Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu surówka, która jest doskonałym dodatkiem obiadowym. Może występować też samodzielnie, ale ja akurat bardzo lubię ją przygotowywać do drugiego dania
Kolorowy Przepisownikmają niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa ( pieczona kapusta , jesienne pieczone warzywa , pieczony kalafior , pieczone kolorowe buraki , pieczony bakłażan z zata'arem , pieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa , pieczona dynia ) ale obok pietruszki przechodziłam z obojętnością... Wszystko do czasu(...)koleżanka opowiedziała mi jak pyszna jest upieczona z miodem i czosnkiem. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa, pyszna jest też pokrojona w małe kawałki, jako jeden ze składników sałatki. Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g pietruszki 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki miodu oliwa z oliwek sól pieprz Wykonanie: Pietruszkę obieramy
Kulinarne przygody Gatitysałatką ze świeżych owoców i warzyw. Kocham Meksyk i ich kuchnię, ale najczęściej z moich eksperymentów wychodzi fusion. Czasem gotując dobieram składniki, które z pozoru do siebie nie pasują. Okazuje się, że w rezultacie wychodzi smakowity…”meksyk” ;) Uwielbiam tatuaże, a ludzi którzy mają ich sporą ilość ich na swoim ciele często zwie się „kolorowymi
Mienta blogdodatkowo jest kolorowo, jest idealnie! Gotowanie ma sprawiać radość, pozwolić nam się zrelaksować i zjeść coś pysznego! W książce znajdziemy ponad 160 przepisów, które są podzielone na trzy działy. Pierwszy z nich - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo
Plate of Joywersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Sałatka z salami na sposób węgierski 2014-12-28 16:50:06 Poniższy przepis inspirowany jest podobną recepturą, którą można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska. Oba te przepisy bazują(...)innymi składnikami, jak również proporcjami oraz sposobem wykonania całości. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 4 porcje) 180g ulubionego salami krojonego w cienkie plasterki (łatwo dostępne w sklepach) 3 nieduże kolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta) 2 średniej wielkości jędrne pomidory 1 średniej wielkości czerwona cebula kilka rzodkiewek 2 ząbki czosnku kilka łyżek soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku
Kulinarna Pokusasłoneczno-deszczowymi błędami i termometru wahaniami, piknik postanowiłam sprawić sobie pod dachem! Taka namiastka upragnionego wypadu na plażę, ale w ciepłym mieszkaniu i na niezawilgoconym podłożu stołu. Moja letnia sałatka makaronowo-warzywna też mi w takich okolicznościach natury bardzo smakowała :) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez MAKARONY POLSKIE pod chwytliwą nazwą: Zabierz Makarony Polskie na piknik! Trzymajcie za mnie(...)ewentualnie zastąpić octem jabłkowym, wtedy tylko 1 łyżeczka 1 łyżeczka suszonej bazylii - jak ktoś ma świeżą pod ręka to jeszcze lepiej! wtedy zwiększyć ilość do 1 łyżki sól, pieprz kolorowy - do smaku Makaron ugotować w osolonej wodzie zg. z instrukcją na opakowaniu - ja preferuję twardość al dente, ale to już zależy od osobistych upodobań . Odcedzić, przelać na sitku lodowatą wodą
Grunt to przepis!drugim biszkoptem i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę. Odkładamy do schłodzenia na noc. Aby nadać imprezie bardziej dziecięcego wymiaru postanowiłam ozdobić działkę kolorowymi balonami i własnoręcznie zrobionymi pomponami z tiulu. Koszt ozdób malutki a efekt zadowalający. Wszystkie przekąski oraz tort ustawiłam na stoliku i krzesłach pod drzewem pod którym większość dnia jest cień(...)Chciałam aby pasowały kolorystycznie do reszty więc szukałam dosyć długo aż w końcu zrobiłam zamówienie na ebayu. W zasadzie zapłaciłam mniej niż planowałam więc polecam takie zakupy. Jedną z sałatek podałam w słoiczkach weck ozdobionych różowym sznureczkiem. Przepis na sałatkę z papryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie
Mienta blogśniadania były kolorowe. Im więcej żywych i soczystych barw tym lepiej. Dzisiaj postawiłam na włoskie smaki, które zawsze poprawiają nastrój, nawet, gdy temperatura spada i mroźne powietrze odczuwamy nawet w ciepłym domu. To nic skomplikowanego, bo wykorzystałam rukolą, mozzarellę, parmezan i słodkie pomidorki koktajlowe. Całość skropiłam delikatnym dressingiem z oliwy i suszonego oregano, tak jak lubię. Sałatka jest syta
Moja smaczna kuchniakolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek
Moniki SmakołykiLekko, smacznie i zdrowo! Jednym słowem ZIELONO MI ;-) składniki: - garść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny
SMYKWKUCHNIkolorowe, chrupiące. Moja propozycja na surówkę jest prosta, przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Surówka nadaje się również do obiadu czy na kolację. Składniki: * 1 główka sałaty lodowej * 1/2 ogórka szklarniowego * 1/2 czerwonej cebuli * 1/2 czerwonej papryki * 6 łyżek kukurydzy konserwowej * 6 łyżek groszku konserwowego * 7-8 pomidorków koktajlowych * 2 łyżki oleju * 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek Wykonanie
Zrób to smaczniesałatki. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to wydaje mi się niezwykle estetyczna, wręcz użyłabym określenia „elegancka”, a to wszystko chyba dzięki jej minimalistycznej prostocie ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 mini sałata rzymska garść lub dwie rukoli ;) 3 – 4 korzenie wężymordu szczypiorek 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sok z połówki cytryny kolorowy pieprz
Quinoa Raz!Na wszystkie elementy, z których przygotowałam wrapy, przepisy ukazały się na blogu wcześniej (wystarczy kliknąć na nazwę, by otworzyła się strona z przepisem): Tortilla Gęsty sos
Przepisy Aleksandrypieprz kolorowy, słodka mielona papryka, wędzona mielona papryka) czy też posiekanym drobniutko czosnku. Takie kulki układa się w słoiczkach i zalewa oliwą z oliwek. Po zakręceniu słoiczki przechowujemy w lodówce. Smaku nabierają po mniej więcej 2 dniach, a na dobre "znikają" u nas po maksymalnie 4-5 dniach. Potem taką oliwę można wykorzystać ponownie lub zużyć np. do sałatek
Codzienna kuchnia niecodziennajednych cukier puder, do drugich chili dodałam. Ostre i delikatne, jak kto woli, a można ich przygotować ile kto chce, dowoli. Takie chipsy można same zajadać lub do sałatek, różnych dań dodawać. Trochę długo się na nie oczekuje, ale jeśli ktoś je lubi i kupuje, to lepiej samemu przygotować i smakami świeżych chipsów się delektować. ŁAGODNE Składniki(...)pomidorów podłużnych np. limo suszony czosnek w proszku lub w płatkach świeżo mielony, suszony lubczyk ogrodowy, cukier puder. PIKANTNE Składniki: ½ kg pomidorów podłużnych np. limo, pieprz kolorowy świeżo mielony, suszona bazylia, sól himalajska, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki i kroimy w plastry. Pomidory doprawiamy i układamy na suszarce. Łagodne posypujemy czosnkiem
Moniki SmakołykiSkładniki: pół piersi z kurczaka 100 g kaszy Jaglanej cebula 3 ząbki czosnku marchewka, pietruszka, ćwiartka selera 2 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej szczypta
Gaździnka warzykolorowy do smaku Pomidory umyć i odciąć część pomidora na 2/3 wysokości pomidora. Z pomidorów wydrążyć środek i zużyć go np. do zupy. Odcięte kapelusiki bez miąższu pokroić w kosteczkę, szpinak posiekać. Różyczki brokuła drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Do miseczki wrzucić pokrojone składniki, dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i przyprawy i wszystko wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełniać
Ewa w kuchni