodniejszy w smaku. Charakteryzuje się kremową konsystencją(...)tysiąca wysp Składniki: dobrej jakości, najlepiej domowej roboty majonez: 3/4 szklanki przecier pomidorowy lub dobrej jakości, gęsty ketchup: 1/4 szklanki ocet jabłkowy: 1/4 łyżeczki drobno posiekana cebula: 1 łyżka słodka papryka w proszku: 1/4 łyżeczki jajko ugotowane na twardo: 1 szt. drobno posiekane pikle ogórkowe: 2 łyżki kilka kropel sosu Tabasco lub Hot Souce Luisiana sól i pieprz do smaku

Kuchnia Na Wypasie
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 103

zdjęć :)). Obok posilała się rodzina mówiąca po włosku. W tle grała klimatyczna włoska muzyka. Menu jest takie jakie lubię, czyli krótkie. Mamy tu dobre na lunch kanapki i sałatki, proste zupy i makarony, deski serów i wędlin umożliwiające poznanie oferty delikatesów. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb i owoców morza. W karcie jest kilka propozycji, które wypróbował mój Mąż. Znajdzie się(...)podane w charakterystycznych szklaneczkach uśmiechały się do nas wcześniej z lady chłodniczej przy barze.  Tiramisu było wręcz boskie! Idealnie wyważone smaki, prawdziwa harmonia łącząca gorzką kawę i słodki krem z mocno wyczuwalną nutą kakao. Jedne z najlepszych, jakie jadłam w życiu. Panna cotta niestety nas rozczarowała. Była mało waniliowa i na mój gust za mocno ścięta. Z zazdrością patrzyłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet z jajkiem 70

surowego boczku 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 średniej wielkości cebule 2 łyżki oleju 8 jajek pól łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki sproszkowanej kolendry słodka papryka – 1 łyżeczka cząber – 1 łyżeczka majeranek – 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: Masło i bułka tarta (lub orzechy) do wysmarowania i wysypania foremki Jak zrobić(...)pokrój go na plastry. Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka faszerowane Wielkanocna zupa chrzanowa Wielkanocny barszcz biały Wielkanocna sałatka Dziadka Zobacz też nowe przepisy Pasztet z jajkiem Różowe jajka Przepisy na faszerowane jajka – 7 pomysłów Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane z pieczarkami Artykuł Pasztet z jajkiem pochodzi

okolicepalnika.pl
Wegański WROCŁAW 183

również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu(...)dnia z marchewki i mango na mleczku kokosowym z czarnym sezamem i orzechami nerkowca - porcja była bardzo duża, zupa była pyszna i sycąca. Za drugim razem wybraliśmy opcję na słodko - tofurnik piernikowy. Reszta dań do wypróbowania :) Najadacze ul. Nożownicza 40 Orientalna kuchnia w wegańskim wydaniu. Najadacze mieszczą się w centrum Wrocławia.  W swojej ofercie maja zupy, burgery, oraz

Bananowe Pole
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 163

wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem przypomina ślimaka. Pyszności!  Pierekaczewnik to tatarski piróg, który posiada znak GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność). Tatarska Jurta oferuje swoim Gościom jedyny(...)Swoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak!  Poznań i Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na pewno zostaną w mojej pamięci na bardzo długo

Sajkofanka smaku
Spring rolls z awokado i krewetkami 151

także niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną „misą”, w której serwować można sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek(...)rozerwać papieru. Układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały. Przykrywamy wilgotną ściereczką. Spring rolls z awokado i krewetkami podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym dowolnym, ulubionym. S pring rolls z awokado i krewetkami to propozycja na lekki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na domową imprezę, czy też

mojewypiekiinietylko
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 202

tyle wielka, że nasze gardło przeżywa istny termiczny szok.  3. Gorąca przesłodzona herbata - to nie mit!     W Turcji mają jeden sprawdzony przepis na upały. Pioruńsko słodka i gorąca herbata. Gorąca, bo takie napoje sprzyjają produkcji i wydzielaniu potu, którego jedną z funkcji fizjologicznych jest ochładzanie naszego organizmu. Do tego też rozgrzewamy się od wewnątrz, więc temperatura wokół(...)ochładzamy się. Wilgotne ciało od potu = przyjemne orzeźwienie, choć niekoniecznie komfortowe. Fakt pocenia się bywa dla wielu dość wstydliwy. Jednak przy takich upałach, wstyd warto odsunąć na bok ;) 6. Sałatki warzywne, chłodniki to podstawa!     Tłuste i ciężkie jedzenie nie sprzyja upalnym dniom. Procesy trawienne zabierają nam dużo energii, gdzie i tak jesteśmy już wystarczająco zmęczeni panującymi temperaturami

W kuchni Karmel-itki
5 sposobów na dobry nastrój 196

Wszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu

Kuchnia PROzdrowotna
Wariacje na temat past kanapkowych 223

Od dłuższego czasu dla urozmaicenia, zarówno codziennych kanapek, jak i imprezowych przekąsek, robimy różne pasty. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, bułeczkami, sucharkami czy bagietką. Wariacji na

Delicious Titbits
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei 233

klopsiki szwedzkie, podane z tradycyjnym ciemnym sosem oraz z dodatkową żurawiną. Najbardziej lubię je w wersji z puree ziemniaczanym, ale możesz je podać dość dowolnie. Do nich przygotuj dowolną sałatkę lub gotowane warzywa. Tym razem postawiłam na świeże szparagi polane bułką tartą z masłem, tradycyjnym dodatkiem w kuchni polskiej do gotowanych warzyw. Klopsiki możesz podać z tradycyjnym puree, zachęcam(...)Duś klopsiki w sosie jeszcze około 10-12 minut aż sos zgęstnieje i dobrze się podgrzeje. Klopsiki wyłóż na talerze razem z puree i warzywami, dodaj też po łyżce słodkiej żurawiny na porcję lub więcej jeśli lubisz. SMACZNEGO! Artykuł Szwedzkie klopsiki jak z Ikei pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Babeczki marchewkowe 152

Pyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;) Babeczki udekorowałam prostym kremem z twarożku i masła i dodałam dekorację zrobioną ze świeżych marchewek. Babeczki piekłam w standardowej blaszce na muffinki, składniki wystarczają na 12 sztuk. Jeśli spodobał Wam się przepis(...)kiedy polewa nie jest jeszcze zupełnie zimna, wtedy łatwiej uzyskać ładne gładkie wykończenie. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Babeczki marchewkowe pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Kolacja degustacyjna w Fokim. 111

poczęstowani tempurą, w czterech odsłonach: krab, krewetka, kalmar i chyba najlepszy, batat (38,70zł). Ten ostatni przypadł do gustu nie tylko przeciwnikom owoców morza – batat był rzeczywiście ciekawy, idealnie słodki, mięciutki, a podany w chrupiącej skorupce. Dobre, aczkolwiek próbowaliśmy dużo lepszych pozycji. Bao, to pozycja, która ucieszy wegan – wersja z tofu, karmelem, douchi i mango (15,80zł) brzmiała nieziemsko, jednak(...)tego dania) i kapusta czerwona. Perfekcyjne danie! Reszta dań była również dobra, chociaż osobiście nie wróciłabym na Fokim Seafood – porcja ogromna, jednak 42zł to dla mnie stanowczo za dobrą sałatkę. W porównaniu do reszty dań głównych wypadła raczej słabo, jak dla mnie była za sucha, brakowało ciekawego elementu, który połączyłby wszystkie smaki. Z dań mięsnych znakomite były żeberka wołowe

Fill The Bowl
Koktajl z dyni, jabłek i mango 119

  Od pewnego czasu bardzo przywiązuję wagę do tego, co jem. Nie, nie dostałam bzika na punkcie diet czy skrajnych sposobów odżywiania, lecz po prostu zaczęłam

Raj dla Podniebienia
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 144

skład której wchodzą trunki z winiarni należącej do rodziny Frescobaldich. Podczas lunchu prasowego zaprezentowane zostały nam cztery, a w zasadzie 6 dań (dwa dania wegetariańskie i nie były to sałatki) z nowego menu. Do dań podane zostały wina, które dobrał i przedstawił Tomasz Józefik (kierownik ds Kluczowych Klientów Gastronomii / HORECA Key Account). Na dobry początek otrzymaliśmy wypiekany w restauracyjnej kuchni(...)zostały przygotowane dwa dania „bezmięsne” : tortellini ze szpinakiem (podobno bardzo dobre) na warzywach duszonych  oraz mozzarellę zapiekaną z warzywami. Krem z białej czekolady ze świeżymi owocami – nie za słodki, dobrze zrównoważona słodycz kremu z kwasowością owoców, coś co w deserach bardzo lubię.   Do niego wino likierowe Santo Spirito , produkowane z suszonych winogron w wersji wzmocnionej spirytusem gronowym

królestwo garów