dobrze zrobione jest warte grzechu! Teraz możemy kupić świeżą jagnięcinę w każdym tureckim, czy arabskim sklepie, po okazyjnych cenach, więc korzystamy z tego dosyć regularnie i przygotowujemy jagnięcinę na obiad. Jeśli raz spróbujecie tego pysznego mięsa, to zawsze zapamiętacie jego smak. Jagnięcina kocha grill i idealnie komponuje się z rozmarynem. A kluczem jej smaku jest marynata przygotowana na bazie ziół(...)godziny. Patelnię grillową smarujemy olejem, rozgrzewamy i układamy na niej kotlety. Grillujemy na rumiano z obu stron po 3-4 minuty. Dekorujemy świeżą gałązką ziół i podajemy np. z sałatką z kaszy bulgur z pomidorów, ogórka, oliwek i kaparów. Smacznego! The post Kotlety z jagnięciny. Kotlety jagnięce z kostką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysły na szybkie obiady cieszą się Waszym uznaniem i często sięgacie po te przepisy. Dzisiaj mam dla Was indyka, indyka w formie filetów w szybkim pesto. To pomysł na obiad dla całej rodziny, który możesz zrobić bardzo szybko na patelni, a samo mięso podać ze świeżym pieczywem. Nie ma co się oszukiwać, proste rzeczy są zawsze najsmaczniejsze i chyba zanudzę(...)miód, całość zacznie się pomału karmelizować na złoty kolor. Gorące mięso podajemy z odrobiną sosu z patelni i np. pieczywem, możesz też oczywiście danie serwować z kaszami czy sałatką. Polecam! Pycha! Sprawdź pozostałe przepisy KUCHNI WŁOSKIEJ
SMYKWKUCHNIWczorajszy sos paprykowy wykorzystałam na szaszłyki z kurczaka. Uważam sezon grillowy za otwarty choć grillowałam na elektrycznym grill. Nie miałam nawet ochoty wyjść na balkon. Mimo
codojedzeniaforemkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki na 1 porcję: 2 średnie plastry karkówki 1 szklanka posiekanej białej kapusty 1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła(...)przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni na około pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić czy mięso jest miękkie. Do tak upieczonego mięsa idealnie pasuje lekka sałatka pomidorowa . Wystarczy pokroić w miarę drobno pomidora , dodać posiekany szczypiorek . Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki, może dodać również posiekaną papryczkę chili . Odrobina soli i pieprzu , łyżka oliwy , na końcu sałata
Codzienna kuchnia niecodziennaSoczysty i chrupiący kurczak :) Na pewno wszyscy już jedli kurczaka w piwie, jednak ja trochę eksperymentowałam z tym przepisem, przygotowałam chyba z 30 różnych kurczaków na
Niezły Młynekzupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Mimo że jestem fanką drobiu, nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie
Fabryka pomysłówUlubione danie z dzieciństwa?Zalewajka mojej babci. 2. Co pijecie rano - kawa czy herbata a może nic?Herbatka, najlepiej owocowa. 3. Co jest dla Was ważniejszym posiłkiem - śniadanie czy obiad?Śniadanie. Leniwe i niespieszne. Chociaż rzadko mam czas, by je odpowiednio celebrować, to kiedy już mogę, staram się zawsze doceniać te chwile. 4. Ku jakim potrawom się bardziej skłaniacie(...)głównie sama, jednak dużo dało mi również obserwowanie w kuchni moich bliskich. 10. Wasza ulubiona potrawa?Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki
Ratunku obiadSkładniki: 5 buraków (średniej wielkości) 2 cebule 6 ząbków czosnku Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli
Qchnia po prostuPrzez całe życie nie ruszałam wątróbek, choć uwielbiałam cebulkę z ich smażenia. W moim domu wątróbki zawsze rodzice przyrządzali tak samo – obtaczali je w mące
OstryKęsdodajemy surową jak w większości przepisów. Ponadto kotlety mielone Magdy Gessler ograniczają się jedynie do użycia soli i pieprzu jako przypraw. Kotlety mielone w takiej formie to tradycyjny, polski obiad i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny posiłek. Kotlety Mielone Magdy Gessler - Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 1/2 bułki kajzerki sól(...)mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. Gotowe kotlety mielone podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronacieszy jak przygotowany obiad na dwa dni, masz tą pewność, że możesz odpocząć. Czasu poświecisz naprawdę niewiele, gdyż większość sama się robi w piekarniku a zapewniam że efekt smakowy będzie wspaniały! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół(...)kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą
Mój pomysł naczystości. Wykorzystywać można go do woli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania(...)pozostałe warzywa są gotowe. Pod koniec duszenia doprawiłam całość papryką słodką, pieprzem i solą. Danie zaserwowałam jak widać w taki sposób, że kuskus przełożyłam warstwami. Obok ułożyłam mięsko i sałatkę. Podczas jedzenia i tak to wszystko wymieszałam, jak widać na zdjęciu na dole, ale dla mnie forma podania ma znaczenie. Cóż ja na to poradzę, tak mam i już :) SMACZNEGO
Blondynka Gotujeniedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką(...)czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy je solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem na pół minuty, przecedzamy, a następnie mieszamy z łyżką
Quinoa Raz!Komputer wrócił to i ja po części wróciłam ;) po części dlatego, że w dalszym ciągu nie mam zbytnio czasu na gotowanie i wymyślanie czegoś nowego, a
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSKŁADNIKI: 8- 10 sztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w
ClauditteMissCookingJeśli czasem myślicie o leniwym poranku, to na pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować
Kuchnia w czekoladziezdrowie. Okazało się, że nie jedzenie mięsa jest dla mnie całkiem proste . Ponieważ i tak nie jadłam go dotąd zbyt często, moja dieta zmieniła się w niedużym stopniu. Wszystkie obiady gotowałam dla nas wegańskie, ale na pozostałe posiłki mogłam podjeść serka, czy trochę rybki. Za to bardzo podziwiam mojego Męża, dawnego miłośnika kiełbasy, wątróbki i, jak to nazywaliśmy, innych "parszywych(...)tego wyboru w pełni świadomie. Wiem, że troszkę się rozpisałam, ale bardzo chciałam się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Z kolei przepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy
Chilli Czosnek i Oliwarzadko kto lubi ścierać na tarce ziemniaki. Jest na to sposób, gdyż podobne placki można przygotować z ugotowanych ziemniaków. Ja robię placki z ziemniaków, które zostają mi z obiadu. Przygotowanie placków z gotowanych ziemniaków zajmuje dużo mniej czasu, w smaku trochę różnią się od tradycyjnych placków ziemniaczanych, ale też są bardzo smaczne. Gdy do masy ziemniaczanej dodamy różne dodatki(...)obtaczamy w mące z każdej strony. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem, smażonymi pieczarkami , sałatką wiosenną lub sosem. The post Placki z gotowanych ziemniaków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie ma lepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie
Moja smaczna kuchniapieczeń z mięsa mielonego z indyka to świetna alternatywa dla sklepowej wędliny i idealny pomysł na domową wędlinę na świąteczny stół. Klops z indyka idealnie smakuje z wszelkiego rodzaju sałatkami czy ćwikłą. Wykorzystanie mięsa z indyka sprawia, że jest lekka i delikatna i mogą ja jeść osoby na diecie i dbające o linię. Gorąco polecam przygotowanie takiej pieczeni nawet(...)pieczenia i przełożyć do niej mięso, lekko przycisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Pieczeń z mięsa mielonego z indyka można podawać jako mięso do obiadu na ciepło lub w formie wędliny na kanapki na zimno. Smacznego
Codzienne GotowanieKlopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku(...)jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać . Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów Smacznego
Eli GotowanieStęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka(...)pieczarki. Zmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych I sałaty. Zyczę smacznego
Smaki Edyty