Gdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste a
Kuchnia PROzdrowotnaTagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami szybkie, proste i przepyszne dnie. Idealnie nada się gdy odwiedzą Cię nie spodziewani goście albo szykujesz romantyczna kolację. Nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 6 sznycli wieprzowych 200 ml śmietany 18% 6 plastrów żółtego sera 6 plastrów polędwicy sopockiej 200 ml wody sól, pieprz, zioła prowansalskie 4 ząbki
Moje-pitraszenieSobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;) 30dkg makaronu (np. świderki) słoiczek odsączonych pomidorów suszonych w oleju ok. 280g (olej zostawić*) 2 łyżeczki gotowego zielonego pesto 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę starty parmezan (opcjonalnie) bazylia i oregano (najlepiej świeża) orzeszki pini lub płatki migdałowe (opcjonalnie(...)pomidorami, jeżeli są one zbyt suche ponownie dodać oleju z pomidorów. Podawać posypane parmezanem i bazylią. Smacznego * Olej może się przydać do doprawienia makaronu, a później do doprawienia sałatek, nadaje im specyficznego smaku
Codzienne GotowanieFalafele to wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Bardzo popularne w kuchni arabskiej, ale także żydowskiej. Ostatnio miałam ciekawą lekcję - jak różne mogą być smaki tych samych
Chocolate Muffin BlogWołowina w pomarańczach i miodzie to właściwie przepis na kurczaka z pomarańczą, miodem i czosnkiem... w moim przypadku z podmienionym mięsem. Przepis otrzymałam już w zeszłym
Kulinarne InspiracjeGotowane buraczki nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka do dań mięsnych. Szczególne świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu. Dodatek do surówki suszonych owoców gojii lub żurawiny stanowi fajny akcent smakowy i dekoracyjny. Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe(...)grubych oczkach i skropić sokiem z cytryną . -Dodać majonez, chrzan, cześć owoców, doprawić do smaku solą i cukrem , wymieszać. -Wstawić do lodówki. -Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę we wgłębienia wydrążonych buraczków. -Wierzch posypać kiełkami buraków, żurawiną lub owocami gojii
Zakamarki mojej kuchniJak powszechnie wiadomo Ola uwielbia wszelkiego typu elektroniczne gadżety, ale nie spodziewałem się, że kiedyś zapała aż tak wielką miłością do sprzętów kuchennych. Tym razem Jej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakapusty używam robota, co wiąże się z dodatkowym myciem. Tak więc surówka jest naprawdę mało pracochłonna. Lubicie surówki z kapusty? U nas wszelkie coleslaw są bardzo popularne. Przyrządzam do obiadu jako przystawkę lub jako coleslaw do hamburgerów . Surówka z młodej kapusty 8 porcji Składniki: 1 mała główka młodej kapusty, około 400 g 2 jabłka 3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego(...)misce wymieszaj majonez z kwaśną śmietaną, musztardą, solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można użyć jako zimny sos do mięsa np. do hamburgerów. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj sałatkę. Podawaj do mięsa i ryby. Smacznego! The post Prosta surówka z młodej kapusty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniasmaruję resztą serka chrzanowego, boki też smaruję cienko. Boki tortu obkładam plastrami ogórka zielonego. Dekoruję oliwkami, pomidorami, kiełkami, szczypiorem. Przepis na zupę botwinkową z kalafiorem wegańska Propozycja na zdrowy obiad sezonowy z warzywami składniki: 1 pęczek botwiny 1/4 kalafiora 1 marchewka sól, pieprz, cukier 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sosu balsamicznego 125 ml zakwasu z buraków 1/2 pęczka koperku(...)minut. Na końcu wlewam zakwas z buraków, mleczko kokosowe, dodaję sos balsamiczny, pieprz. Zupy już gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem. Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego bzu 1 doniczka sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu 3 morele kwiatki czarnego
wesoła kuchniamielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko(...)wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoraz oczywiście z pizzą i makaronem. A co naprawdę je się w Kalabrii? Pizzę i makaron A na serio. Kalabryjczycy sobie nie szkodują. Jeśli tylko ogarniecie godziny posiłków (obiad koło 12:00 – 13:00, aperitivo po 18:00 i kolację po 19:00) to wy też dobrze się odżywicie w te wakacje. W Kalabrii nie jest drogo(...)przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs. Miejscowi są z niej bardzo dumni a przetwory z cebuli to typowy suwenir wakacyjny Tartufo i lody Są takie lody Koral w formie kulki będącej połączeniem 2 smaków lodów i czekoladowego
Ugotowane pozamiataneNie wiem czy to ostatni przepis w tym roku, być może uda się jeszcze coś wrzucić, ale jeśli chodzi o przystawki karnawałowe, to raczej na więcej
Kuchnia w czekoladziePomidory ze śmietaną i cebulą to kolejny smak mojego dzieciństwa. Z dużą ilością czarnego pieprzu, bo bez pieprzu to już nie to samo. Pamiętam, że po
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBoczniaki to niezwykłe i nietypowe grzyby. Zawierają związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli
mojewypiekiinietylko