Surówka z marchewki z dodatkiem jogurtu naturalnego Dzisiejsza propozycja to porcja witamin w postaci surówki z marchwi. Marchewka pełna witamin, minerałów i wartości leczniczych, dzisiaj
Mój pomysł naTe małe zielone,niepozorne nasionka zwane są również złotą fasolką. To maleństwo potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, oczyszcza organizm i
Z Kuchni Do KuchniRyba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Zaś przekąski
Kulinarne Przebojekażdą postacią. Jesienią i zimą często pojawiają się na naszym stole a grudzień u nas jest szczególnie bogaty w śledziowe przysmaki. Dzisiaj proponuje pyszną sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem śledzi. Sałatka jest bardzo prosta i przepyszna, idealna na co dzień jak i na świąteczny stół. składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków (ok 700 g) 500 g filetów śledziowych solonych 1 duża czerwona(...)ogórki 2-3 łyżki musztardy francuskiej 4-5 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Ziemniaki mogą być ugotowane w mundurkach lub po prostu resztki z obiadu. Ziemniaki i płaty śledziowe pokroić w średnią kostkę. Cebule i kiszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać musztardę i majonez. Jeszcze raz wymieszać. Odstawić
Monia miesza i gotujeprzedstawiamy przepis, który z powodzeniem można wykorzystać z okazji jakiejś uroczystości. Proste i szybkie wykonanie, a jakże zaskakujący smak. Równie dobrze sprawdzi się na lekki lunch, jak i niedzielny obiad w rodzinnym gronie, czy też na uroczystą kolację we dwoje. SKŁADNIKI: 2 niewielkie filety z kurczaka 2 gałązki rozmarynu (może być suszony) sól pieprz oliwa 2 papierowe torebki do smażenia(...)świeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli (opakowanie) 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa Filet delikatnie rozbijamy solimy i pieprzymy z obu stron. Wkładamy do torebki. Spryskujemy oliwą i doprawiamy rozmarynem. Zawijamy i odstawiamy
Kuchnia od dwojgalistę to miejsce, jeśli rozważacie wybór lokalu na ślub, chrzest, komunię, bankiet czy inną okazję. Ale czy warto skierować tam swoje kroki, jeśli chcemy udać się na niedzielny obiad, szybki lunch czy kawę i deser ? Spieszę z wyjaśnieniem ... W restauracji zostałyśmy bardzo miło powitane, zarówno przez Panią z recepcji, poprzez menagerkę, na obsłudze restauracyjnej kończąc. Panowie kelnerzy z wielką grację(...)napoje, nie szczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka z ogórka idealnie doprawiona, smak bardzo wyważony, lekko kwaśna lekko słodka. Kawior z tapioki zabarwiony na różowo sokiem z buraka bardzo ładnie
kolorowotorcikowoNie wiem jak u Was, ale u mnie coś wiosny nie widać :-( zimno, pada... a szkoda... Póki co przywołajmy więc wiosnę na talerzach, np. przy pomocy
Czary - gary w kuchniNowy rok to nowe wyzwania także te związane z odżywianiem, każdy z nas pragnie jeść zdrowo. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów fit, które możecie wykorzystać
Moja smaczna kuchniaszybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego(...)wyobrażam sobie przygotowywania większości przetworów) i składa się z niewielu składników. To smaczny i tani dodatek do obiadu. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych, 3 marchewki, Solanka: 1 szklanka soli, 9 szklanek wody, Zalewa: 4 szklanki wody, 2 szklanki octu 10%, 3 szklanki cukru, Dodatkowo: gorczyca biała, ziele angielskie, pieprz prawdziwy ziarnisty 1/2 kg cebuli, Sposób przygotowania: Ogórki umyć
Nie tylko w kuchniNiskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaTradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce to klasyka wśród obiadowych menu niemal każdego domu. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, a przy tym bardzo smaczne oraz
Słodka Stronaroladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna.Skład:-kapusta pekińska-papryka-ogórek-pomidor-cebula-majonez bądź olej-przyprawa warzywko-jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkęPrzyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe(...)tych samych składników możemy przygotować troszkę inną wersję, już nie jakododatek do obiadu a np. jako odrębną potrawę na śniadanie lub kolację.Wystarczy dodać pokrojone ugotowane jajka.Smacznego
Maminek kulinarnyGrecja to kraj, który zawsze kojarzył mi się z pięknymi widokami, słońcem, bogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli
Czerwona PorzeczkaTa lazania chodziła za mną dłuugo:) Znalazłam ją podczas mojego szperania na jednej z moich ulubionych stron internetowych Kwestia Smaku . Zrobiłam i po raz
Blondynka GotujeSałatki pojawiają się ostatnio u nas dość rzadko, tak myślę, że nawet za rzadko. Muszę do nich wrócić, bo to bardzo szybki i smaczny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Uwielbiam je głównie za fakt, że można je zrobić naprawdę ze wszystkiego. To kwintesencja #zerowaste. Nie marnowanie jedzenia, czy też słynne zero waste to bardzo popularne trendy. Oczywiście bardzo(...)różne produkty, aby ich nie marnować. I tutaj mam największy problem. Dla mnie nie marnowanie to wykorzystywanie żywności, eksperymentowanie w kuchni, przerabianie jednych dań na inne (np. ziemniaków z obiadu na kopytka, czy zapiekankę). Ten nurt jest jednak bardzo mało obecny w dyskursie. Częściej zwraca się uwagę jak MAKSYMALNIE wykorzystać jedzenie, jak przerabiać warzywa i owoce, aby zupełnie
365 dni dookoła kuchni