Jeśli przejrzycie dokładnie bloga to zobaczycie że najczęściej jadaną przez nas zupą jest zupa pomidorowa. A że dla nas pomidorowa ma niejedno imię to jest w
Bernika - moj kulinarny pamietnikSpaghetti najbardziej smakuje mi w połączeniu z drobnolistnym szpinakiem i czarnymi oliwkami. Bogaty w żelazo, potas, kwas foliowy; działa przeciwnowotworowo i chroni przed miażdżycą. Szpinak jest
Moja smaczna kuchniaSałatę tą jadłam w Nicei w upalny dzień. Składniki zapamiętałam i opisałam:) Potrzebne będą: sałata rukola umyta, upieczony filet z łososia (ja upiekłam go
AZgotuj!aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Szaszłyki ze schabu to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy na letniego grilla. Schab oczywiście można pokroić w kostkę, ale w tej formie schab lepiej się prezentuje. Mięso na szaszłyki krojone jest w długie paski i w formie harmonijki(...)patelni grillowej. Polecam nasz sprawdzone przepisy z grilla, a szczególnie szaszłyki z kurczaka/ Satay z kurczaka Szaszłyki ze schabu są bardzo smaczne i warte ponownego przygotowania. Idealnie pasują do sałatki ziemniaczanej w skandynawskim stylu. Składniki: 4 plastry schabu wieprzowego 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta cukru pudru sól i pieprz młotkowany z kolendrą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępatelnię dwa jajka. Solimy, pieprzymy. Czekamy aż białko się zetnie. Wykładamy delikatnie na talerze. Podajemy z wiejskim pieczywem posmarowanym masłem oraz kiszonym ogórkiem, musztardą i keczupem. Szczerze mówiąc taki obiad choć niezbyt zdrowy i niepełnowartościowy smakował mi niezmiernie. Z resztą Mężowi również. A cała procedura (włącznie z jedzeniem i zmyciem) zajęła 30 minut. I po co ja się silę(...)kaszance nikt się nie narobił, a doznania smakowe były przednie. Syncio na przykład był zachwycony chlebem z masłem i keczupem mimo, że chwilę wcześniej zjadł klopsika z ziemniaczkami i sałatką (dla Niego oczywiście ugotowałam
Kuchnia po mojemuKiełki na patelnię stir- fry Kiełki roślin to produkt, który jest bogaty w wiele cennych dla nas składników, warto je jeść. Łatwo je wyhodowa ć w
Dorota SmakujeZapraszam na lekką i smaczną surówkę ze świeżych warzyw. Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub solo. Polecam Składniki: 1 spora garść roszponki kawałek ogórka zielonego pół dużego pomidora 1/4 czerwonej papryki sos: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Roszponkę przekładamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy(...)kroimy w kosteczkę. Pomidor kroimy w cząstki. Układamy warzywa na roszponce. W słoiczku mieszamy ze sobą olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem.Smacznego Przepis na 1 porcję
słodkie i nie tylko historie kulinarneZajrzyjmy zatem do środka:) Książka podzielona jest na rozdziały: Wstęp Pyszne przystawki Gwoźdź programu – pod tą enigmatyczną nazwą kryją się przepisy na mięsa, które Anglicy podają na Świąteczny obiad Dania wegetariańskie i wegańskie – super pozycja! cieszę się, że ktoś pomyślał o roślinożercach w czasie Świąt Zjawiskowe ziemniaki – dla mnie to top! ziemniaki to moje ulubione warzywo(...)jedzenia, nienawidzę go wrzucać. Jamie poleca co zrobić z resztkami ze Świątecznego stołu. Doskonale Świąteczne desery. Popołudniowa herbata i łakocie – to takie angielskie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki i przekąski Idealne drinki – coś dla ducha Poradnik pieczenia mięsa – każdemu przydadzą się wskazówki wprawionego w boju kucharza:) Jak widać każdy znajdzie coś dla siebie:) Wszyscy
Ania i Marcin gotująDzisiaj proponuję tradycyjny gulasz z szynki. Moje dziecko powiedziało, że takie dobrego obiadu dawno nie jadł. Tak, czasami warto wrócić do tradycji. Pewnie w dzieciństwie nigdy bym nie zjadła gulaszu z kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia! Gulasz z szynki Składniki: 4 porcje 600 g mięsa od szynki 2 marchewki 1 cebula 1 czosnek solo(...)ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki 400 ml wrzątku 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku Sałatka z pęczaku 200 g pęczaku 1 mała czerwona cebula 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju
codojedzeniasię wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był doskonale zrównoważony. Interesującą stroną SerVantki są dodatki ( wybraliśmy puree ziemniaczano – groszkowe ) i sałatki (jedna była chyba z dżemem). Wszystko to jest ładnie podane i ładnie garnirowane z użyciem fragmentów owoców, niektórych bardzo egzotycznych. Popiliśmy to doskonały czerwony gruzińskim winem. Na deser zdecydowaliśmy się(...)wywieszona w oknie kartka o chęci zatrudnienia personelu kuchennego i kelnera. Nie liczcie też na nazbyt obfite porcje. Najecie się zapewne, ale bez przesady. W sumie był to udany obiad, a miejsce z pewnością warte polecenia. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Smaki EwyDawno schabu na blogu nie było :) Także w ostatnią niedziele postanowiłem go zrobić :) Oczywiście lubię tradycyjne schabowe, ale schab na parze również świetnie smakuje :) Kasze bulgur
Parowar FacetaSkładniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki papryka mielona ostra Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. Oblewamy
Moje-pitraszeniePamiętacie moje zeszłoroczne zestawienie Sylwestrowe? Cieszyło się wśród Was sporym zainteresowaniem, dlatego w tym roku postanowiłam, że wypada je kontynuować. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze
Kuchnia w czekoladzie