Co powiecie na drobiową roladę (pieczeń) z posiekanymi jajkami i serem, zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej? Moim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje
Smaki Na TalerzuCzas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda między zupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy, wiemy natomiast, że groszkowy krem jest daniem(...)się ten przepis – czyli miętę – która zaskoczyła nas swoimi możliwościami! Polecamy! Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa
Niedzielny kucharzJak to jest, że na blogu mam lunchbox #4 a nie ma #3?:) Ze zwykłego gapiostwa ;P Ale już to nadrabiam. Żałuję, że chowałam przed
Czerwona PorzeczkaNiedzielny obiad już gotowy. Dzisiaj przyrządziłam na obiad rybę. Pstrąg łososiowy glazurowany i pieczony w folii to wspaniała alternatywa dla łososia. Pstrąg łososiowy przypomina łososia, filety są jednak mniejsze i cieńsze. Należy więc być ostrożnym i piec pstrąga nieco krócej niż łososia, aby ryba była miękka i soczysta. Nie ma nic gorszego jak wyschnięta na wiór ryba. Pieczenie ryby(...)prawidłowym przyrządzeniu. Oczywiście w ten sam sposób można przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy
codojedzeniaKasza ze szpinakiem. Kasza bulgur ostatnio często gości w naszej kuchni. Bulgur bardzo mi smakuje i ta kasza jest prosta do przygotowania. W połączeniu ze szpinakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie
Kuchnia BazyliiPieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie
Kuchnia BazyliiPaczkę gotowych pierożków tortellini mam zawsze w spiżarni. Gdy trzeba coś na szybko zjeść, te pierożki są niezastąpione. Wystarczy szybki sos serowy w stylu beszamelu i
Posadzone i zjedzoneSkładniki: 200 g mrożonego fileta z dorsza 2 plasterki cytryny tymianek, sól, pieprz, czosnek granulowany Fileta rozmrażamy - posypujemy solą i pieprzem. Garnek wypełniamy wodą i wsypujemy
Moje-pitraszenietakich chipsów. Zdrowsze są od tych ziemniaczanych :) Oszukany bekon, czyli chipsy z drobiowej szynki, smaczna przekąska , dużo zdrowsza od tłustego boczku. Można je wykorzystać jako dodatek, np. do obiadu, z jajkiem sadzonym smakują wybornie! Polecam szczególnie tym, co na diecie ;) Oszukany bekon - chipsy z szynki drobiowej 5 plasterków szynki drobiowej na osobę 2 jajka(...)oprószam białym pieprzem. Na osobnej patelni smażę jajka , lubię półpłynne . Można podać jajka w koszulce. Wykładam na gorące, grillowane chipsy z szynki. Świetnym dodatkiem jest sałatka z pomidorów. Tych co lubią domowy smalczyk, zapraszam po przepis (KLIK
Takie tam pichcenieKrem z buraka zrobiłam dziś pierwszy raz. Chyba najważniejszą przyprawą z całego przepisu jest tymianek i czosnek. Boże jak to cudnie pachnie podczas smażenia. Całość smakuje
pieprzny smaczekDoszły mnie słuchy, że w nowym roku chcecie się trochę odchudzić, a ja Wam ciasta serwuję... ;) Serio, serio? Odchudzanie? No dobrze, skoro naprawdę musicie, zdradzę Wam
Ratunku obiadNie wiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po
Kulinarne przygody Gatitykońca, tak by spód był w całości i nic się nie przerywało. Pieczony w piekarniku, u mnie z dodatkiem masełka, czosnku i na końcu świeżego koperku. Podany z sałatką i rybką, jak to u mnie przy piątku bywa smakował rewelacyjnie. Już nie mogę doczekać się następnego razu. Będą u mnie gościć zdecydowanie częściej, bo zarówno Mąż jak i dzieciaki uwielbiają(...)minut. Po tym czasie polewamy pozostałym tłuszczem, posypujemy odrobiną soli, bułki tartej i parmezanu (w tej kolejności). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie w towarzystwie ulubionych sosów
Kuchnia w czekoladzieWykwintne dania wymagają eleganckiej oprawy. Dlatego gdy zaproszono nas na degustację do restauracji BelEtage w IBB Grand Hotelu Lublinianka, wiedziałam, że będzie to wyjątkowa uczta. Razem
Obiad gotowy