udało się zobaczyć :) W całym Mostarze ślady zniszczeń po wojnie są nadal wyraźne - chociażby ostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy(...)się tam kąpać :( Wracamy do Chorwacji i kolejnej wycieczki czyli wyspy Hvar i Brać gdzie czas się zatrzymał i robi to piorunujące wrażenie. Na statku czekał na nas również obiad w postaci surówki z kapusty oraz grillowanej makreli: Ryba była bardzo dobra, mięso delikatne - palce lizać ;) W drugiej części pokaże wam co jedliśmy na co dzień oraz pewien śmieszny napis
Kolejny blog o gotowaniuMała wariacja nt. serowego burgera :) w sam raz na letnią porę! Szybki do zrobienia, zdrowy i lekki. Okrągła cukinia to sezonowe warzywko które idealnie nadaje się
Kuchnia PROzdrowotnagorszego, jak nudne jedzenie w pracy, albo buła od "Pana Kanapki" ;-). Jednym z najlepiej klikających się postów na moim blogu jest post, w którym prezentowałam Wam zestawienie super sałatek do pracy na cały tydzień. Teraz chciałabym przygotować dla Was lunch boxy pełne smaku, aromatu i treści. Takie, po których będziecie syci ale bez uczucia ciężkości. Chciałam je przygotować też(...)opcji! Każdy by zjadł! ;-) Od razu w tym poście napiszę Ci, że piekąc warzywa na dwóch blaszkach na jednej możesz upiec jedną lub dwie porcje łososia (jeśli szykujesz obiad dla swojego partnera lub partnerki, bądź następnego dnia również będziesz chciał zrobić lunch boxa z łososiem- upieczona ryba w lodówce może spokojnie przebywać 2-3 dni). W ten sposób oszczędzasz czas
SMYKWKUCHNIPierogi z mięsem z rosołu to mój pomysł na tanie danie w duchu Zero Waste, by przetworzyć, zrobić kolejne, smaczne danie z jedzenia, które nam zostanie
Dorota SmakujeWiele razy gościł w moim domu, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, by podzielić się nim z Wami. Chyba wydał mi się zbyt prosty, oczywisty i znany
Kuchnia w czekoladziedorzucić jako pożywny dodatek do zupy Kotlety - kasza jest świetną bazą dla wegetariańskich burgerów Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą pomidorową i warzywami, doprawić do smaku i obiad mamy gotowy w kilka minut Zapiekanki – połączone z warzywami, zalane sosem pomidorowym lub jogurtowym, posypane serem i zapieczone, pycha! Ugotowaną kaszę można połączyć z jajkami i warzywami i stworzyc pożywne(...)dobrze Kaszę jaglaną możemy wykorzystać w pasztetach warzywnych, na przykład takim z kaszy, ciecierzycy i warzyw . To zarazem dobra opcja na zużycie resztek warzyw np. z rosołu Dodatek do sałatki Składnik pasty warzywnej lub jajecznej 4. Ugotowany makaron Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu ;) Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem
HealthyCreationsWeekendowy bulgoczący gar rosołu to u nas zimowy klasyk. Wierzę w jego dobroczynne właściwości to po pierwsze, a po drugie- Emilka go uwielbia. A po trzecie
Cooking for EmilySałatka z włoskiej kuchni, klasyczna Caprese- z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwą z oliwek. Dodatkowo sól, pieprz + słodki ocet balsamiczny dla podniesienia walorów smakowych i... tyle, bo przecież kuchnia Włoska charakteryzuje się prostotą w przygotowaniu potrawy oraz minimalizmem składników, ale za to z idealnym ich doborem 😃 Mnie Caprese najlepiej smakuje jako samodzielne i lekkie danie z dodatkiem chrupiącej bagietki(...)masłem (maczana w powstałym sosie, mniammm!), ale może również stanowić 'świeży' dodatek do mięsnego obiadu. Taka prosta, a taaaaka pyszna! 😋 1 duża porcja: * mozzarella- 1 szt. * pomidor- 1 duży * świeża bazylia- 1 garść listków * oliwa z oliwek- 4 łyżki * sól, pieprz, zagęszczony ocet balsamiczny- do smaku Mozzarellę oraz pomidora pokroić w plastry (lub kostkę), posypać świeżymi listkami bazylii, doprawić solą
Kraina Miodem PłynącaWielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją
Codzienna kuchnia niecodziennaKotlety z kurczaka są najprostszymi w wykonaniu, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a podając je z ulubionymi dodatkami powstaje pyszne danie Zapewniam Was, że udadzą się
Kuchnia BazyliiPyszny pomysł na dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki: pół opakowania mixu sałat 2 średnie pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 dużego zielonego ogórka 1 gałązka selera naciowego 2 paluszki serowe 2 łyżki kukurydzy z puszki 3-4 łyżki oleju sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Do miski wrzucamy sałatę.Pomidory kroimy w ósemki, cebulę w piórka, ogórek w półplasterki(...)seler naciowy w plasterki-dokładamy do sałaty.Paluszki serowe kroimy w plasterki i dodajemy razem z kukurydzą do sałatki.Doprawiamy solą, pieprzem i olejem.Mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSurówka z marchewki z jabłkiem to chyba najpopularniejszy w Polsce dodatek obiadowy. Ja jednak wolę nieco inną wersje surówki z marchewki. Dodaje się do niej seler
Trzeci talerzmaniak z kosiarką dorwie się do tej soczystej pachnącej trawy i szukam szczawiu. Nigdy nie smakuje tak, jak wiosną, gdy jest młody, świeży i kruchy. Świetnie sprawdza się do sałatki, na kanapkę zamiast sałaty, ale ja wiosną najbardziej czekam na zupę. Jest to jedno z tych dań, które przyrządzane i podawane jest w sposób wieloraki. Subtelny kwaśny smak szczawiu pozwala(...)sycąca. To jakby pierwsze i drugie danie w jednym, choć na dwóch talerzach. Zupa dobrze smakuje uwarzona na rosole. W polskich domach króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów. Następnego dnia, zamiast sztampowo tworzyć z rosołu pomidorówkę- czemu nie zaszaleć i nie przerobić go na szczawiową? Jeśli wywar gotuję od początku to staram się żeby był esencjonalny. Do garnka wkładam
PichceniomaniaPilaf z quinoa i kurczaka. Bardzo lubię to danie. Quinoa czyli komosa ryżowa nie zawiera glutenu, a przy tym jest bogata w białko. Pilaf z quinoa
codojedzeniaSzpinak, brokuły, rukola, soczewica, ogórki, bób... mogę tak wyliczać bez końca. Zielone warzywa nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale i są pyszne i zdrowe
Moja smaczna kuchnia