Zauroczona propozycją koleżanki na tzw gołąbki bez zawijania musiałam je przygotować! Wychodzi ich naprawdę dużo, chwila pracy, a mamy obiad na przynajmniej 2 dni! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony(...)kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnydzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól(...)doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia KasiDelikatne, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne - takie właśnie wychodzą bitki z poniższego przepisu. Bitki Wieprzowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego - świetny pomysł na codzienny obiad lub nawet świątecz ne danie . Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku kilka(...)posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większej ilości wody. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaPesto jest to zielony lub czerwony sos, który coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony
PysiaGotuje.plWspaniale było zjeść taki omlet na skąpanym w słońcu tarasie u moich Teściów, którzy mają cudowny ogród, w cudownym miejscu :) Składniki: pęczek zielonych szparagów kilka suszonych
Cytryna&Co.Tak, wiem, że jest sobota i miało kto myśli o pracy i poniedziałku. Postanowiłam jednak właśnie dzisiaj przedstawić Wam pomysły na lunch do pracy , czyli
Moja smaczna kuchniaFrytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)pora. Przygotowujemy zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut. Opcjonalnie całość podajemy z sałatką z rukoli i słonecznika. Smacznego
upichconaZdrowa, prosta i dietetyczna zupa z botwinki, buraków z dodatkiem cukinii, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku. Doskonała na wiosenny i letni obiad. Podana z jajkiem smakuje doskonale. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 1 garnek. Produkty 1 litr wody, młoda botwinka, 4 buraki, 1 ogórek, 1 cukinia, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, 200 ml jogurtu, 2 ząbki czosnku, jajka sól(...)oraz przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekanym koperkiem. Spróbuj także: Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Sałatka buraczana buraki jajko ser bałkański
Fit&Fast KitchenKlopsiki w sosie koperkowym należą do ulubionych dań kuchni domowej. Wiele osób wspomina takie klopsiki z dzieciństwa, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. I zaraz po
Codziennik KuchennyKuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWygodne dania jednogarnkowe specjalnie dla Was! Powraca podobno zimą,będą wiec idealne na ten czas, w dodatku można przygotować obiad na dwa dni, smacznego gotowania i udanego weekendu! Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną(...)jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką
Moja smaczna kuchniaWigilię oprócz karpia? Ja dziś proponuje pysznego łososia z gruszkami, cytryną na sałatce z liści pietruszki, kolendry oraz pieczonej papryki i czerwonej cebuli. Po prostu pycha :) Składniki: 4 kawałki łososia bez skóry 2 gruszki 1 czerwona cebula 10 cm papryki ramiro liście pietruszki i kolendry 4 łyżeczki słodkiego sosu chili 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olej rzepakowy z Wielkopolski(...)sola morską. Na talerzu położyć liście kolendry i pietruszki, na tym zaserwować łososia, gruszki i podduszone warzywa, na końcu polać sosem chili. Smacznego :) Danie idealne na Wigilię lub Sylwestrowy obiad
Gosia gotujedziś dla Was bardzo ciekawy przepis, tym bardziej że upieczoną łopatkę możecie przygotować właśnie na taki obiad, a pozostałą resztę zjeść na kanapkach. Do przygotowania mojej łopatki użyłam sosu z karkówki oraz musztardy samodzielnie zrobionej . Zachęcam Was właśnie do zrobienia musztardy samodzielnie, jej smak jest genialny, a musztarda pasuje do różnego rodzaju dań oraz sosów sałatkowych. Łopatka z sosem musztardowym(...)łyżkę gotującego się sosu. Tak przygotowaną mąkę wlej do sosu i wymieszaj, gotuj jeszcze minutę i gotowe. Sosem polej plastry łopatki, podawaj z kaszą/ziemniakami/ryżem oraz sałatką. SMACZNEGO! Artykuł Łopatka z sosem musztardowym i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plJuż od dzieciństwa uwielbiam wyjadać mięso z rosołu czy innej zupy. Zdecydowanie bardziej lubię wszelakie gotowane pulpety niż smażone mielone. Tak już mam 😊 Dlatego kiedy mąż ma na obiad soczysty kawał karkówki, ja gotuję dla siebie zupę, albo jakieś mięsko w sosie (najchętniej koperkowym). I tym sposobem wszyscy są zadowoleni 😉 A, że sos chrzanowy robię bardzo rzadko, mając fajny(...)mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie (zależy to od gatunku wołowiny, więc nie podaję dokłądnego czasu gotowania) wyjmujemy je wraz z warzywami na talerzyk. Warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki albo zblendować i wrzucić ponownie do sosu, a z wywaru przygotowujemy sos chrzanowy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy do niego chrzan (ilość zależy od jego ostrości - po prostu do smaku), mąkę
Walijskie Pichcenie4 porcje: 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia (lub dwie zielone) 150 g sera feta 1 jajko 1 szklanka (ok. 150 g) mąki orkiszowej
KucharzycaSKŁADNIKI: - mięso z piersi indyka - 500 g - ser mozzarella - 1 opakowanie - papryka czerwona - 1/2 szt. - cebula czerwona - 1/2 szt. - kasza bulgur - (50 g) WYKONANIE: Mięso
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasW diecie przyspieszającej metabolizm jemy sporo białka, dlatego każdy nowy, smaczny przepis jest mile widziany. Ten jest wyjątkowo uniwersalny i pasuje do każdej fazy diety. Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z
Słodkie okruszkiSzybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam
Tagebuch po polsku