duszonym szpinakiem z czosnkiem i gałką muszkatałałową, na koniec posypane parmezanem i zapieczone w piekarniku. Można użyć szpinaku mrożonego, ale zdecydowanie smaczniejsze są przygotowane ze świeżych zielonych listków. Świetne na obiad lub wegeteriańską kolację. Można podać z sosem jogurtowym, pomidorowym lub po prostu posypane pestkami granatu. Składniki: składniki i przepis na naleśniki tutaj nadzienie: 300 g listków szpinaku 1 ząbek(...)serkiem, nałożyć szpinak i zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać startym parmezanem zapiekać w 200`C 20-25 minut podawać z sosem jogurtowym, pestkami granatu lub pomidorowa sałatką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!promocyjnej Biedronki :) To idealny pomysł na lekki, zdrowy obiad. a przy tym mało pracochłonny. Najwięcej trzeba poświęcić na krojenie warzyw, ale jest to kwestia kilkunastu minut. Podaję składniki na obiad dla dwóch osób. Składniki: - dwa całe pstrągi - cukinia - cebula - 2 ząbki czosnku - papryka(najlepiej żółta) - 250 g pomidorków koktajlowych - pół cytryny - sól, pieprz, cukier ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół(...)solą, pieprzem i ziołami wg uznania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rybę skropić oliwą z oliwek i piec na ruszcie ok 15 minut. Gotową rybę podawać z ciepłą sałatką
Cook&LoveDzisiaj na obiad miałam zupę pomidorową z makaronem ryżowym w kształcie muszelek. Ponieważ za dużo go ugotowałam, postanowiłam resztę przerobić na śmietanę. Lepszą i zdrowszą alternatywę dla śmietany z mleka krowiego czy kupnej śmietany roślinnej. Składniki: - ok 1 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego (u mnie muszelk i), - wyciśnięty sok z połowy cytryny, - dowolne mleko roślinne (tak by uzyskać odpowiednio płynną(...)gęste dolać jeszcze mleka i zmiksować do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Śmietanę przelać do szklanego słoika i schować do lodówki. Takiej śmietany można używać do zabielania zup, do sałatek, jak tylko lubimy. Smacznego
Co na wege obiad?wspomnę ). Ale okazuje się, że życie zmusza do weryfikacji przyzwyczajeń. Nie mam wyboru - albo będę gotować nocami ( a na to już mnie nikt nie namówi ) albo będę wpadać na obiad do jakiegoś lokalu który jest akurat gdzieś w pobliżu miejsca w którym akurat jestem . Albo zamówię coś do domu jak już wrócę do niego padnięta . Gwoli wyjaśnienia - latam jak latawiec(...)wyrosła ,, nam pod bokiem pizzeria ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki
Buniabaje w kuchninastępne. Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców - pozostałe podawane są przy serwowaniu kolejnych dań. W przypadku nakrycia podstawowego, na stole zauważymy sztućce do obiadu składającego się z trzech dań. Po prawej stronie bliżej talerza będzie leżał nóż (skierowany ostrzem w lewo), po jego prawej stronie - łyżka do zupy. Po lewej stronie talerza podany zostanie widelec(...)niezwykłe kształty. Oto przykładowe sztućce do serwowania potraw, z którymi możemy się spotkać: widelec półmiskowy - dość masywny, z długimi ostrymi zębami; służy do nakładania np. pokrojonej pieczeni, łyżka do sałatek - głębsza i większa od typowej łyżki do zupy; wykorzystywana jest do drobno posiekanych sałatek, można ją podać samą, widelec do sałatek - właściwie to łyżka z dziurami, ułatwiającymi odsączanie nadmiar sosu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszparagi i kiedy je kupować aby były smaczne? Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler i Perfekcyjna Pani Domu z końca XIX wieku w jednym, pisała w swojej książce „365 obiadów”, że szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już w kwietniu . Szczyt przypada na maj, a kończy się w czerwcu. Cóż możemy dodać(...)względu na gabaryty najlepiej nadają się na grilla lub do pieczenia. Używając zwykłej obieraczki do warzyw można je pokroić we wstążki i podać na surowo, jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonałe jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak ugotować szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba
Niedzielny kucharzDzień dobry :-) Dziś mam dla Was extra przepis na domowego kebaba w kurczaka. Może też oczywiście być indyk lub inne mięso. Różne przepisy na jego wykonanie
kruche babeczkiGołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kuchnia argentyńska. Dodatek do Locro criollo, a u nas do kotletów pieczarkowych. I też sprawdza się. Składniki 6 pomidorów 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3
R'n'G KitchenViva la pasta! 17 przepisów z makaronami w roli głównej! Makaron z cukinią Makaron z fetą i szpinakiem Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo Makaron
Moja smaczna kuchniaryż nie wachajcie się je przygotować. Mozna je zjadać na ciepło, zimno jako obiad, kolację czy śniadanie. A co najfajniejsze robią się same. No prawie. Zagospodarowanie resztek z obiadu spędza sen z powiek każdej gospodyni, bo ila razy ugotowałyśmy po prostu za dużo? Mąż zjadł na mieście? Albo po prostu nasz budżet jest bardzo okrojony, wtedy świetnie sprawdzają się tego(...)pieczenia, przesmarujcie z wierzchu oljem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Placuszki podawajcie z Waszą ulubioną sałatką. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieFilet z kurczaka sam w sobie zawsze wydaje mi się zbyt suchy, dlatego też owinęłam go aromatyczną szynką parmeńską. A w środku ostra niespodzianka. Składniki : Pojedyncza
Oka w rosole czyli KaFka gotujePierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem. Tydzień temu podjęliśmy wyzwanie Ramy – smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…” Bardzo lubimy kulinarne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo jedna z moich ulubionych bardzo kremowych zup. Ma w sobie to coś, co powoduje, że nasz organizm sam zakasuje rękawy i bierze się za siebie
Z Kuchni Do Kuchni