SKŁADNIKI: Garść truskawek Garść borówek 2 jabłka 1/2 ananasa 2 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Owoce myję. Truskawki, jabłka, ananasa obieram i kroję w kostkę. Do słoiczka
Gotowanie PatkiSałatka ta jest na tyle syta, że spokojnie zastąpić może nawet obiad :-) Są w niej i węglowodany, i białko, i warzywa. Sytość zagwarantowana! :-) ... i nie tylko sytość, bo i dobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera(...)żółtego (dokładna ilość wg uznania) - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - kilka rzodkiewek - garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa
Wielopokoleniowozdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek z tego, co jest w internecie. Te małe nasionka ze swoimi walorami odżywczymi(...)pieprz kolorowy Obraną i umytą brukiew trzemy na tarce jarzynowej. Por kroimy w półkrążki, dodajemy do brukwi – lekko solimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny – odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojoną żurawinę i nasiona chia. Paprykę kroimy w paski i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy wino Mirin, skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Całość
mojewypiekiinietylkoSmaczne, zdrowe, kolorowe..Kolejna odsłona cyklu zupy na niedzielę. W końcu kiedy jak nie w weekend mogę znaleźć czas na małe kuchenne eksperymenty. W tygodniu zwykle nie mam tyle czasu, żeby gotować wymagające czasu zupy, więc to właśnie w weekendy zaprzyjaźniam się z nowymi smakami kremowych zup. Dzisiaj w menu prosty krem z czerwonej soczewicy. Soczewica niedawno powróciła(...)łask podobnie jak wspomniany przed tygodniem topinambur. Często używana jest w kuchni wegetariańskiej, zawiera dużo białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Jest idealna nie tylko do zup albo sałatek, ale można zrobić z niej też np. pasztet (przepis tutaj ). Dodatkowym plusem soczewicy jest, to że daje poczucie sytości, więc zmniejsza apetyt na przekąski między posiłkami. oczewica czerwona , która jest najpopularniejsza
Bon appetit mon amiejaka pyszna. Ślimaki ziemniaczane zdecydowanie królowały w tym roku. Przepis znajduje się tutaj. Sałatka na miarę XXI wieku Tylko cztery składniki, tylko chwilka roboty, a dostajemy niezwykle smaczną, cudowną sałatkę, której nigdy nie mamy dość. Przepis znajdziecie tutaj. Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy! Tortowo i wytrwanie czyli tort(...)tutaj. Świeta, święta i po świętach.. ..a w czasie ich trwania fenomen zrobiły choinki z brownie. Przepis jest tutaj. Słodkości najczęściej pieczone To zdecydowanie bezy. W różnej formie: kolorowych bezików, tortów bezowych, czy bezy pavlowej. Robione często, przy każdej okazji, jak i bez okazji. Królowały w tym roku bezsprzecznie:) Przepis na beziki jest tutaj, a na tort bezowy
Kolizje Smakówcałą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka papryka Kamis, i ocet- na oko. Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam i dodałam czego(...)musiałam nic modyfikować. Wpakowalam do wysterylizowanych słoików bardzo mocno dociskając i dolalam zalewy do prawie pełna. Pasteryzowałam 45 minut od momentu zagotowania. Szybko, na oko, smacznie i kolorowo
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1/2 paczki mieszanki sałat kolorowych 1 duży pomidory 1/2 ogórka zielonego 4 bulwy topinambura 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 małej cebulki 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Pomidor pokroić na ósemki, ogórka w talarki, a cebulę w półksiężyce . Topinambura obrać i pokroić w paseczki. Koper posiekać(...)topinambur i po wierzchu rozrzucić piórka cebuli. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę, na koniec wszystko posypać posiekanym koperkiem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimaki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki z soczewicy ze świeżymi warzywami domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Nasza grupa miała za zadanie przyrządzić domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami(...)wyglądało nasze danie serwowane na talerzu. Według mnie było boskie ! Równie pięknie prezentowały się pozostałe dania bezglutenowe, przygotowane przez innych blogerów. Jak widać dieta bezglutenowa też może być smaczna, kolorowa i urozmaicona. A na koniec oczywiście musiało być pamiątkowe zdjęcie z przesympatycznym szefem Gara Jakubiaka, czyli Tomkiem. Warsztaty jak zwykle, były też okazją do spotkania się i poplotkowania
Kulinarne przygody GatityWrzesień a z nim w naszych domach małe rewolucje. Dzieci wracają do szkół, rytm dnia ulega znowu zmianie. W szkołach również od września rewolucje, ale sklepikowe
Bernika - moj kulinarny pamietnikdodaje mu ciekawej tekstury i wędzonego posmaku. Nic tylko kroić i jeść sam lub jako towarzysza do kieliszka wina. Można też podawać go na ciepło lub jako dodatek do sałatek. Knopek to z kolei delikatny świeży serek kwasowo -podpuszczkowy. Taki twarożek. Kozia Rura ser kwasowo - podpuszczkowy. Do wyboru w wersji solonej, z papryką, z czosnkiem, z czosnkiem niedźwiedzim, lubczykiem(...)naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza robi też wiele innych serów (między innymi długo dojrzewające na zamówienie) i zdecydowanie nie powiedziała ostatniego słowa – możemy spodziewać się kolejnych smaków. Wszystkie sery powstają
królestwo garówczułam jego łagodność,jest lekko kwaskowaty. Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach. Oferta smakowa: ser koryciński naturalny ser koryciński z pomidorem, bazylią i czosnkiem ser koryciński z czosnkiem(...)kminkiem ser koryciński z żurawiną ser koryciński z orzechami włoskimi ser koryciński z bazylią ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku ser koryciński z oregano ser koryciński z pieprzem kolorowym Ser Koryciński Swojski z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec , znajdującej się we wsi Aulakowszczyzna w gminie Korycin . Śmiało mogę polecić, mojej rodzinie najbardziej zasmakował z pomidorem, bazylią
Różowa kuchniapowstała ta przepyszna sałatka. Jestem nią oczarowana, bo śledź w tej wersji smakuje kompletnie inaczej, więc osoby, które za nim nie przepadają, myślę, że się przekonają do tej ryby. Sałatka jest wytrawna, ma lekko słodkawy smak a całość podkręca posiekany szczypiorek. Starałam się aby forma jej podania również była nietuzinkowa i aby "danie jadło się oczami". Przepis koniecznie sobie zapiszcie(...)brzoskwinią i żurawiną Mrs. Śledziowa - SEKO - 1 duże dojrzałe mango - świeży szczypior - sok z 1/3 cytryny - 3 ziemniaki ugotowane - sok z 1/2 pomarańczy - oliwa z oliwek - sól, pieprz kolorowy Ziemniaki obieramy i gotujemy. Najlepiej wykorzystać ziemniaki w kolorze żółtym, mają one więcej skrobi i bardziej trzymają formę. Mango obieramy i kroimy w grubą kostkę. Śledzie kroimy na ozdobne
SMYKWKUCHNIczęsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja(...)upiekłam szyneczkę, nastęnie wpiłam jaja. Poczekałam ,aż ładnie się zetnie. Udekorowałam talerz salatką lodową, rzodkiewką, pomidorem, papryką... i szybciutko zjadłam. Nie lubię zimnych śniadań.. Bardzo pożywne śniadanie i kolorowe. Jest również wspaniałą alternatywą dla mięsa! Zaskoczona jestem smakiem . Pozytywnie. Dla mnie ta szynka jest na duży plus ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZa dwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam noworoczny torcik śmietankowy. Spróbuję go, jak wybije północ. Składniki:Biszkopt (mała tortownica):2
Salonik smakówBardzo smaczna sałatka z kurczakiem i pomarańczą. Sprawdzi się zarówno jako weekendowe śniadanie, kolacja, obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego(...)pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego sól morska, pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni
Ze smakiem i z pasją