sałatka na ostro - 3508 przepisów (strona:51/234)

Sałatka jarzynowa 179

kwaśnych jabłek, już smak inny. Więcej musztardy, ostrej lub łagodnej, słodkiej marchewki i już jest inaczej. Nie wspomnę o krojeniu, ja lubię drobno posiekane warzywa, ale spotkałam się z dużą kostką, inaczej niż u nas. Fajnie mieć tradycję, która w każdym domu z różnych rąk smakuje inaczej! Oto inne pomysły na sałatkę jarzynową, którą przygotowuję dla swoich bliskich: sałatka jarzynowa(...)mniej słodszy niż warzyw z zalewy. Sałatka jarzynowa jak u Mamy domowa, rodzinna, tradycyjna. Składniki: 4 duże ziemniaki 5 jajek 5 marchewek 1 duży por 4 pietruszki 1 cały seler puszka zielonego groszku (może być mrożony) puszka kukurydzy konserwowej (może być mrożona) 3 jabłka 4 ogórki kiszone majonez dobrej jakości 2 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz do smaku, łyżeczka drobnego

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z pieczoną dynią 179

zrobiłam dynię w ten sposób i już wiem, że nie będzie to ostatnio raz. Tak przygotowana dynia jest mięciutka, lekko pikantna i aromatyczna. Idealnie wpasowała się w poniższą sałatkę, ale równie dobrze można jeść ją samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Polecam zrobić większą porcję, bo na prawdę jest bardzo smaczna i szybko znika 😂 Składniki na pieczoną dynię(...)sól do smaku  przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki imbiru Składniki pozostałe:  90 g mieszanki sałat 1/2 małego awokado  1 łyżka posiekanego szczypiorku  przyprawa do sałatki (Big Nature) Dressing: 1 niepełna łyżeczka oleju lnianego (Big Nature) 1 płaska łyżeczka musztardy

Zdrowie na języku :P
Miód, drób, sałata i szkło 259

Kombinując nad pomysłem na odrobinę lata w zimie nie sądziłem że może powstać tak niesamowicie oryginalny smak sałatki a do tego kurczak w ulubionej odsłonie mojego syna. Składniki (4-5) porcji pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon) oliwa z oliwek połowa żółtej papryki nieduża czerwona cebula 2 garście mixu sałat z roszponką sól(...)odstaw na 30 minut. Nadziej po 2 kawałki na grube i krótkie patyczki do szaszłyków i smaż na maśle klarowanym na mocny złoty kolor. W trakcie marynowania mięsa przygotuj sałatkę. Przebież jeśli trzeba 2 garście miksu sałatkowego z roszponką, dodaj do niej pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, paprykę żółtą i wymieszaj z dresingiem. Zrób go z 2 łyżek oliwy

Mechanik w kuchni
Cebula - warzywo nie tylko do płaczu 145

najpopularniejsza w naszym kraju. Ma zdecydowany ostry smak i aromat, ale po sparzeniu lub uduszeniu nabiera lekkiej słodyczy. Jest uniwersalna, więc można ją stosować do wszystkich dań. Cebula cukrowa - bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa. Najlepiej sprawdza się na surowo. Cebula biała , nazywana też czosnkową z racji swojego delikatnie czosnkowego aromatu - idealna do sałatek, sals, delikatnych sosów, tatara. Jest łagodna(...)czerwona , o delikatnie fioletowym kolorze - delikatna w smaku i aromacie, nadaje się do sałatek, sals, dekorowania potraw. Dymka - nieduża podłużna cebulka, sprzedawana wraz ze szczypiorem. Najlepsza na surowo do sałatek, surówek, idealnie smakuje z pomidorem. Nie powinno się jej smażyć, gdyż może zgorzknieć. Lepiej ją dusić. Dymka po lekkim obgotowaniu nadaje się do marynowania. Szalotka - do dań duszonych, sosów, wspaniale

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 232

skórka otarta z 1 cytryny, sól, pieprz 1 nieduży brokuł 1/2 niedużego kalafiora 50 g szpinaku baby 150 g jarmużu, pozbawionego grubych włókien i pokrojonego na paski Przygotowanie sałatki warzywnej z dukkah: Zrób grzanki: Chleb porwij na kawałki i ułóż na blasze, Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i wymieszaj dłońmi. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)wymieszaj z połową sosu jogurtowego. Kalafiora pokrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub ostrego noża. Przełóż do miski z grillowanym brokułem razem z listkami szpinaku i jarmużem. Polej pozostałym sosem, posyp dukkah i grzankami.  Sałatka dobrze smakuje także następnego dnia. Możesz ją zabrać w pojemniku do pracy. Grzanki najlepiej zapakuj osobno, aby nie zmiękły

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z pora, marchewki i jabłka 192

Jedna z lepszych surówek do obiadu, jakie ostatnio jadłam. Lekko ostra, za sprawą pora. Idealna do delikatnych mięs. Moja rodzina po prostu oszalała na jej punkcie

Smaki Na Talerzu
Kuskus curry z pomidorami i ostrą papryczką 161

Lekko pikantna z nutą orientu, sałatka z kaszy kuskus z warzywami. Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus, 10 sztuk pomidorków truskawkowych, ogórek gruntowy, 1/2 ostrej żółtej papryczki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 i 1/3 szklanki wody, szczypta soli, płaska łyżeczka curry Przygotowanie: Kaszę mieszamy z solą i curry, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy aż wciągnie całą wodę.  Pomidory kroimy

Lena Gotuje
Cukiniowe szaleństwo, czyli cukinia w curry na kanapki i do obiadu 149

wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni, wykorzystując dary ogrodu. Agata ma kilka podpowiedzi dotyczących tego przepisu. Sugeruje, żeby do przygotowania sałatki najlepiej użyć cukinii żółtą i zieloną, taki miks kolorów będzie się bardzo ładnie prezentował. Jeśli wolimy bardziej ostre smaki, zwiększmy ilość octu o 50 ml oraz ilość curry do 1 łyżki. Cukinia w curry na kanapkę i do obiadu

KulinarneImpresje.pl
Tatar z podwędzanego matiasa z grubo siekanym guacamole i czarną quinoą 197

Takie cudo, na każda porę dnia. Ja jadłam na śniadanie, ale jako przystawka do obiadu, albo przekąska na wieczorne przyjęcie jak znalazł. Składniki: 5-6 łyżek

Quinoa Raz!
Sałatka z pieczonego kalafiora 175

piekarnika ma szansę stać się w moim domu dobrą alternatywą dla tego z wody, z bułką tartą. Żeby jednak ocenić sałatkę całościowo… no, mam problem, jak nigdy. Jest to z pewnością nietypowa propozycja. Sam sos – słodko-kwaśno-ostry z jednej strony zachwyca, a z drugiej – w połączeniu z kalafiorem – pozostawia w głowie pewnego rodzaju niedopowiedzenie

Smaki Na Talerzu
Sałatka z kaszy bulgur ze strączkami i papryka czyli Niedzielne Śniadanie odc.113 348

Inspiracją do przygotowania tej sałatki była dla mnie zawartość lodówki oraz gazeta WERANDA COUNTRY NR.3/2017. Okazało się, że niezależnie jakiego strączka użyjemy zalewa pachnąca kuminem wspaniale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pełna kolorów sałatka z figami i sosem z mango i musztardy 271

Obierz pół mango i zmiksuj miąższ z wodą i musztardą. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj odrobinę wody. Polej sosem sałatkę i chrup na zdrowie Składniki SOS MANGO-MUSZTARDOWY 4 łyżki wody mineralnej 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 3-4 łyżki musu z mango Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco

Eat me! Fit me!
Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 181

Kolor, zapach, witaminy. Ta sałatka to idealne śniadanie do pracy ale i pyszny lekki obiad. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej a potem tylko siup! do pojemnika/s

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka brokułowa 556

brokułów przekonywałam się bardzo długo. Nie przepadałam za ich zbyt mdłym smakiem. Jestem zdecydowanie fanką smaków kwaśnych i ostrych. Trochę to trwało, ale pokochałam to warzywo. Brokuły rewelacyjnie smakują z serem ricotta, jako nadzienie pysznych roladek . Sałatkę brokułową przygotowałam na moje urodziny. Goście byli zachwyceni. Brokuł w połączeniu z pysznym sosem czosnkowym i prażonym słonecznikiem smakuje wyśmienicie. Sałatka ta idealnie

Pobite gary Barbary

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję