sałatka kolorowa - 1759 przepisów (strona:93/118)

Rzecz o gubieniu kilogramów :) 187

LUNCH (godz. 13.30 - 14.00) Nie przepadam za tym słowem, ale ono najlepiej oddaje to, co co jem w pracy jako mój trzeci posiłek w ciągu dnia. Często jest to sałatka, odgrzana zupa (w pracy mamy mikrofalówkę), a czasami resztka obiadu z poprzedniego dnia (np. mięsko, zapiekanka, makaron z sosem, curry, kasza z warzywami itp.). OBIAD (ok. godz. 17.00) Dzięki temu(...)robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo, białą mąkę. Nabiał jem cały czas tak samo, jedynie odstawiłam wszystkie kolorowe jogurty na rzecz naturalnego, a do kawy dolewam zwykłe 2% zamiast śmietanki czy mleka zagęszczonego. 3. MOTYWACJA Jeżeli nie masz motywacji, nie warto nawet zaczynać... A motywacja może być rożna. Zamknij

bistro mama
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 153

nadzieję, że weekend nie zmęczył Was zbyt mocno temperaturami ? Dziś w menu dość wykwintne i nie trudne do wykonania danie.  Wspaniale smakuje i oczywiście jak to u nas, kolorowe :) Nazwaliśmy je roboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki(...)piekarnika na 20 min. chyba, że przepis na opakowaniu ciasta mówi inaczej. Zawsze warto to sprawdzić, ponieważ różni producenci różnie podają. Po upieczeniu wyciągamy ciasto i kroimy na plastry. Sałatka : sałata lodowa dymka pomidor fasola czerwona oliwki papryczka chili kiełki rzodkiewki Do miski sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a dymkę drobno siekamy. Dodajemy fasolę czerwoną według

vegetanie
Sałatka z grillowanym kurczakiem i ziemniakami 143

Jeden z przepisów do którego mogę wracać bardzo często, jedna z moich ulubionych sałatek. Kojarzy mi się z wakacjami i słonecznymi, upalnymi dniami. Taaak, zatęskniłam za latem. Zachęcam do wypróbowania, zapewniam was, że równie wspaniale smakuje w te mroźne, zimowe dni.    składniki na 2 porcje: mix sałat 1 grillowana pierś z kurczaka 2 duże ziemniaki gruby plaster boczku(...)winegretem, poukładać ziemniaczki, pierś z kurczaka i pomidorki. Obsypać boczkiem oraz cienkimi wiórkami parmezanu. Na koniec polać odrobiną sosu na bazie octu balsamicznego i posypać odrobiną soli i młotkowanym kolorowym pieprzem

noteskulinarnyfiga
Kurczak w cieście francuskim 179

cieście francuskim.  Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch.  Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych  (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania(...)francuskie) miejscem zawinięcia do spodu. Ponacinałam, posmarowałam  jajkiem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam z sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem, zmienić

mojewypiekiinietylko
Weekend w Sztokholmie – modne restauracje 147

Odwiedziliśmy Alexandra. Pogoda dopisała. Lekko mroziło, a ostatnie dwa dni świeciło słońce. Idealna pogoda na spacery. Odwiedziliśmy Stare Miasto. Spacerowaliśmy najdłuższą ulicą wzdłuż wybrzeża zwaną Strandväg. Morze nieźle zamarzło. Kolorowe kamieniczki odbijały się w tafli lodu. Zdziwił mnie jednak fakt, że było mało ludzi na ulicach. Zazwyczaj Sztokholm tętni życiem. Piękna pogoda działa jak magnez i przyciąga ludzi(...)odwiedziliśmy Vapiano. Jest to włoska sieć restauracyjna, gdzie klienci wybierają co chcą zjeść i obserwują jak ich danie zostaje przyrządzone. Są trzy różne stacje, z makaronem, pizza i sałatki. Klient podchodzi do wybranej i zamawia danie. Koncept jest fajny, kiedy nie ma kolejki. W takim wypadku wolę być obsłużona przez kelnera, a czekając na zamówione danie cieszyć się rozmową

codojedzenia
Sałatka na ciepło z czerwonym ryżem, szpinakiem i kurczakiem 159

Smakuje na ciepło i na zimno. Ma wszystko, co powinno się znaleźć w dobrze zbilansowanym posiłku - białko w postaci chudego mięsa kurczaka, węglowodany w postaci czerwinego ryżu i dużo kolorowych warzyw. Zamiast czerwonego ryżu można użyć ryżu brązowego, mieszanki z dzikim ryżem, albo grubej kaszy np. pęczaku. Wszystko to lekko pikantne z dodatkiem pachnącej mieszanki curry... Ostatnio to zdecydowanie(...)zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż. Wymieszać dokładnie i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Można jeść na gorąco lub na zimno - jako sałatkę

Kulinarne Inspiracje
Warzywna frittata z makaronem 245

makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Kolejną z zalet tej potrawy jest to, że można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami-za każdym razem wychodzi nieco inaczej.  Moja dzisiejsza, bardzo kolorowa propozycja zawiera w sobie makaron i mnóstwo rozmaitych warzyw, tj. cebulę, paprykę, pomidory, brokuły, natkę pietruszki, a nawet kukurydzę. :) Składniki (na ok. 2-3 porcje) : - 5-6 jajek(...)ogień i trzymać pod przykryciem przez ok. 10-15 minut do czasu aż wierzch się zetnie. Odstawić. Udekorować świeżą natką pietruszki. Jako dodatek do gotowej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka (u mnie miks sałat ze szpinakiem, pomidorki cherry i jogurt) oraz sos czosnkowy czy  ketchup. :) Smacznego

Kuchnia Ellie
Tarta z papryką na otrębach 111

Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante. Ciasto: 20 dkg mąki , 10 dkg masła lub margaryny, szczypta soli , 5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich. Farsz: 2 kolorowe papryki , 1 cebula , 4-5 ząbków czosnku , 3 łyżki oliwy lub oleju , 1 łyżeczka suszonego tymianku ,   1 łyżeczka suszonego estragonu , sól , pieprz - do smaku, 1 szklanka naturalnego jogurtu(...)odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem. Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera. Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 177

Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez(...)zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować, bo na dnie szuflady leży kolorowa posypka, drażetki czy czekoladowe płatki. Taki sposób, oprócz czasu, zaoszczędzi nasze pieniądze. Lista produktów gotowa?  Teraz wystarczy podzielić ją ta produkty, które można kupić wcześniej oraz na te które

Codzienna kuchnia niecodzienna
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 183

Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs.  Mimo, iż na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kaczka pomarańczowa. 202

Skladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól

Kuchnia Łukasza
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 182

szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów DAGOMA , sól, pierz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kieszonki: W filetach z kurczaka(...)testowania od firmy DAGOMA . Są to najwyżej jakości pomidory, suszone na słońcu w zalewie z oleju słonecznikowego. Pomidory suszone DAGOMA to idealny dodatek do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Pomidory zachwyciły mnie swoim smakiem i zapachem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam również olej, którym były zalane pomidory. Pomidory suszone DAGOMA to produkt wart polecenia i zakupu.  Zachęcam do zakupu produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
GOTOWANY FILET Z KURCZAKA W CEBULI 237

Jesteś na diecie i nie masz pomysłu co ugotować? Dziś zapraszam na lekkie połączenie Zdrowych węglowodanów z białkiem. Lekka surówka i gotowany kurczak , idealnie nadają się

Gotowanie Patki
Gulasz Wieprzowy (z Karkówki) 3978

Gulasz z Karkówki - Składniki: ok. 500 g karkówki 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wrzącej wody olej przyprawy: słodka papryka czosnek w proszku pieprz szczypta gałki muszkatołowej kolendra szczypta cukru sól Gulasz z Karkówki - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu(...)gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Jajka z galaretek 196

malinowa , czasem używam gotowych galaretek tworząc np. tęczowe galaretki . Dziś postanowiłam zrobić deser podobny do tęczowych galaretek, ale bez warstwy śmietankowej i w dodatku w wydmuszce. Dzieci były zachwycone kolorowymi jajeczkami, a i nam również spodobała się taka forma deseru. Jest on nieco pracochłonny, ale warto go zrobić, zwłaszcza przed świętami! kilka jajek 4 galaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa(...)galaretek są świetną i efektowną dekoracją świątecznego stołu, a przy okazji bardzo smacznym deserem! *galaretki, które zostaną można wlać do miseczki, po zastygnięciu pokroić i podawać wymieszane np. z sałatką owocową . *należy dokładnie umyć wydmuszki przed wyparzeniem, bo resztki białka ścinają się i potem galaretka ma w sobie białe "farfocle". (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania