Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, zrobiłam więc świeżą sałatkę z soczystym ogórkiem i selerem naciowym, który uwielbiam, a domownik nazywa go "tą trucizną" ;) Dodałam quinoę żeby była bardziej sycąca, posypałam suszoną lawendą, świeżą miętą i polałam lekkim dressingiem. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty lodowej 3 ogórki grunktowe 2-3 łodygi selera(...)naciowego świeże listki mięty łyżka suszonej lawendy 3 łyżki ostu jabłkowego ekologicznego 3 łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym z octu jabłkowego i oleju, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy listkami mięty
Quinoa Raz!sałata kolorowa strzępiasta kilka małych pomidorów pół czerwonej papryki pół cebuli 4 plastry prosciutto 2 łyżeczki musztardy soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól pieprz Sałatę umyć i porwać na kawałki do salaterki, pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórko, paprykę w drobniutkie paseczki, plastry prosciutto porwać na małe kawałeczki (nie kroić) Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny(...)oliwa, doprawić solą i pieprzem. Oblać sałatkę przed podaniem i lekko wymieszać
Gotowanie jest łatweSkładniki (na 2 porcje): kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na miękko garść ugotowanego i obranego bobu 3 małe, kolorowe papryki 1 łyżka tahini 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego sól i pieprz szczypiorek ewentualnie Sałatę rzymską myjemy, rwiemy i kładziemy na talerzu. Papryki kroimy i układamy na sałacie. Całość posypujemy bobem i układamy(...)przekrojone na połówki ugotowane jajka. Tahini, olej z orzechów włoskich, syrop klonowy dokładnie mieszamy do uzyskania emulsji, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Gotowe
Mango PapajaTalerz takiej sałatki śmiało można zjeść na obiad. W lodówce mam zawsze sałatę lodową lub mix sałat. Kiedy nie jesteśmy bardzo głodni, ale czujemy, że jednak coś powinniśmy zjeść, bo za chwilę głód jednak da o sobie znać, wtedy najczęściej na stole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. Zmienia się zaledwie kilka składników. Zawsze są też(...)grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują na zimno. Czytaj więcej
bistro mamaprzygotowania użyłam nowego, naturalnego, wysokobiałkowego bardzo smacznego produktu Newella. Jest to pasteryzowane białko jajka kurzego, które może być składnikiem wielu ciekawych potraw, od obiadów po przekąski czy sałatki. Newella jest wygodna w użyciu i gotowa do spożycia co zaoszczędzi czasu zabieganym. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić jajka w niektórych potrawach. Składniki na 4 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej(...)naturalnej (1 opakowanie) 6 rzodkiewek 1 papryka czerwona 100 g startego sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka majonezu sól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Następnie zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu kaszę ostudzić. Rzodkiewki
Ze smakiem i z pasjączasem dynię wyrzeźbimy...i postraszymy lampionem sąsiadów ;) Nie lubię w tym "święcie" jednego, nie lubi, nie cierpię, nie znoszę wszechobecnego PASKUDNEGO jedzenia. Krwawych ciast, upiornych, kościstych ciasteczek, przebrzydłych sałatek z robalami...Nie lubię brzydkich dań ! Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też(...)okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki ) 100 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy
kolorowotorcikowoSmaczne połączenie surimi ,tuńczyka i ryżu. Składniki 1 szklanka ryżu jaśminowego opakowanie paluszków surimi 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w oleju ogórek sałatkowy 250 g pomidorków (kolorowych) 1 duża czerwona cebula por (biała część) 1 łyżeczka oliwy z oliwek opakowanie małych kulek mozzarelli 150 ml jogurtu naturalnego łyżka majonezu sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)studzimy. Przekładamy do miski ,dodajemy pokrojone pomidory ,ogórek ,surimi ,osączonego z zalewy tuńczyka i kulki mozzarelli. Cebulę i pora siekamy ,szklimy na łyżeczce oliwy ,studzimy i dodajemy do sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem ,dodajemy do całości i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenZostawiamy na małym ogniu na ok. 5 minut i gotowe :) Na koniec możecie sos zaprawić jogurtem, ale nie jest to konieczne. Sos mamy gotowy. Teraz surówka. Składniki surówka: sałata kolorowa 1 duży pomidor oliwki Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a oliwki dodajemy w całości. My zrobiliśmy do tego sos z oliwy, musztardy, octu balsamicznego oraz(...)proste. Do miseczki wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy 1/2 łyżki ostrej musztardy, kilka kropel octu balsamicznego, zioła i pieprz. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej emulsji i wylewamy na sałatkę. Dobrze mieszamy ze sobą składniki i gotowe :) Składników surówki może być oczywiście więcej, jeśli macie ochotę. Podajemy wszystko razem i pałaszujemy, aż się uszy trzęsą :P Tak przynajmniej jedzą
vegetanieMarynowane tofu idealnie nadaje się do sałatek, grilla lub dania głównego. Tofu bardzo łatwo przyjmuje zioła i przyprawy, dlatego przy marynowaniu nabiera bardzo intensywnego smaku. Składniki: 1 opakowanie tofu oliwa z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli garść posiekanej natki pietruszki(...)łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki rozmarynu garść posiekanej bazylii kilka ziaren kolorowego pieprzu Przygotowanie: Tofu kroimy w dość grubą kostkę, przekładamy do słoika a następnie zalewamy oliwą tak aby przykryła całe tofu. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przygotowany słoik wkładamy do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą
Łycha smakówoknem - wiosna na talerz u! :) Dziś w menu przepis z okazji konkursu Wiosna na talerzu z Green Essence or ga nizowanego u foodmania . Za podaj ę oto kolorowy talerz pe ł ny wiosennej, nowalijkowej zieleniny, w słodko-kwa śn o-musztardowym sosie. Na straganach na pobliskim bazarku t ak w m ł ode warzywka obrodzi(...)wykorzystała w mo im codziennym kucharzeniu . Pe ł nia wiosny za oknem musi przecież mieć sw ó j odpowiednik również i na talerzu :) Część u ż ytych do sałatki produktów można znaleźć w ofercie sklepu Green Essence :) Składniki na 1 średnią miskę: SAŁATKA: 2 garście dużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz
Grunt to przepis!suszonych pomidorów, ale .... z nutą pomarańczy i rozmarynu. Początkowo podchodziłam do tego połączenia z dużą rezerwą, jednak tak przygotowane pomidory smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z wszelakimi sałatkami Składniki pomidory – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole serca oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów(...)pomidorów 1 niepełna łyżeczka olejku pomarańczowego lub 2-3 łyżki zmielonej skórki pomarańczowej 3 łyżki stołowe suszonego rozmarynu lub Waszych ulubionych ziół sól opcjonalnie po kilka ziarenek kolorowego pieprzu do każdego słoiczka. opcjonalnie papryczka chili Przygotowanie Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki osuszyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBogaty witaminy i minerały, jedna z najzdrowszych ryb posiadająca niekwestionowane walory smakowe. O czym mowa? Tuńczyk ! Do największych zalet tuńczyka (szczególnie dla osób pozostających na
Zdrowo kolorowo lifestylowociężkostrawnej zimie, po wszystkich gęstych, tłustych zupach mających ogrzać nas w mroźne dni czas na coś lekkiego, wiosennego, oczyszczającego. Ma być wiosennie, niech będzie kolorowo, powinno też być dietetycznie, by zrzucić te kilka kilogramów, które przyczepiły się do nas podczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną(...)Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet
Smakowity Blog KulinarnyMakaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki : na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka(...)brokułu, 50 g zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny
Moniki SmakołykiIle wam z reguły zajmuje przygotowanie kolacji i nie mówię tu o kanapkach? Bo ja wczoraj zrobiłam sobie kolację ekspresową, całość zajęła mi dosłownie 10 minut
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasji