sałatka do grilla - 3906 przepisów (strona:213/261)

Kotleciki drobiowe z cukinią 144

cukinią . Delikatne mięso, jest lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu takie kotleciki idealnie sprawdzą się u osób dbających o linię lub będących na diecie. Kotleciki drobiowe wraz z lekką wiosenną sałatką idealnie sprawdzą się do zabrania w pudełku do pracy.  Składniki :  500g mięsa mielonego drobiowego 2 szalotki drobniutko posiekane 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 mała cukinia(...)kajeński i kolendrę), wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Mięso wyrabiać ręką przez kilka minut.  Formować niewielkie kotleciki i smażyć na patelni grillowej lub grillu (u mnie elektryczny) po kilka minut z każdej strony.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 181

się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem(...)rozmarynem. Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 40-45 minut do momentu, aż będą miękkie. Na koniec podnosimy temperaturę do 210 stopni i ustawiamy funkcję grilla lub górnej grzałki. Gdy frytki się lekko przyrumienią wyjmujemy je z piekarnika. Podajemy gorące posypane natka pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 125

tego chcecie czy nie, babcia lub ciocia i tak wciśnie w Was kolejny kawałek ciasta albo dokładkę pieczeni ze świątecznego stołu ;-). Pieczone warzywa – hit na talerzu Pieczeń, pieczyste, grill, rożen – wszystkie te wyrazy kojarzą się z mięsnymi potrawami. Kiedy mówimy o upieczeniu dwóch pieczeni na jednym ogniu, to raczej mamy na myśli dwa solidne kawałki szynki, niż(...)menu na tydzień – Przedświąteczna dieta – wyglądało następująco: Menu na tydzień – Przedświąteczna dieta Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Sałatka warzywna z awokado i pieczonymi krewetkami Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym

Niedzielny kucharz
Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby 212

polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli.  Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku i podałam na liściach świeżego szpinaku. Jest lekko, pysznie i pięknie! To którą wersję wybieracie? Ja oszalałam na punkcie obu :) Jajko(...)pokryć całe wnętrze pieczarkowej miseczki cienką warstwą sosu). Do każdej pieczarki ostrożnie wbij po jednym jajku, po wierzchu delikatnie posyp solą i pieprzem. Blachę z pieczarkami wstaw pod grill (górną grzałkę) nastawioną na 180 stopni C i piecz przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie.  Jajka w pieczarkach podawaj na tostach lub podpieczonych kromkach bułki wraz z większą

Chilli Czosnek i Oliwa
ZAPIEKANKA KEBAB - HOLENDERSKI + FILMIK 195

smaczna jak ta kupna.  Polecam również obejrzeć filmik.  SKŁADNIKI :  500 g piersi z kurczaka  500 g gotowych frytek 1 łyżka przyprawy do kebaba, gyrosa lub grilla 200 g sera żółtego goudy kilka papryk konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1/2 część sałaty pekińskiej lub lodowej 1 ogórek zielony  2 pomidory 1/2 części pora ketchup do polania(...)Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut.  Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę i polewamy po wierzchu resztą sosu czosnkowego i ketchupem. Podajemy od razy jeszcze ciepłą.  Zapiekanka jest pyszna, smakuje jak kubełek z kebaba, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 139

GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry(...)posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić..na mieszkanie. Tak ugrilowane

Z Kuchni Do Kuchni
kapusta pekińska- najprostsza, smaczna surówka 280

Najprostsza, najszybsza, smaczna, a zarazem bardzo łagodna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. Nawet dzieci nią nie gardzą i dokładają sobie i zajadają ze smakiem :) Składniki - kapusta

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kapusty pekińskiej 40

jarzyn. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórka obrać i pokroić w niewielką kostkę W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu majonezowo-jogurtowego. Krok 2. W większej misce połączyć wszystkie składniki sałatki, a następnie wymieszać z sosem. Surówka z kapusty pekińskiej     Surówka z kapusty pekińskiej świetnie komponuje się z innymi potrawami, ale także może stanowić samodzielne danie. Można ją wzbogacić(...)Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka Sałata masłowa ze śmietaną do obiadu Surówka z ogórka i rzodkiewek do obiadu Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki Surówka z kapusty, jabłka i marchewki. Przepis na sos jogurtowo-majonezowy SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PORA DO OBIADU, mieszana Szybkie pikle z ogórka

Moja Książka Kucharska
Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną 85

wszystkie z wyżej wymienionych cech. Czym więc wyróżnia się patelnia grillowa? Wypustki znajdujące się na dnie patelni pełnią poważniejszą funkcję, niż tworzenie zarumienionych pręgów charakterystycznych dla potraw przyrządzanych na grillu. Mianowicie dania smażone na patelni grillowej opierają się na wypukłych tłoczeniach, zamiast na płaskim dnie topiąc się w oleju. W efekcie zmniejszenia kontaktu z olejem podczas smażenia, mięso, ryby(...)push({}); Składniki: SMAŻONE PSTRĄGI 2 pstrągi tęczowe wypatroszone 1 cytryna 30 g miękkiego masła garść natki pietruszki świeżo posiekanej sól morska olej rzepakowy DODATKOWO DO PODANIA frytki z batatów sałatka z sosem vinegret (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SMAŻONE PSTRĄGI TĘCZOWE Pstrągi umyj letnią wodą zarówno po wierzchu z łuskami, jak i wewnątrz ryby. Ręcznikiem papierowym osusz rybę i oprósz

ProstePesto.pl
Meksykańska sałatka z nachos 162

Przyznajcie się mi bez bicia! Lubicie słone przekąski? Ja teraz się już ograniczam, ale swego czasu nie było zmiłuj... Raz w miesiącu, przed nalotem cioci w

Kuchnia w czekoladzie
Żeberka w sosie cebulowym. 217

wielką zwolenniczką żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam(...)garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa z selera naciowego 129

także mój niespełna dwuletni synek :) A Wam kiedy i jakie zupy smakują najbardziej?  Psst! Seler naciowy w tej zupie nie smakuje tak intensywnie jak na surowo, np. w sałatkach więc może przekonają się do niej także ci, którzy nie darzą go wielką miłością ;) Składniki: pęczek selera naciowego pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku zielona pietruszka(...)garnka z zupa, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i przeciśnięty czosnek. Chleb lub bułkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Podawać z zupą. Zupę można ugotować także na kości lub mięsie :) Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 220

Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy  pomocy pędzelka  nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/ -Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu do czasu / można wykorzystać funkcję grilla/ -Ziemniaki wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą  /ok. 1 łyżka/wymieszaną  z papryką proszku. -Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być(...)włożyć  go wraz  z  ziemniakami  do piekarnika   i   ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można  podawać z zielona sałatką

Zakamarki mojej kuchni
Jak rozmrażać mięso? Czy trzeba myć mięso – poradnik 49

zepsuło Wystarczy 10-25 komórek salmonelli w jedzeniu, żebyś zatruł/a się nie na żarty. Tyle komórek zmieści się na łebku szpilki. Ile ich sobie zaaplikujesz, jeśli spróbujesz czy sałatka, sos, zupa, mięso „się jeszcze nadają” łyżeczką lub widelcem? Zazwyczaj jest tak, że najpierw wąchamy, próbując po zapachu rozpoznać, czy jedzenie jest jeszcze zdatne do konsumpcji, potem w ruch idzie(...)próbuj, czy nadaje się jeszcze do jedzenia! 2. Jak rozmrażać mięso – czy dozwolone jest rozmrażanie jedzenia na kuchennym blacie Jakiś czas temu zmroziła nas taka sytuacja: piękna pogoda, grill przygotowany do akcji, na werandzie w pełnym słońcu leży w misie zamarznięta kiełbasa, żeby rozmrozić się zanim pojawią się goście. Nie wolno rozmrażać jedzenia w temperaturze pokojowej, ponieważ stwarzamy bakteriom

Niedzielny kucharz
Shawarma z kurczaka 676

kmin rzymski, czasem także goździki Dawniej shawarmę przygotowywano z jagnięciny lub baraniny, dziś w krajach Zatoki Perskiej wykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka  2-3 małe(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny, przygotowaną marynatą zalać mięso i pozostawić na minimum 6 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc w lodówce. Mięso zgrillować na grillu elektrycznym albo smażyć z obu stron na silnym ogniu na zwykłej lub grillowej patelni, do czasu aż wierzchnia warstwa nabierze ciemnozłotego koloru. Zajmuje to łącznie około 15 minut. Usmażone mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata