granatem, którego słodycz świetnie harmonizowała ze słoną fetą. Sałatkę można posypać orzechami włoskimi lub prażonymi ziarnami słonecznika. Wszystko zostało polane delikatnym sosem na bazie musztardy i miodu. Prosto, delikatnie i szybko. Składniki: 100 g rukoli 1 granat garść podprażonych ziaren słonecznika 100 g fety 2-3 pomidory sos: łyżka ostrej musztardy łyżka octu winnego łyżka miodu 2-3 łyżki wody
na moim stole...piękniej, apetyczniej :)Składniki sałatki podałam przykładowe. Takie, jakie ostatnio miałam pod ręką. Możecie skomponować swoją sałatkę. Może to nawet być najzwyklejsza jarzynowa z majonezem :) gwarantuję jednak, że podana w taki sposób oczaruje każdego :)Składniki:sałata lodowa,marchew,szczypior lub dymka,świeży ogórek,pomidory,ostra papryczka chilli, mozzarella,listki bazylii.Sałatę pokroić w paseczki. Szczypior posiekać. Ogórek w plasterki(...)Podajemy osobno dowolny sos. Mogą to być sosy na bazie oliwy lub majonezu. Ja użyłam oliwy czosnkowej i paprykowej.Jak Wam podoba się taki sposób na sałatki? :) Wolicie podawać je w takiej formie, czy raczej w dużej misce?Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasycące danie można zaaranżować tak ,że nawet Picasso by sie nie zawstydził . :) Do idealnej sałatki dla Dwojga potrzebujemy : 2x pojedynczą pierś z kurczaka (może być 1 podwójna) 1x cebula dymka 2x pomidor (średniej wielkości) Główka sałaty masłowej Serek feta (feto podobny) Sól pieprz papryka ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny(...)smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś lubi ostra papryczka :) A więc zaczynamy : 1) Rozgrzewamy patelnie grillową 2)Myjemy piersi z kurczaka ,przecinamy je na pół pod kątem . 3) Łączymy wszystkie przyprawy ze sobą i obsypujemy piersi z kurczaka 4) Wrzucamy 4 części piersi na patelnie i smażymy obustronni aż do powstania "prążków" w tym czasie
Wspólne smakitatarski - Kliknij po przepis. 27. Sos koperkowy - Kliknij po przepis. 28. Ostry sos - Kliknij po przepis. 29. Sos majonezowo czosnkowy - Kliknij po przepis. Jeszcze mam dla Was playlistę z 43 pomysłami na smaczne sałatki
W kuchni u MonikiZioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez minimum godzinę i podajemy. Przepis na sałatkę znalazłam u Yotama Ottolengi w książce „Jerozolima”, zmieniłam proporcje składników, ominęłam w składnikach rzodkiewkę i surową cebulę, która była zdecydowanie za ostra i dawała za bardzo palące wrażenia. SKŁADNIKI 1 duży wężowy ogórek 1 duża czerwona papryka 1 puszka ciecierzycy
Karo in the Kitchendomu, prawda? Dlatego też przejrzałam przepisy znajomych blogerek i przygotowałam własną wersję (własne proporcje) ogórków kanapkowych! Słodko-kwaśno-ostre, mocno chrupiące, idealne jako dodatek do kanapek, ale nie tylko - sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak. Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku
Pora coś zjeśćsię wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen. Przyprawa meksykańska do chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka gorzkiego kakao
Kulinarne przygody Gatityczosnku. Pyszna i lekka przekąska, idealna na drugie śniadanie do pracy. Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Składniki -2 garści rukoli -4 jajka (ugotowane na twardo) -1 awokado -200 g piersi z kurczaka -sól, pieprz, ostra papryka, curry -80 g sera feta Sos: -5 łyżek jogurtu greckiego -1 łyżka majonezu(...)Odkładamy, po lekkim przestudzeniu mięso kroimy na kawałki. --> Na talerzu układamy rukolę, na wierzchu układamy wszystkie składniki. Wierzch polewamy sosem. --> Sos: --> Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. --> Smacznego Post Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujemnie niewykonalne. Łatwo zgadnąć, że skoro "Waldorf" mnie zaskakuje i przy okazji nie lubię selera - to głównym składnikiem tej sałatki jest właśnie seler. Nie potrafię wyjaśnić czemu tą sałatkę uwielbiam i jadłabym ją, i jadła, i jadła, i jadła, a wszystko inne chociażby z odrobiną tego warzywa jest dla mnie nie do przełknięcia. Ona jest po prostu wyjątkowa! I szczerze(...)jogurtu naturalnego szczypta soli, pieprzu zwykłego dwie szczypty pieprzu cayenne (można zastąpić inną ostrą przyprawą - np. chili) Sposób przygotowania: Selera należy obmyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Tak samo zrobić z jabłkami. Orzechy należy rozbić i oczyszczone z łupinek dodać do sałatki. Brzoskwinie (jeśli z puszki to należy je najpierw odsączyć z syropu) pokroić w kosteczkę i wrzucić
Jedzeniomaniakurczaka z ziemniakami i rukolą SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś kurczaka 4-5 średnich młodych ziemniaków sałatka: spora garść rukoli + kilka pomidorków koktajlowych, pieprz i oliwa do polania, a najlepiej oliwa czosnkowa, ok. 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka: 2 ząbki czosnku, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, lubczyk, oregano, sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Pierś myję, osuszam, wykrawam błony(...)Kawałki kurczaka smażę przez kilka minut na oliwie. Na talerzu układam ziemniaki, w kawałkach lub potłuczone (posypuję je koperkiem), piersi kurczaka oraz porcję rukoli z pokrojonymi na pół pomidorkami. Sałatkę polewam oliwą czosnkową i posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Obiad podaję od razu. Nadaje się on także do odgrzania w piekarniku lub mikrofalówce. Obiad gotowy
Zasmakuj Kuchnitrafiłam na ten przepis, od razu przypadł mi do gustu i musiałam go wypróbować. Sałatka jest bardzo lekka, idealna na wielkanocne śniadanie ( i nie tylko). Składa się z mieszanki sałata, świeżej papryki, jajek i mojej ulubionej białej kiełbasy. Całość polana jest ostrym sosem chrzanowym. Mówię Wam pycha. Myślę, że często będzie gościć w moim domu ;-) Zapraszam(...)plastry, układamy na sałacie. Kiełbasę obieramy z osłonki i również kroimy w plastry, podsmażamy ją na złoty kolor z obu stron. Następnie układamy ją na sałacie. Gotową sałatkę polewamy sosem. Smacznego
Passion of Cookingniestety. Osobiście nie jestem fanką rzeczy grillowanych, toleruję tylko burgeraska i poczciwą kiełbasę z dużą ilością musztardy ostrej i podłego ketchupu. Tak mam i żadne krucjaty nawracające mnie na grillowaną karkówę tutaj nie pomogą. Za to uwielbiam grillować, przygotowywać, kroić, robić sałatki, wpadam w amok, w kuchni wygląda jak po przejściu tornada, ja mam nogi wbite pod pachy, ale jestem(...)żeby ostygło. Nie, przez noc się nie zepsuje. Rano odcedzamy skrzydełka i wsadzamy je do marynaty. Marynata: 1 szklanka oleju rzepakowego ½ szklanki miodu (ja użyłam spadziowego) ¾ szklanki ostrej musztardy 2 kopiaste łyżki przyprawy do kibbeh do kupienia tutaj . Wszystko razem bardzo dokładnie łączymy, najlepiej zrobić to blenderem. Nacieramy starannie skrzydełka, przekładamy do miski i zakrywamy szczelnie folią. Wstawiamy do chłodnego
ladykitchenniestety. Osobiście nie jestem fanką rzeczy grillowanych, toleruję tylko burgeraska i poczciwą kiełbasę z dużą ilością musztardy ostrej i podłego ketchupu. Tak mam i żadne krucjaty nawracające mnie na grillowaną karkówę tutaj nie pomogą. Za to uwielbiam grillować, przygotowywać, kroić, robić sałatki, wpadam w amok, w kuchni wygląda jak po przejściu tornada, ja mam nogi wbite pod pachy, ale jestem(...)żeby ostygło. Nie, przez noc się nie zepsuje. Rano odcedzamy skrzydełka i wsadzamy je do marynaty. Marynata: 1 szklanka oleju rzepakowego ½ szklanki miodu (ja użyłam spadziowego) ¾ szklanki ostrej musztardy 2 kopiaste łyżki przyprawy do kibbeh do kupienia tutaj . Wszystko razem bardzo dokładnie łączymy, najlepiej zrobić to blenderem. Nacieramy starannie skrzydełka, przekładamy do miski i zakrywamy szczelnie folią. Wstawiamy do chłodnego
ladykitchenLekka, smaczna sałatka na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zamiast typowego sosu sałatkowego - sos czosnkowy, który fajnie podkręca smak warzyw. SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1/3 główki sałaty lodowej 1 mozzarella (lub 1 op. mini mozzarelli) 10 pomidorów koktajlowych 1/2 papryki czerwonej kilka łyżek kukurydzy kawałek czerwonej cebuli sos czosnkowy SOS CZOSNKOWY: 1/2 szkl(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka, oregano 1. Sałatę porwać, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mozarellę i paprykę pokroić, cebulę drobno posiekać. 2. Wszystkie składniki wymieszać. 3. Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku
Kto ugości moich gości?szybko się nie spaliło. Smażymy mieszając do zbrązowienia, do czasu aż zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 1,5-2 minuty. SAŁATKA KREWETKOWA Wrzucamy do gorącego masła naszykowane wcześniej krewetki – surowe smażymy minutę, gotowane mrożone– do momentu podgrzania. Odcedzamy krewetki z masła do osobnej miseczki, pozostałe masło – teraz już o smaku krewetek(...)końca słodyczy krewetek, ale trzeba dodać jej charakteru sokiem z cytryny i ostrym sosem – próbujcie! PODANIE Zewnętrzne ścianki bułek smarujemy pozostałym masłem przy użyciu miękkiego pędzelka i grillujemy bułki na rozgrzanej patelni lub w elektrycznym grillu. Wypełniamy gorące bułki porwaną na małe kawałki sałatą rzymską i krewetkową sałatką, posypujemy prażoną cebulką i podajemy od razu – klasycznie z frytkami lub solonymi
Karo in the KitchenCiemne, zimne, wietrzne popołudnie czyli idealny czas na pyszną, sycącą sałatkę z pęczaku. Przygotowałam ją na bazie przepisu Dominiki Wójciak znalezionego w lutowej KUCHNI. Pęczak z
Dzieje kuchennej WiewióryPodobno pochodzi z Rosji, u mnie prosto z bloga Filozofia smaku. Taka trochę inna nasza tradycyjna warzywna. U mnie z kiełbasą zamiast szynki. Dla mnie pyszna
Dzieje kuchennej WiewióryW takie upały zwykle nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste potrawy i z przyjemnością sięgamy po coś lżejszego.Chłodniki , kremy , i sałatki najczęściej goszczą na stołach
Ostra na SłodkoSurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone
Gospodyni Miejska