pomidorkami, ciecierzycą, fasolą i awokado Witajcie po przerwie. :) Dzisiaj zapraszam Was na jedną z moich ulubionych sałatek. Składniki: 1 puszka (400g) ciecierzycy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 awokado 12 pomidorków koktajlowych (u mnie miks czerwonych i żółtych) 2-3 łyżki kukurydzy marynowane ostre papryczki , ilość według smaku 2-3 łyżki natki pietruszki , posiekanej 1 łyżka posiekanego szczypioru(...)wstrząsnąć do połączenia. Doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę i fasolę odsączyć z zalewy. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem i wymieszać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzUgotowane jarzyny idealnie komponują się ze słonym śledziem, a dzięki przełożeniu warstw sałatki domowym majonezem jest ona bardziej wilgotna . Jest po prostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek majonezu (najlepiej(...)misie i dodajemy ocet. Mieszamy. Dzięki dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra. Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują nam sałatkę. Kiedy mamy już przyszykowane wszystkie składniki, każdą porcję składników dzielimy na 3 części. Rozpoczynamy zbieranie sałatki. Najlepiej użyć
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam wędzonego łososia – zarówno na grzanki, do sałatek, jak i jako dodatek do makaronu. To właśnie w połączeniu z makaronem i pieczonymi pomidorami tworzy fantastyczne
Ostra na SłodkoPisałam już nieraz i zapewne wiecie, że uwielbiam cukinię. W postaci sałatek , zup , zapiekanek , a nawet ciast ! W trakcie upałów dodaję ją do makaronów i dziś
Ostra na SłodkoDiabelskie ogórki to idealny dodatek do grilla - ostre o delikatnym słodkim posmaku. Takie ogóreczki urozmaicą wasz grillowany posiłek, a ponadto doskonale sprawdzą się w roli przekąski
Alutka-GotujeWitaminki witaminki! W ostatnim czasie totalnie zakochałam się w jarmużu. Przyrządzam z niego sałatki kilka razy w tygodniu oraz dodaję do obiadu. Nie wiem czy wiecie
Ostra na SłodkoLekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :)Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając
Dzieje kuchennej Wiewiórypieprz czarny do smaku Umyj liście sałaty i dokładnie osusz. Obierz owoc i powycinaj ostrym nożem z białych błonek. Twaróg pokrusz lub pokrój w kostkę. Wszystko pokładaj na talerzu, dopraw i na koniec posyp prażonym słonecznikiem lub dynią. SMACZNEGO. CMOK . Do takiej sałatki na kolację świetnie pasuje czerwone wino Merlot
Pasje Jolkiżurawinę. Rodzynki nie toleruję. Dobra, jadam je tylko w czekoladach. Ale czas na sałatkę! Składniki 2 buraki ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku, pokrojone w małe kawałki 300 g filetów śledziowych w oleju mała czerwona cebula garść suszonej żurawiny majonez kremowy Folwark musztarda ostra pół szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej pieprz ziołowy sól morska lub himalajska do smaku
Z Kuchni Do Kuchnismakiem wakacji. Takim smakiem kojarzącym się z latem, słońcem jest u mnie sałatka hawajska. Warto zamknąć w niej aromat lata, soczystość świeżego ananasa i cieszyć się jej smakiem, kiedy nam tylko najdzie ochota. Składniki: pół ananasa świeżego pojedyńcza pierś z kurczaka sól, pieprz, ostra papryka pół puszki kukurydzy 10 dag żółtego sera w kawałku 2 łyżki majonezu natka(...)bardzo ostry nóż, np Victorinox . #MyVictorinox . Tnie jak brzytwa, jest niezawodny. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę. *Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. *Do miseczki wkładamy ananasa, kurczaka, osączona kukurydzę, ser pokrojony w kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Posypujemy zieleniną. Jeśli lubimy sałatkę możemy
Z Majeczką w kuchniSałatka ..pyszna ..i prosta do zrobienia...podpatrzyłam tutaj. 20 dkg arbuza 20 dkg ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek słonecznika 1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra) Ser pokroić w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym(...)winnym), przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza i ogórki obrać ze skórki i też pokroić w kostkę .Wszystko dodać do białego sera. Skropić oliwą z oliwek, dodać pestki słonecznika i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki
Moje domowe kucharzeniearomatami liści porzeczki, agrestu, trawy oraz owoców cytrusowych. W ustach bardzo lekkie z przyjemną delikatną kwasowością. Finisz zaskakująco długi. Tak jak poprzednie, do picia solo lub delikatnych letnich sałatek. Les Queyrats Graves 2014 (22,99 zł) – To już poważniejsze wino w porównaniu z dwoma poprzednimi. W tym, beczkowym Sauvignon Blanc znajdziemy większą kwasowość oraz poważniejszą strukturę. Przyjemnie odświeżające(...)słodkie aromaty. Czujemy suszone morele, miód oraz róże. Później następuje duże zaskoczenie. W ustach jest ostro kwasowe, mineralne, mocno cytrusowe i wspaniale orzeźwiające. Finisz dość długi z lekką goryczką. Pyszne samo lub do ryb z grilla. Oczywiście dobrze schłodzone. Michał Jancik, poleca go do sałatek w stylu orientalnym, na przykład do sałatki z łososia z goma wakame . Limoux
królestwo garówSałatka tak prosta, że aż trudno uwierzyć w to jak jest pyszna:). Fani intensywnego w smaku sera gorgonzola na pewno będą zadowoleni. 125 g rukoli (standardowe opakowanie sklepowe) 200g sera gorgonzola 200g winogron Sos: 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżeczki oleju 3 łyżeczki wody 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Ser gorgonzola kroimy w kostkę
Szefowa kuchniostrości. Ale i o całej barwnej palecie smaków, nuta cynamonu, kardamonu, kuminu i obłędnej papryki wędzonej. To chili rozgrzewa i rozbudza wszystkie nasze smaki. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE: SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA(...)FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA CHILI CON CARNE INACZEJ: – Aromatyczny obiad – Ekspresowa wersja chili con carne – Raj dla podniebienia – Z nutą cynamonu – Idealnie ostre ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso mielone wołowe 400 g – Passata pomidorowa – 700g / u mnie
globuskulinarnyprzez kolejne 10 minut. Gotową roladę zostawić na około 5-7 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie pokroić na kawałki ostrym nożem i podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam roladę z kaszą bulgur wymieszaną z cebulą czerwoną i pieczarkami i sałatką. Smacznego Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką
Smaki ArmineBardzo szybka sałatka z zupek chińskich, która jest świetnym rozwiązaniem na różnego rodzaju imprezy. Przepis dostałam od mojej rodzinki :) Składniki: zupki chińskie ostre 3 szt, ogórek 1 szt, pomidor 3 szt, kukurydza 1 puszka, cebula 1 szt, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta 1 szt, majonez 14 łyżek, musztarda 1 łyżeczka, woda gorąca 1 szklanka, Sposób przygotowania: Zupki kruszymy
kulinarne odsłony patiPachnąca kolendrą sałatka z kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci mango polana wyrazistym sosem na bazie ostrej musztardy dijon, słodkiego miodu oraz wyrazistego imbiru i orzeźwiającej limonki smakuje wyśmienicie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 1 mango 130g mix sałat z burakiem 75g orzechów nerkowca 1 czerwona cebula 1 pęczek kolendry 2 łyżeczki przyprawy
Szalona Kuchnia EwelinyKtóre przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy
Moja smaczna kuchniazdjęciach talerz sałatki, tj. porcja dla 2 - 3 osób. Sos należy dodać do sałatki przed samym podaniem. Do sałatki najlepiej użyć musztardy o delikatnym, lekko słodkim smaku np. miodowej. W ostateczności może być także sarepska. Chili można zastąpić ostrą papryką w proszku. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie
Zasmakuj Kuchnijedyne warzywo w naszych ogrodach, które bez większych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju. Sałatka z tychże warzyw na zimę to wspaniała alternatywa, na chociażby częściowe zagospodarowanie niezmierzonych kabaczkowych ilości. Ma bardzo wyrazisty, słodko - ostry smak i jest tak pyszna, że trudno jej się oprzeć. 1 kg czerwonej
Jadło i czytadłoSkładniki – porcja na 0,5 l: 2 szklanki dowolnego oleju (nie aromatyzowany), 1/2 szklanki świeżych papryczek, Krok 1 Papryczki myjemy i kroimy w plasterki (kroimy
Coś bym zjadławołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki ¼ kulki mozzarelli 2 razy po ½ łyżeczki oliwy ½ łyżeczki harissy/sambalu lub ostrej papryczki w innej postaci sól i pieprz Przygotuj: patelnię grillową patelnię z nieprzywierającym dnem naczynie do zapiekania Podaj z: sałatką Najpierw trzeba zająć się bakłażanem. Kroję go wzdłuż na dość cienkie, półcentymetrowe paski. Można go posolić, odstawić na 10 minut
Bazując na smakukolorowa sałatka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a smakuje naprzepysznie. Włąsciwie to mam duże wątpliwości czy wogóle jest to sałatka czy po prostu propozycja podania. Tak czy owak połączenie smaków jest naprawdę wyborne. Słodkawe buraki, chrupiące orzechy i lekko ostra, wyrazista rukola. Kocham :) Sezon na buraki w pełni, orzechy lecą z drzew... nic nie stoi
Pyry na Gazkostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pomidory, bazylię, sól, pieprz ziołowy i ostrą paprykę. Dusić na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Frytki podawać z sosem pomidorowym i ulubioną sałatką. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychSezon na botwinkę trwa, a ja odkryłam kolejny pyszny przepis z botwinką w roli głównej. Tym razem sałatka na ciepło z żółtym serem. Idealna :) Składniki: 1 kg liści buraczanych, 1 ½ łyżki masła, 1 ½ łyżki mąki, 25 dag ostrego żółtego sera, 5 ząbków czosnku, 1 szklanka mleka, 1 żółtko, sól. Wykonanie: Liście botwinki dokładnie wypłukać, zalać małą ilością wody i obgotować
Tradycyjna Kuchniamiodowo-musztardowy, do tego frytki i znów świetna Coleslaw. W obróbce karkówki można było wyczuć marynatę, a słodko-ostre dodatki w postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie i bardzo fajnie je wykańczały. Tym razem do frytek dodano sałatkę ze świeżych warzyw. Milkshake przyjemny i słodki. Niestety wykończony został sztuczną bitą śmietaną. O herbatę musieliśmy się kilkakrotnie upominać, widocznie
Pasja Smaku