mnóstwo wartości odżywczych jakie posiadają. Mają swój charakterystyczny i oryginalny smak, który nie wszystkich zadowala. Nie są to typowo mocno słodkie suszone owoce, a raczej delikatnie kwaśno-słodkie. Jak dla mnie wyśmienite i całkowicie mi odpowiadające. Co koniecznie muszę tu zaznaczyć to to, że powyższe jagody są wysuszone idealnie! Dotychczasowe jakie posiadałam były mocno wysuszone i twarde(...)mineralne takie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech różnych odmian komosy. Dodaje ją do sałatek, dań obiadowych czy od niedawna także śniadaniowy ;) STEWIA W PŁYNIE Ze wszystkich dostępnych naturalnych słodzideł chyba najbardziej lubię stewię. Stosuję ją już od bardzo dawna i niemal codziennie osładza
Zdrowie na języku :Psesje pokonamy i wrócimy z nową energią (mamy nadzieję). Nadrobimy zaległości! 😖 Wracając do postu, lubicie quinoe/komosę ryżową? W jakich połączeniach najczęściej ją spożywacie? My quinoe uwielbiamy do wszelkich sałatek a ekspandowaną komosę kochamy jeszcze bardziej w deserach. Dziś przedstawiamy Wam gotową kompozycję śniadaniowo-deserową od firmy Musli4u , która specjalizuje się w produkcji tego typu mieszanek. Zachęcamy sprawdzić ich ofertę(...)ilość owoców lio jak jabłko, truskawki, wiśnie i kiwi, które są również przyjemnie chrupkie. Szczególnie zasmakowały nam wiśnie i kiwi, ponieważ mają fajną kwaskową nutę, która dodaje smaczku przy słodkich deserach. Całość nie jest niczym słodzona i cenimy ją za ten naturalny smak. Podsumowanie: Jedna garść takiej mieszanki pysznie urozmaica słodkie posiłki. Szczerze polecamy jako posypkę do deserów lodowych, naturalnego
Candy Pandasramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno(...)wychodzimy na taras z piwem w dłoni. Mamy ponad trzy godziny pracy automatu więc warto się wyposażyć w więcej niż jedno piwo :) Chlebek wyszedł naprawdę pyszny. W sumie dość słodki, ale nie za słodki. I z wyraźnie - ale tak właśnie akuratnie z umiarem - wyczuwalną musztardą. A kulki gorczycy cudownie chrupały w zębach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureświetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina(...)potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się naprawdę drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy
PaleoSMAKkotlety z ziemniaków i sera. 800 g ziemniaków 150 g tartego sera mozzarella 1 jajko “L” 50 g mąki ziemniaczanej duży pęczek szczypiorku (20 g) 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 100 g szynki w plastrach Dodatkowo: 80 g panko 1-2 jajka olej do smażenia Kotlety z ziemniaków i sera Jak zrobić(...)sera. Szczypiorek zastąpić można zieloną cebulką. Z podanych ilości składników uzyskamy około 16 sztuk średniej wielkości kotletów. Lubisz dania z ziemniaków ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka. Kotlety z ziemniaków i sera The post Kotlety z ziemniaków i sera appeared first on MeCooks Blog
MeCooksDzisiaj coś wyjątkowego! Prawdziwe konkretne żarcie, czyli żeberka po chińsku. Z ananasem. Na słodko i troszkę na ostro. Na ostro, bo dodałem czerwonego pieprzu prosto z AleDobre.pl . A już chyba ze 100 razy pisałem, że ich przyprawy po prostu miażdżą, są genialne. A żeby naprawdę było "po chińsku" to przed przygotowaniem tego dania przeprowadziłem konsultacje z Cai, moją chińską(...)drobno zmielony, tylko raczej zmiażdżony. Dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy kiełki (umyte i osuszone) i dusimy jeszcze 3 minuty. Gotowe :) Ja to podałem z ryżem i taką szybką sałatką: czerwona i zielona papryka pokrojona w kosteczkę wymieszana z kukurydzą z puszki. Rewelacja! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureprzerwie między kolejnym deszczem zdążyłam grillować warzywa i mięso. Nie wiem jak Wy ale dla mnie grillowane szparagi to przepyszny dodatek do mięsa, ryb i sałatek. Najczęściej przyrządzam zielone szparagi . Przyrządza się je bardzo szybko. Grillowane szparagi zwiastują u mnie początki grillowania na świeżym powietrzu. Co prawda ja wolałabym aby już było trochę więcej ciepła, ale 17 stopni na grilla(...)ogórkiem, solą, czosnkiem i pieprzem. Czasami dodaję do niego zioła takie jak mięta pieprzowa czy świeże oregano. Lubię takie świeże pachnące dodatki, zapach grillowanego mięsa, a na deser słodkie truskawki. Tak dzisiaj mieliśmy ucztę. Wspomnę, że jeszcze ugotowałam ryż z szafranem. Na młode ziemniaki muszę jeszcze trochę poczekać. Taki to był dzisiaj obiad z grilla . Resztki zapakowane na jutro
codojedzeniaMamy kolejną propozycję na ciekawe wykorzystanie porów. Wczoraj była sałatka, a dzisiaj pokażemy Wam fajny sposób na naleśniki z nadzieniem, w którym głównym składnikiem jest por. Dla tych, którzy lubią pory to będzie pyszne danie, a mamy nadzieję, że wszystkim posmakuje :) My bardzo lubimy różne odmiany przyrządzania pora, bo to niezwykle smaczne warzywo, a można z nim robić naprawdę dużo(...)momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników my podajemy biały sos z tartym selerem. Składniki sos: 1 słodka śmietanka 12%, 250 ml. 3/4 szklanki tartego selera 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (typ grecki) 1 serek topiony pieprz, bazylia Śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Następne dodajemy pokrojony w kostkę
vegetanieSkładniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki faszerowane z mięsa mielonego pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemtego cukru to po prostu bajka! Nie szczędziliśmy też waniliowego cukru pudru , boskiego muscovado i uzależniającego syropu trzcinowego (klik) - kolejna nowość Diamantu , który idealnie sprawdził się m.in. przy przygotowaniu słodko-słonych orzeszków ( u mnie na blogu używam go także do creme brulee z pasternaku - klik ). Muszę przyznać, że ogromnie pozytywnym zaskoczeniem zarówno dla mnie(...)przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z wykorzystaniem lokalnych produktów, oczywiście wyłącznie naturalnych. O mąkach z Młynomagu (klik) pisałam
KUCHARNIAsoku z pomarańczy. Idealna dla miłośników słodko-pikantnych smaków! Dlaczego warto wypróbować karkówkę w azjatyckiej marynacie? Grillowana karkówka to danie, które zna i lubi wielu z nas, ale czy próbowaliście kiedyś nadać jej orientalnego charakteru? Azjatycka marynata dodaje tradycyjnie polskiemu mięsu z grilla zupełnie nowego wymiaru, tworząc idealne połączenie słodkich, pikantnych i głęboko umami smaków. To doskonała propozycja(...)około 6-8 minut z każdej strony. Poszukaj charakterystycznego, karmelizowanego wierzchu, który jest znakiem dobrze przyrządzonego mięsa. Podawanie Podawaj grillowaną karkówkę na ciepło, najlepiej ze świeżymi warzywami lub lekką sałatką. Możesz również pokroić mięso w cienkie plasterki i serwować na ciepłych, grillowanych plackach lub jako dodatek do azjatyckiego zestawu do bibimbap. Karkówka z grilla - najczęściej zadawane pytania 1. Jak długo
Moja Książka KucharskaKruche piwne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Fantastycznie wychodzą z niego wypieki wytrawne i słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dzisiaj przygotowałam z niego kruchutkie obwarzanki-wianki z sezamem. Wiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊 Poza tym jak inaczej nazwać(...)możecie przygotować paluchy i obsypać je dowolnymi dodatkami, np. grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, kminkiem, czarnuszką itp. A jeśli zasmakuje Wam taki rodzaj ciasta kruchego, to spróbujcie także tuńczykowej sałatki w kruchych miseczkach
Codzienna kuchnia niecodziennafiletów z kurczaka – piersi z kurczaka – pociętych na mniejsze kawałki) 0,5l maślanki naturalnej (ewentualnie kwaśna śmietana 18% wymieszana pół na pół ze słodką śmietaną 18%) sól, pieprz panierka: 4 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki drobnej bułki tartej 0,5-2 łyżeczek chili (wg upodobań(...)stron na złoto. Odsączyć usmażone polędwiczki z kurczaka na ręczniki papierowym. Polędwiczki z kurczaka w panierce są doskonałe i na ciepło i na zimno ze świeżymi lekkimi sałatkami. Post Polędwiczki z kurczaka w panierce pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnipewni jej członkowie przejawiają nawet sezonowe oznaki nadmiernego odżywienia:) Jakiś czas później poznałam smak awokado w uwielbianym przeze mnie guacamole. Zaczęłam też śmiało eksperymentować z dodawaniem go do sałatek i makaronów. Jednak najbardziej smakuje mi w najprostszym wydaniu z odrobiną czosnku, soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu rozsmarowane na chrupiącej grzance. Mniam! I taką wersję początkowo(...)upiec brioszkę, wypiek na wskroś maślany. Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche , bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie
KUCHARNIADanie o ciekawiej nazwie "Poke Bowl" wywodzi się z Hawai. Jest to miska składająca się z różnych produktów, wśród których głównym składnikiem jest ryż, a tuż
Zdrowie na języku :P