Mieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w dodatku to najbardziej czarująca nazwa posiłku, jaką dane mi było poznać. Tak sobie myślę, że powinnam wprowadzić podwieczorki do naszego menu... Przeszkadza tylko fakt, że C. pracuje popołudniami i w czasie podwieczorku zazwyczaj(...)szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny oboje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW przypływie natchnienia takie cudeńko mi się stworzyło:) Podobno pyszne, szczególnie w opinii mojego synka;) Bardzo proste w wykonaniu i o dziwo szybko się
Lawendowe NieboUwielbiam mieszane kotleciki gdy w lodówce zaczyna świecić pustkami. Została mi włoszczyzna i całe opakowanie pieczarek. I nie żałuję! Kotleciki wyszły pyszne! Dzielę się więc przepisem
coolinarnyOgródkowe warzywka zebrane, więc by nic się nie zmarnowało warto wykorzystać je do przygotowania takiej potrawki. Lekka, ale skutecznie poradzi sobie z głodem, a na dodatek
Kuchnia w czekoladzieHej ;) Dzisiaj na talerzu zagości chińszczyzna. Przede wszystkim prosta w przygotowaniu i smaczna. W daniu tym zawarte jest sporo warzyw, dlatego polecam je dla niejadków dużych
Czekoladowa muffinkaZawsze mam w lodówce jakieś warzywa, że o jogurcie już nie wspomnę ;-) dlatego często surówki doprawiam właśnie jogurtem, a nie majonezem. Po pierwsze tego drugiego najczęściej
Czary - gary w kuchniRewelacyjna. "recyklingowa" przekąska, idealna na małe i większe przyjęcia. Sprawdza się świetnie, wszystkim smakuje. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko, a jak? Od dłuższego już
6nieboDziś podobno Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny dzień w roku. No cóż, pogoda za oknem nie rozpieszcza, ja mam ewidentnie "bed&pijama day", chodzę rozdrażniona
Kitchens AlphabetSkładniki:sałata lodowamarchewkapietruszkakawałek białej kapustypół ogórka zielonegopomidorporkopereksólodrobina cukru2-3 łyżeczki olejuWykonanie:Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por
Walijskie Pichceniewykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej. Dzisiaj na obiad była surówka . Składniki na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna(...)piórka cebulę, z tarte jabłka na dużych oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić. Do sałatki można zamiast jabłek dodać mandarynki lub pomarańcze
Eli Gotowaniewczorajszy obiad naszej familii. Zwykły, prozaiczny rzec można. Jednak pyszny i sycący. A do tego prosty w przygotowaniu, co ważne by nie tracić pięknych chwil na dworze. Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu będzie surówka - bo wymyślona naprędce i przyrządzana po raz pierwszy. Niedawno pisałam o eksperymentach Męża z panierką. Tym razem przepis na mega chrupiącą panierkę został ulepszony. Zapraszam(...)cebuli cukrowej łyżka majonezu szczypta pieprzu Przygotowanie: Groszek odsączamy. Cebulę i ogórka kiszonego siekamy w drobną kostkę. Umytą sałatę rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę majonezu. Sałatka najlepsza po ok. 15 minutach kiedy smaki się przegryzą. Szykuje się ją dosłownie błyskawicznie. A co z tą panierką do kotletów. Po wszystkie szczegóły zapraszam do wpisu źródłowego(link powyżej
Kuchnia po mojemucharakterystyczne w smaku - paprykę i por. Pyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki, w połączeniu ze świeżymi/gotowanymi warzywami stanowią bardzo smaczną i pełnowartościową opcję na obiad,kolację , czy nawet śniadanie ;) Składniki (na 8-9 małych placuszków/2-3 porcje): - szklanka ugotowanego ryżu (pół torebki przed ugotowaniem)' - 200 g serka wiejskiego (może być twarożek grani, wtedy go uprzednio(...)powinna być gęsta, dość ,,zbita". Usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony), kładąc po 1,5 łyżki masy. Gotoweplacuszki można podać z sałatką i sosem, np. jogurtowo czosnkowym (jogurt+zmiażdżony czosnek+sól i pieprz), ale... równie dobrze smakują same w sobie. ;) Smacznego
Kuchnia EllieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Związek na patelniLato wciąż trwa, a dzisiaj do Katowic powróciło słońce! Z tej okazji przygotowałam dla Was wpis z najlepszymi przepisami z wykorzystaniem owoców leśnych! Maliny, jagody, borówki
Moja smaczna kuchnia