najdzie Cię ochota na mięsne danie, przygotuj smaczne i proste kotlety z piersi kurczaka Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe z mascarpone
Kulinarne S.O.S.niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę. Autorka ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Każdy zestaw jest dobrany, żeby tworzyć zbilansowaną całość, jest prosty, często można go przygotować poprzedniego dnia lub na kilka godzin przed wizytą gości, żeby nie musieć(...)francuskiej kuchni, które zwykle smakują każdemu. Cieszę się, że mam tę książkę na półce i na pewno będę korzystać z zawartych w niej przepisów. Smakowicie wygląda pain perdu, sałatka z bobem, terrina z łososiem, rosti, makaron z anchois i sałatka z ciecierzycy. Jestem zachwycona. Jedyna uwaga, że dość trudno korzysta się z indeksu, np. infografika, która wg. indeksu jest
Ugotowane pozamiataneCzasem trzeba rzucić sobie wyzwanie zrobienia od A do Z sztandarowej potrawy danego kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z
Kuchnia PROzdrowotnaCzasami prostota w kuchni naprawdę popłaca, a dzięki temu możemy zająć się czymś innym i przy okazji smacznie zjeść. Uwielbiam polędwiczki z piersi kurczaka, ponieważ po
Di gotujemożna zrobić z ćwiartki białej kapusty? Bardzo orzeźwiającą i pełną witamin surówkę, która w upalne dni może zastąpić zwykły obiad. Kolorowa, chrupiąca, soczysta i niedroga. Surówka z kapusty jest tak pyszna, że wystarczy tylko dodać soli do smaku i żaden dressing nie jest już potrzebny. W środku cukinia, zielony ogórek, pomidor, cieciorka i mozzarella. Surówka(...)dużych oczkach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Ciecierzycę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty składników w misce. Mozzarelle rozrywamy na mniejsze kawałki. Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy także listki tymianku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Schłodzona surówka z białej kapusty idealnie orzeźwia w upalne dni! W chłodniejsze dni może
Moja smaczna kuchniaSałata to dobry pomysł zarówno na obiad,jak na kolacje. Dzisiejszą przygotowałam z dodatkiem kurczaka o smaku cytrynowym z sosem winegret o smaku pomarańczowym. SKŁADNIKI: 0,5 kg filetu z kurczaka 5 jajek 2 pomarańcze mix sałat żurawina MARYNATA: sok z połowy cytryny szczypta lubczyka szczypta oregano 2 ząbki czosnku sól i pieprz SOS: 1/4 szkl oliwy z oliwek(...)mieszamy, sałatę umyć, osuszyć, włożyć do półmiska, jajka podzielić na ćwiartki, ułożyć na sałacie, filet pokroić w paski, ułożyć między jajkami, z 2 pomarańczy wyciąć filety, dodać do sałatki, posypać żurawiną, polać sosem, podawać
Kuchnia BeatySpecjalnie dla Was wybrałam najlepsze przepisy z nowalijkami, które znajdziecie na blogu. Chrupiące rozdkiewki, świeża sałata i młoda kapusta, szczypiorek, pomidorki, to tylko z ulubionych nowlaijek
Moja smaczna kuchniaOlej z natki pietruszki to przede wszystkim piękny element dekoracyjny. Kilka kropel oleju pietruszkowego na białym talerzu obok dania lub delikatne „esy floresy” potrafią
Moja Delicja- 5 na dworze a miała być wiosna! jeżeli na Wielkanoc spadnie śnieg to się załamię. Tak być nie może, człowiek ma ochotę rozjaśnić sobie jakoś życie
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj proponuję przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej. To doskonały dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska 2 jabłka 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina JAMAR cukier sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską drobno szatkuję. Solę o odstawiam na 30 minut(...)który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Ocet ma piękny czerwony kolor, jest zamknięty w białej szklanej butelce. Ocet ten ma 6% kwasowości. To idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek czy marynat. Ocet nadał mojej sałatce ciekawego winnego smaku. Zdecydowanie będę po niego często sięgać w kuchni. Zachęcam wszystkich do zakupu produktów formy JAMAR , niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie
Kuchnia PROzdrowotnaPrzepisy na kurczaka cieszą się u mnie niezwykłą popularnością, ale czemu się dziwić, kiedy większość populacji lubi to mięso za szybkość i łatwość w przygotowaniu. Mięso
Kuchnia BazyliiPolędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z dodatkiem śmietany i makaronem. To pyszne danie ze znakomitym sosem, które
Kuchnia na wzgórzuPrezentowałam już na blogu surówkę ze świeżej kapusty, dzisiaj prezentuję surówkę z kapusty kiszonej. Zawiera ona sporo witaminy C, a w okresie jesiennym powinniśmy dostarczać jej
Smaki EwyNazywam się Tobiasz jestem technikiem żywienia i kucharzem. Pasjonuję się zdrową żywnością dlatego też zdecydowałem się by powstał ten blog. Blog który połączy pasję gotowania z
Kuchnia PROzdrowotna