Składniki: - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1/2 puszki fasoli białej - 200-250 g fasolki szparagowej - 1 cebula - 3 filety z matiasów - 1/2 szklanki jogurtu - 2 łyżki majonezu
magiczna kuchnia KasiSałatka ta, to różnorodność kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, wodę, olej, cukier
Moniki SmakołykiPrzyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy ;) Wiosenna sałatka w stylu fit Receptura na jedną porcję: - główka mini sałaty rzymskiej - garść liści świeżego szpinaku - 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy - pół zielonego ogórka(...)sezamu białego - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing: - sok z połowy cytryny - pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż
Sajkofanka smakuwielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam! Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu składniki: 8-10 ugotowanych na twardo, obranych(...)łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki soli przyprawy do słoika: duża, czerwona cebula 3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego przygotowanie Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki
Stare GarySałatka ze słodko-kwaskowych owoców niekoniecznie musi być deserem . Można ją podać i zjeść jako samodzielne danie np. na przekąskę w ciągu dnia. Jabłka i kiwi są powszechnie dostępne i warto je wykorzystywać jak najczęściej. Taka owocowa surówka może też być dodatkiem do pieczonego drobiu i będzie z nim doskonale harmonizować. Jest pełna smaków, chrupiąca i pyszna. Zawiera też dużo(...)witamin, które na przedwiośniu każdemu się przydadzą. A co powiecie na kolorowa surówkę z fioletowego kalafiora ? Jedzenie musi być pyszne, ale powinno też pięknie wyglądać, prawda? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaczarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością(...)znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku. Stosunek ceny do jakości i ilości produktu jak dla mnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszczęście daje się suszyć i jest łatwo dostępna, więc można ją jeść przez cały rok. Zobacz przepis na ciasteczka lawendowe , lemoniadę o smaku lawendy i lawendowy ocet do sałatek ! Lawenda też pięknie pachnie. To mój ulubiony zapach i jeśli robię lub kupuję detergenty do mycia, odświeżania powietrza czy prania, prawie zawsze wybieram ten zapach. Jedną z najfajniejszych wycieczek na jakich(...)miejsca są też na Kujawach i Podlasiu – można tam oglądać jak rośnie lawenda i poczuć się jak w Prowansji. Lawenda może też wyrosnąć na naszym obrusie czy zasłonie. Piękne kolorowe kwiaty to idealny wzór i najlepsza dekoracja. Kiedy zrobiło się ciepło mój obrus zakwitł lawendą. W tym samym sklepie z tkaninami ( tekstylialand.pl ) można też kupić lawendowe zasłony, pościel, poszewki
Ugotowane pozamiataneUwielbiam sałatki makaronowe. Smakowo komponują się praktycznie ze wszystkimi dodatkami, więc można do nich dodać to co mamy w lodówce i to co lubimy. Ja lubię je jeść "solo" a także jako dodatek do kotleta lub podgrzanej frankfurterki. Składniki: 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo 200 g szynki konserwowej 1 ogórek sałatkowy 4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki(...)koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany gęstej18% 3-4 łyżki majonezu sól himalajska pieprz kolorowy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki czyli makaron, szynka, ogórek, groszek konserwowy, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i ponownie
Ala piecze i gotujepodłużne paski szerokości ok 2-3 cm. Słoiki wyparzyć , a następnie do każdego wrzucić po 1-2 ząbku czosnku (w zależności od wielkości), kilka ziarenek gorczycy, pieprzu ziarnistego kolorowego , ziele angielskie oraz liść laurowy. Cebulę obrać i pokroić w w grube paski i dodać po kilka do każdego słoika. W garnku przygotować zalewę z podanych składników , a następnie(...)Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 15-20 minut od zagotowania się wody.Studzić postawione do góry dnem. Tak przygotowaną paprykę możemy wykorzystywać w zimie do przeróżnych sałatek, jako dodatek do obiadu czy po prostu na kanapkę. Smacznego
Aromatyczne PodróżeZąbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę(...)strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką. Jeśli mamy świeżą rybkę, to czas pieczenia zdecydowanie się skróci. Spokojnie wystarczy 15-18 minut
Kuchnia w czekoladzienutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki. Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki. Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone(...)oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie) ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego na co pozwala
głodny alergikWaflowe jajka z nadzieniem będą idealną przekąską na wielkanocne śniadanie. 100 g wędzonego łososia 4 ugotowane jajka mała puszka groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 2
Kolorowa kuchnia ElkiPyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go
Kolorowy PrzepisownikKulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Składniki na około 15 kulek: 1 puszka ciecierzycy 400g (240g netto) 10 suszonych pomidorów z zalewy czosnek niedźwiedzi świeżo mielony pieprz kolorowy mieszanka ognistych przypraw 2 łyżki oliwy z pomidorów Ciecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Pomidory(...)niedźwiedzim, pieprzem i ostrymi przyprawami - mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kulki o średnicy około 2 cm - obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów. Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki. U mnie kulki znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody :-) Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów SMACZNEGO
peggiwkuchniSkładniki : 3 kolorowe papryki wędzona pierś kurczaka- u mnie udko, bo piersi nie znalazłam 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki kroimy w kostkę, mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy(...)cytryny ewentualnie łyżka cukru pudru Do małego słoiczka ( z zakrętką ) odmierzamy składniki i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i mieszamy ją dokładnie. Można posypać lekko solą i pieprzem czarnym
Proste Potrawy