Quesadilla z mięsem mielonym to typowe meksykańskie danie. Możemy przygotować je na ostro lub łagodnie. Wybierzcie wersję, którą lubicie. To danie idealnie nada się na szybkie przekąski na spotkanie ze znajomymi, bowiem możecie jeść je na zimno albo ciepło. Idealnym dodatkiem będzie szybka sałatka z zielonego ogórka i sos czosnkowy . Pycha… skusicie się? Składniki 2 tortille 150g mięsa mielonego(...)tutaj <<. Quesadilla z mięsem mielonym – przepis Mięso mielone przesmażamy na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Papryczkę chilli kroimy w półplasterki. Jeśli nie lubicie ostrych dań po prostu usuńcie z niej pestki. Jedną tortillę smarujemy przecierem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugą tortillą i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prosta Składniki: 200 g śledzi matiasów ( tacka ) 6 łyżek octu 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru sałatka : 3 marchewki średniej wielkości 1/2 małego selera 2 duże ziemniaki 3 korzenie pietruszki średniej wielkości 2 małe cebule 5 ogórków kiszonych średniej wielkości 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki majonezu, gęstego 1,5 łyżeczki pieprzu 1 płaska, łyżka cukru sól do smaku Śledzie(...)lodówki. Po tym czasie wyjmij, ponownie odcedź, pokrój na małe kawałki i zostaw na sitku do odcieknięcia. Nie przejmuj się jeśli okażą się zbyt kwaśne w sałatce nie będzie to wyczuwalne, a mdłe niestety znikną bez śladu pośród innych smaków, więc tak musi być Ogórki kiszone także pokrój w małe kawałeczki, dodaj do śledzia na sitko, żeby porządnie odciekły , wtedy
Ogrodnik w podróżyoraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy(...)majonezu i 3 łyżeczki soku z cytryny. Przyprawiłem łyżeczką cukru, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i również umieściłem w lodówce. Zarówno sosy, jak i sałatka powinny przebywać w lodówce przez co najmniej godzinę, dzięki czemu smaki ulegną należytemu połączeniu. Do moździerza wrzuciłem 4 goździki, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczkę suszonych ziaren
Wyprawy kulinarnetylko. Sałatka z chipsami nie należy do typowy zdrowych fit sałatek, jednak czas od czasu możemy skusić się na jej przygotowanie. Sałatkę z chipsami można przygotować z różnymi smakami chipsów, przez co, za każdym razem będzie smakować inaczej. My najchętniej wybieramy chipsy o smaku chilli. Nadają one sałatce lekko pikantnego smaku. Macie ochotę na pyszną sałatkę z kurczakiem i chipsam(...)Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Sałatka jest naprawdę smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM I CHIPSAMI Składniki: 4 marchewki 3 jajka 3/4 dużego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 400 g piersi z kurczaka paczka ostrych chipsów ok 170g 400 g pomidorków koktajlowych 6 łyżek ketchupu Przygotowanie: Jajka i marchewkę gotujemy
Przepiski.plczubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z porem i groszkiem konserwowym – Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kosteczkę. Por (białą część), przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półtalarki. Przelać wrzątkiem (by por nie był taki ostry), odcedzić na cedzaku. Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. Wrzucić wszystkie składniki
Kulinarne Przebojeoliwek/oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka ostrej musztard 1. Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku, resztę pokroić w kosteczkę. Winogrona przekroić na pół. wyjąć pestki. Wymieszać z sałatami. Posypać słonecznikiem. 2. Składniki dressingu wymieszać, polać sałatkę. Uwaga: jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej "konkretna" można dodać do niej pokrojony
Kto ugości moich gości?mogliśmy szaleć do woli – chyba każdy to przyzna : przesadziliśmy!!! :D Przepyszne , aromatyczne ryby … mięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik
Ostra na Słodkowindow.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA GULASZ DROBIOWY Z PIECZARKAMI Składniki: 500 g fileta z kurczaka 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, czosnek granulowany. Wykonanie: Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, dorzucamy do kurczaka(...)kurczaka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy kukurydzę, całość zalewamy wodą, tak aby cale mięso było zanurzone. Doprawiamy papryką ostrą i czosnkiem. Dusimy całość około 15 minut. Po upływie czasu zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ryżem i ulubioną sałatką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gulasz Drobiowy z Pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plłyżki octu jabłkowego opcjonalnie: poszatkowana cebula i krążki chili (wersja na ostro) Przygotowanie: Pomidory myję, kroję na pół, następnie na kilka małych ćwiartek. Rzodkiewki kroję w półksiężyce. Na półmisku układam kolorowe pomidory, rzodkiewkę, przyprawiam, polewam octem i posypuję kiełkami. Jeśli dodaję to posypuję teraz posiekaną cebulką i chili. Sałatka z pomidorów gotowa;) SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchnijakości składników. Przygotowanie Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W sałatkach staramy się abo wszystkie produkty były tej samej wielkości. Proponuję kroić w kostkę ok. 1cm Paprykę i ogórka również kroimy w podobnej wielkości kostkę co pomidory Cebule obieramy i siekamy, cebula jest ostra więc śmiało może być dużo drobniej posiekana niż warzywa. Wszystkie posiekane już warzywa
KasiaiKrzysiu.pldodatkiem do dań na ciepło, czy po prostu piękną ozdobą na talerzu. Co to dokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów(...)surowo, ale także do duszenia i smażenia. MOzna z niego także przygotować pesto lub sos. Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy . Liście musztardowca mogą być składnikiem mieszanek warzyw liściowych, nadając im orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka
Kulinarne przygody Gatityrukoli wykorzystać roszponkę, szpinak albo miks sałat, jednak uważam że delikatnie ostry charakter rukoli podkreśli smak pozostałych składników. Składniki (składniki na 2 porcje) 2 garści rukoli 1/2 zielonego ogórka 8 pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli (może być czerwona) 6 plasterków szybki parmeńskiej 2 łyżki oliwy szczypta ziół prowansalskich Sałatka z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską – przepis Rukolę dokładnie myjemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niedzielny obiad, ale wówczas (przy mniejszej ilości osób) warto zmniejszyć ilość składników Ja tym razem podałam go w towarzystwie sałatki z roszponki, ale razem z kaszą i buraczkami też smakuje fantastycznie. Świetnie też pasować będą wszelkie surówki na ostro. Polecam bardzo. około 1 kg schabu bez kości 500 g pieczarek 200-300 g boczku 3-4 małe cebule
Smaki Na Talerzurzeczą była szpinakowa muffinka. Pastrmajlija czyli macedońska pizza to coś oto takiego z kawałkami jagnięciny, zazwyczaj podawana w towarzystwie okropnie ostrej marynowanej papryczki. Zdecydowanie godne polecenia dla miłośników mięsa. Pastrmajlija Poza tamtymi smakołykami, będąc w Macedonii warto spróbować np. Sałatki Macedońskiej czyli marynowanej papryki z pomidorami czy kojarzącej się bardziej z Bułgarią Szopskiej Sałatki czyli pomidorów i ogórków sążnie
Roślinożerni urlopowiczenajważniejsze można je przygotować wcześniej. Gotuję chutney z kapustą, korzennymi przyprawami i rodzynkami. Jest słodko kwaśne, aromatyczne i ostre. Idealna zimna przystawka do pieczonego indyka. Na moim świątecznym stole pojawia się wiele przystawek z kapusty, o choćby sałatka z brukselką . Często gotuję kapustę z zasmażką , która w smaku nieco przypomina chutney. Kapusta to takie świąteczne warzywo. Do świątecznych dań można
codojedzenianaczynie się zapełni ozdabiamy wierzchnią warstwę pieczarkami, zieleniną... Jeżeli pozostały nam produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę... ... a zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 250 st. C 15-20 min. Potem czekamy 5 min. i dzielimy ostrym nożem na porcje i serwujemy na gorąco. Smacznego
chleba naszegoSałatka jest obłędna i zawali na kolana każdego miłośnika czosnku. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków 8 łyżek soli 6 łyżek ostrej papryki 4 główki czosnku 1 kg cukru 1/2 l. octu 1 szklanka oliwy PRZYGOTOWANIE: Nieobrane ogórki pokroić z grubsze plastry, dodać sól, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie, odlać wydzielony sok, doprawić drobno posiekanym czosnkiem
Kopystką po garachSzybka i pożywna sałatka. Idealna na przekąskę w ciągu dnia lub na wspólne biesiadowanie ze znajomymi. Możecie ją dowoli przyprawić, jeśli lubicie ostre smaki dodajcie papryczkę chili. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula puszka kukurydzy kilka kwiatów brokułów 4 plastry dobrej jakościowo szynki 3 większe konserwowe (opcjonalnie kiszone) ogórki 5 krążków ananasa z zalewy przyprawy: sól, pieprz
Zasmakuj KuchniSezon ogórkowy jeszcze trwa, a w szczególności na pikle i sałatki. W moim ogródku nadal leżą i czekają na swoją kolejkę do słoików. Dzisiaj proponuję pikle z ogórków na ostro. Składniki: Dowolna ilość ogórków ( takie jak do kiszenia ) Pieprz młotkowany z kolendrą Nasiona kolendry Zalewa: 1 ½ l wody 300 ml octu 5 łyżek cukru 1 ½ łyżki soli Wykonanie: Z podanych
Smaki Ewy