Pesto z pietruszki to moje odkrycie sprzed kilku tygodni – jest niezwykle aromatyczne w smaku oraz pełne witamin. Odkąd pietruszka stała się nieodłącznym produktem moich zakupów, to
Fabryka pomysłówMakrela wędzona ma tak samo wielu zwolenników jak i zdecydowanych przeciwników. Jej charakterystyczny wyrazisty smak nie wszystkim bowiem przypada do gustu. Jak jest u Was? Ja
HealthyCreationsKolejna wariacja z krewetkami w roli głównej. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za owocami morza w panierce, czyli krewetki w keto cieście. Wystarczy tylko
Ola la LCHFPulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pulpety z indyka. Przepis ten stał się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki
lysygotuje.plMiseczka, którą dostałam kilka lat temu w prezencie i przyleciała do mnie prosto z Maroka, nareszcie doczekała się pierwszej sesji kulinarnej. Kocham to co robię, a
Moja smaczna kuchniaTą pastę polecam tym, którzy oprócz wędliny i sera lubią urozmaicać sobie poranne śniadanie. Taka pasta również dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Oczywiście
Delicious TitbitsDziś przedstawiam doskonały pomysł na jesienno-zimowy dodatek do każdego dania głównego. Chrupiąca surówka z kapusty i ananasa wymieszana z dressingiem majonezowo-jogurtowym z pewnością zasmakuje
karmelowyUdka z kurczaka marynowane w soi, lekko słodko kwaśne. Udka z kurczaka na ostro, pyszne i aromatyczne. Zachęcam do ich przyrządzenia! Marynowanie kurczaka to podstawa. Polecam
codojedzeniaCóż powiedzieć można o surówce selera, na pewno jest zdrowa, smaczna i tania. I oczywiście jest nieskomplikowana. Sam seler posiada wiele zalet, dużo mikroelementów, niski
Smaki EwyMłoda kapusta ze słonecznikiem, koperkiem i cebulą. Idealna do wiosennego obiadu i jako przekąska do pracy. Składniki: pół niewielkiej młodej kapusty duża garść siekanego koperku (może być mrożony) czerwona cebula pół szklanki słonecznika (polecam Skworcu ) 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Wykonanie: Kapustę drobno siekamy, solimy i mocno ugniatamy rękoma(...)Dzięki temu kapusta zmięknie. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Mieszamy: olej, musztardę francuską, sok z cytryny. Łączymy z sałatką. Smacznego
Smak mojego domuDobre, smaczne i proste danie, które serwujemy na obiad i nie tylko. Gotujemy ziemniaki w łupinach, potem odcedzamy i studzimy. Wystudzone ziemniaki kroimy na dwie części i łyżką wybieramy "gniazda" na farsz. Mięso smażymy ... ...dodajemy cebulkę, paprykę, sól, pieprz, zioła wg swoich smaków. Usmażonym farszem napełniamy ziemniaki i układamy na natłuszczonej blasze. Zapiekamy(...)Pięć minut przed końcem zapiekania posypujemy serem. Gotowe ziemniaki serwujemy na gorąco... same, z sosem, z surówkami czy do sałatki. Podajemy posypane zieleniną. Smacznego
chleba naszegokcal i 2,5 g tłuszczu. To spora różnica jak na krótką imprezę u cioci, która prawdopodobnie będzie się starała wepchać w nas o wiele więcej niż tylko sałatka ;) Z książki dowiemy się także o tym czy tłuszcz tak naprawdę tuczy, czy powinniśmy używać soli i ostrego chili. Znajdziemy także podstawowe informacje (takie jak kaloryczność, zawartość błonnika i białka(...)której powinniśmy jeść kolację, oraz jak poradzić sobie z nocnymi atakami głodu przestanie być dla nas tajemnicą. Całość podzielona jest na kilka części – poczynając od śniadania przez obiad i kolację aż do jedzenia w drodze i picia. Wszystko jest poprzelatane ogólnymi informacjami, które przydają się często w codziennym życiu. Mam książkę dopiero tydzień, a już kilka razy sięgałem
Mr. Tastewarzyw nie ma obiadu. Najczęściej pojawiają się w moich drugich daniach w postaci surówek. Jedną z nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką 1/3 pora(...)łyżki soku jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują
Czerwień i błękitzaokiennym termometrze prawie zabrakło skali - słupek urósł do 48 st.C w godzinę po tym jak znalazł się w zasięgu promieni. W taką pogodę nikt nie ma ochoty na gorący obiad ani na gotowanie. Na samą myśl o włączeniu piekarnika żeby coś upiec robi mi się słabo. Nawet Chrupek, który przyjechał do nas na kilka dni niechętnie chodzi w ciągu dnia(...)wiatraka. Wszyscy pijemy dużo wody i jemy lekkie posiłki. Kiedy przygotowywałam danie pies schrupał ochoczo pół zimnego ogórka. Chyba też lubi witaminki bo chwilę potem domagał się swojej porcji sałatki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJajka, to jeden z podstawowych składników w mojej kuchni. Oprócz wartości odżywczych cenię je za to, że można z nich przygotować dosłownie każdy posiłek. Od śniadania, przez obiad i deser, aż do kolacji. Dzisiaj jaja w roli głównej wystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów(...)Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy
Pełny talerzsobie jednodniowe wycieczki po stronie czeskiej. Docieramy również do Pragi, gdzie czuję się jak w domu. Niesamowite jest również to, że na praskim rynku głównym jesteś w stanie zjeść obiad dwudaniowy z piwem, albo innym napojem za 16zł. Ktoś mi wskaże takie miejsce w Krakowie, lub Warszawie? Wariacji na temat sosu tatarskiego jest tyle ile osób ten sos robiło(...)serem, który właśnie pierwszy raz w Czechach jadłem, będzie głównym dodatkiem. Sam ser smażony podawany jest w Czechach z bramborami (ziemniakami) smażonymi, lub frytkami, ale u mnie dziś z sałatką. Przynajmniej trochę oszukamy kaloryczność. Czego potrzebujemy i ile to będzie kosztować? Sos: -pieczarki marynowane; koszt 7,23zł/kg; użyję kilku pieczarek (36 gram) koszt użytych 0,26zł -ogórek kiszony; koszt
BaRepaspieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt, nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety(...)dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.3. Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco. Farsz: 20 dag twarogu 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz
Apetyczna babeczkaDzisiaj przepis na danie, które nie zrobicie w 15 min, ani w godzinę. Na danie, którego przygotowanie jest łatwe, ale czasochłonne. Na przepyszne danie, które z
Kuchnia ŁukaszaMuszę się Wam do czegoś przyznać! Nie przepadam za melonem i jeszcze nie udało mi się go zjeść nigdy tak ot, samego, bez żadnych dodatków. Przynajmniej
Kuchnia w czekoladzieOdebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe Misie Paweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata