cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany zielony listek do dekoracji (np. bazylii) Przepis na warstwową sałatkę wielkanocną Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim(...)jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). A co przygotować już bliżej Wielkanocy, żeby było świeższe? Może schab nadziewany suszonymi owocami? Jeśli zostanie z obiadu będzie go można zjeść z kanapkami. Schab nadziewany suszonymi owocami Składniki: porcja schabu np. Sokołów ok 150 g boczku surowego wędzonego 50 g suszonych daktyli 50 g suszonych śliwek
Ugotowane pozamiatanefilozofia, hmm? Weź co masz pod ręką, w takiej ilości w jakiej chcesz i wymieszaj. Aczkolwiek znam przypadki, gdy ktoś mając mniej konkretnego składnika pytał, czy może zrobić sałatkę, czy może dokupić coś… albo czy pociąć coś w słupki, kwadraty czy może zetrzeć na tarce? Ustalmy więc jedno – tnijcie jak chcecie, dodajcie tyle ile chcecie i nie zadawajcie(...)razem zrobiłem wyjątek? A żebym to ja wiedział. Po prostu. Ot, żeby podzielić się tym wspaniałym połączeniem, na który ktoś wpadł wieki temu, a który ja wykorzystałem w ramach obiadu na upalne dni. Składniki: Sałata Arbuz Ser feta Pomidorki koktajlowe Oliwki Pieprz Jogurt naturalny Majonez Musztarda Oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Jak wspomniałem gdzieś tam wyżej nie podaję ilości
Jacob TastesPyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera(...)feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzenieświętach zostało mi kilka jajek na twardo, jedno z nich postanowiłam wykorzystać do dzisiejszego, bardzo szybkie obiadu. Pamiętać należy, że ugotowane jajka na twardo można przechowywać w lodówce maksymalnie do 4 dni. Nie lubię marnować żywności, zawsze staram się wykorzystać wszystko lub zamrozić, jeśli to możliwe. Tak też było tym razem. Dania makaronowe są zwykle szybkie w przygotowaniu, spaghetti gotuje(...)się średnio 7 minut, w tym czasie można przygotować dodatki do makaronu. Jak się okazało, jajka na twardo świetnie smakują nie tylko w sałatkach, ale w połączeniu z makaronem są zaskakująco pyszne. Cukinia, czosnek, oliwki i jajko na twardo było dzisiaj pysznym dodatkiem do makaronu spaghetti. Serdecznie zachęcam do przygotowania tego przepisu, zwłaszcza jeśli pozostały Wam jajka na twardo, szkoda
Moja smaczna kuchniamięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty: mój organizm mówi mi, że zdrowiej jem. A jak zdrowiej(...)poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce do grillowanych mięs albo samą. Smakuje bardzo lekko, orzeźwiająco. W sam raz na upalne
Codzienna kuchnia niecodziennaSurówki najczęściej powstają u mnie spontanicznie. Tym razem kapusta pekińska. Można z niej wyczarować różne kombinacje. Dziś z dodatkiem rzodkiewki. Lubię mieć w lodówce kapustę pekińską
Agusiowe smakołykiKolejna długa przerwa, już trzecia, ale w końcu do trzech razy sztuka, prawda? :) Ostatnio zwróciłem uwagę na problem jakim jest obfita kolacja. Zauważyłem, że postępuję na
Taste of imaginationCzy jedliście kiedyś kotlety z jajek? Ja pierwszy raz jadłam je na stołówce szkolnej a raczej nie jadłam bo jakoś mi nie smakowały. Przekonałam się do
Cukiernia PychotkiOkoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że
Kuchnia PROzdrowotnaDługi weekend majowy przed nami, piątek, słońce świeci, pora pomyśleć o majówkowym menu! Wypady za miasto, na grilla czy rodzinny piknik, co warto zabrać ze sobą
Moja smaczna kuchniaPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze
Kuchnia PROzdrowotnaTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaTagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne
Moja smaczna kuchnia