czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować(...)około 150kcal i 14g tłuszczu! Jajka to jajka w proszku, a olej to olej zwykle sojowy lub słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje istna bomba kaloryczna! Już lepiej od czasu do czasu zrobić sobie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńthin slices. Tear the lettuce into pieces that will fit the bread. Make the sauces – put the ingredients into bowls and mix them. Preheat the grill pan, put a bit of oil on it. Form three burgers, they should be same size as the bread is so they’ll fit it, more or less they’ll have(...)slices and that’s it – cover everything with the top of the bread and start get yourself dirty while eating. Burgery można jeść same albo z jakąś sałatką, u mnie, na zdjęciach była arbuzowa – połączenie tych smaków było bardzo udane! :) You can eat the burgers solo or with a some kind of salad
Martyna CooksCo jeść po zawale Dieta po zawale. Produkty wskazane i przeciwwskazane po zawale serca Co jeść po zawale, żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia w przyszłości kolejnych problemów
Cztery FajeryDzień dobry :-) Uff gorąco straszne. Wczoraj u nas pogoda była nie do zniesienia. Człowiek siedział, nic nie robiła, a lało się z niego, nie było czym
kruche babeczkiKrewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować w różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bruschetta, czyli taka kanapka na ciepło To bardzo prosta przekąska pochodząca z Włoch. Jest smaczna, szybka i łatwa do zrobienia, dlatego doskonale nadaje się nie tylko
Kulinarny S.O.S.Dobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny
Kuchnia Łukaszazdrowa. Tylko, że oglądając się zbytnio na zachód zapominamy, że nasz klimat jest inny, a w zimowe dni taka golonka dostarcza potrzebną energię by nie dać się siarczystemu mrozowi. Sałatka z kiełków soi i łyżeczka chudego jogurtu jako dresing nie ochroni nikogo przed bakcylami, wirusami i bakteriami. Ok, latem jak ktoś nie chce nie musi, ale zimą taka golonka wcale(...)regularnie oczywiście piwem a potem piwnym sosem, który zebrał się w naczyniu z golonką. Na koniec dla ekstremalnie spieczonej chrupiącej skórki jak u mnie, zmienić funkcję pieczenia na funkcje grilla i spiec golonkę od góry Golonkę podałam na gotowych ziemniaczanych chipsach (ma być prosto) i podsmażanej czerwonej kapuście z wiśniówką i całymi wiśniami (mogą być mrożone bez pestek
Sztuka gotowania w/g Samirycałej masie innego rodzaju mięsa. Świnia, krowa, królik. Wiem, jak to brzmi, ale przestańmy udawać, że nie jemy zwierząt... Nazywajmy sprawy po imieniu. Zatem co wybrać na grilla, aby to mięso było dietetyczne? Wieprzowina , to na pewno schab i polędwiczki, chude i pyszne mięso, które możesz przygotować na wiele sposóbów, Wołowina , to przede wszystkim steki i tutaj(...)które są kluczowe: szałwia, majeranek i oregano, wstawiam na 5-10 godzin do lodówki i grilluje, bez żadnego oleju czy oliwy. Takie mięso jest soczyste i pyszne, podaje z sałatką, jemy bez pieczywa
SMYKWKUCHNIDługi, majowy weekend zachęca do wypoczynku na świeżym powietrzu. To doskonała okazja, by urządzić grilla, jak jednak sprawić, by menu szykowane na majówkę zaskoczyło gości oryginalnym smakiem? Można sięgnąć po salsę – sos, który ożywi każdą potrawę. Jaka salsa? Salsa po hiszpańsku to po prostu „sos”. Występuje w różnych wersjach, choć zazwyczaj mówiąc „salsa” ma się na myśli wersję roja (czerwoną(...)ostrzejsze w smaku. Guacamole może posłużyć jako dip do chipsów, pasta do smarowania pieczywa albo sos do grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty i sera feta albo z rukoli, pomidorków koktajlowych, marchewki, pestek dyni, ryżu. Meksykańskie dania Trochę więcej pracy jest przy daniach typowo meksykańskich. Na majówkę
jakszef.plKiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię
Blondynka Gotujeposta będzie właśnie ta fioletowa piękność! Delikatne, opiekane plastry bakłażana marynowane w oleju z mnóstwem ziół, czosnkiem i chili, skropione odrobiną octu to przepis na wspaniały dodatek do kanapek, sałatek, czy nawet kaszy. Moim zdaniem najlepiej smakują na chrupiącej grzance z pokruszoną fetą na wierzchu :) Słony smak sera harmonijnie przeplata się z delikatnością bakłażana i charakterną marynatą, tworząc spójną całość(...)Place them on a baking tray lined with baking paper, drizzle with oil on both sides and salt. 3. Bake at 190 * C for 10-15min with the grill function on the top shelf of the oven. 4. Mix oil / olive oil with chopped herbs, chopped chilli and garlic. 5. Arrange the eggplant in layers in a jar, sprinkle
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSmażone krewetki z czosnkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych to potrawa, która idealnie nadaje się na przystawkę przed uroczystą kolacją. Danie to przygotujemy bardzo szybko i zachwyci
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Upieczenie łososia do trudnych rzeczy nie należy. Jednak, aby nadać mu wyjątkowy smak bardzo ważna jest marynata. Pieczony łosoś z miodowej marynacie jest delikatnie słodki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!