karczek to mój sposób na szybki obiad,na coś gorącego na imprezie,przygotowuje się go w 10 min,potem tylko piecze-jest pyszny,prosty do zrobienia i nie drogi-polecam gorąco SKŁADNIKI: karczek-ok 80 dag 2 śmietanki 30 %(małe) 2 zupy cebulowe w proszku PRZYGOTOWANIE: karczek kroimy w plastry jak na kotlety,śmietankę mieszamy z zupami w proszku, mięso(...)żaroodpornym i zalewamy naszą mieszanką pieczemy ok 1-1,5 godz w 180 stopniach ja zawsze sprawdzam widelcem mięso czy już jest miękkie gotowe-pycha!! można jeść tylko z sałatką lub z ziemniaczkami jak kto woli Smacznego
Swojskie jedzonkoNowy rok szkolny trzeba uczcić czymś smacznym, a jednocześnie zdrowym i pożywnym. Dzisiaj przedstawiam pyszne roladki drobiowe ze szpinakiem, czosnkiem oraz fetą. Mięso przygotowałam najzdrowszym sposobem
Kuchnia Elliejest świeże, nie jechało nie wiadomo skąd i można je zakupić w rozsądnej cenie. W każdym razie ja kapustę pekińską bardzo lubię, mój Mąż nie. A że Jego na obiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk. Składniki( na 3-4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1 spory pomidor 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej(...)musztardy delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki. Dressing Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą i sokiem z cytryny. Wsypałam przyprawy oraz natkę
Kuchnia po mojemuWolnowar zagościł w naszym domu niemal cztery lata temu, o czym wspominała już na blogu. To wystarczający okres czasu, aby móc sprawdzić jego możliwości i uznać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi. Domyślam się, że część z Was już skorzystała z przepisu na pyszne ciasto truskawkowe ( tutaj ). Spora
IzaGotujegotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki jak jajecznica z cebulą smażona na maśle(...)Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale
GRUBY WAŁEKOrzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior(...)ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora proponuję orzo kalafiorowe. Orzo kalafiorowe Składniki: 4 porcje 1 kalafior, średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 g brukselki 1 mała zielona cukinia 2 łyżki posiekanej świeżej
codojedzeniaProsty obiad w kilka chwil . Naprawdę nie potrzeba dużo czasu by przygotować tak pyszną karkówkę. Wystarczy tylko chcieć 2-3 plastry karkówki hyzop bazylia sól pieprz ziołowy staropolski oliwa sos sojowy tłuszcz do smażenia (smalec) Karkówkę obsypać ziołami, mogą to być ziółka z ogródka, ja użyłam hyzop i bazylię. Następnie posypać solą i pieprzem ziołowym staropolskim, skropić oliwą(...)pół godziny. Na patelni najlepiej żeliwnej rozgrzać tłuszcz i usmażyć mięso z obu stron po ok 3 min. Podać z ziemniaczkami z wody , polać tłuszczem ze smażenia mięsa i sałatką
Gotowanie jest łatweKurczak w sosie słodko-kwaśnym Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem. Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki:(na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g) - groszek konserwowy (160 g) - marchew mrożona (150 g) - masło klarowane (10 g) Przygotowanie:
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasChia mango pudding to pyszny deserek idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Nasionka chia dostarczają do naszego organizmu ogromną ilość składników odżywczych jednocześnie mając mało kalorii
Rusty ForkKurczak z papryką, ananasem i ryżem gościł w moim menu szczególnie w czasach studenckich… jednak do mięsa serwowałam sos ze słoika, bo na gotowanie zupełnie
Kuchnia BazyliiWydarzenia dzisiejszego dnia sprawiły, że w ogóle nie mam głowy do nauki, a muszę się czymś zająć, żeby skupić uwagę na czymś innym, więc zdecydowałam się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćByć może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone tofu to macie pożywny lunch Polecam tę smaczną kombinację szczególnie w upalne dni! Składniki: świeżo wyciśnięty sok z dużej soczystej pomarańczy (około(...)miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia miso i dressing gotowy Praktyczna rada: Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem. Smacznego! Artykuł Pomarańczowy dressing do sałaty pochodzi
Lamarida.pl