Miały być chyba na ognisko. Ognisko skończyło się grillem, ale to przecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)musztardę, dodajemy do tego pokrojone na pół ziemniaki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sosu wyszło za mało, można spokojnie do całości dolać jogurtu. Sałatkę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła
KardamonovyPieczarki są bardzo uniwersalne. Smakują ze wszystkim. I samodzielnie, i w sałatce i na pizzy i razem z różnymi mięsiwami. Dziś właśnie w zestawieniu z drobiowym mięsem mielonym. Zaskoczycie tymi kotlecikami rodzinę. Będą się spodziewali zwyczajnych kotletów, a tu w środku będzie czekała na nich pieczarkowa niespodzianka. Ja bardzo lubię te kotlety. Polecam i Wam. 500-600 g mielonego mięsa(...)masła. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy sola oraz odrobiną pieprzu. Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy musztardę, jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka/do grilla, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, by całość była dość zwarta (ilość zależy jak dużego jajka użyjemy i od samej bułki tartej). Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki. Spłaszczamy
Smaki Na TalerzuSpędzając sporo czasu z oliwkożercami, wpadłam na pomysł zrobienia marynowanych oliwek. W lodówce akurat znalazłam dwa otwarte słoiczki z czarnymi i zielonymi oliwkami. Postanowiłam je wykorzystać
KardamonovyNa ten przepis po raz pierwszy natrafiłam, kiedy szukałam pomysłu na awokado, które szczerze powieszawszy nie zachwyciło mnie za pierwszym razem smakiem. Okazało się, że w
PatiGotujeMała wariacja nt. serowego burgera :) w sam raz na letnią porę! Szybki do zrobienia, zdrowy i lekki. Okrągła cukinia to sezonowe warzywko które idealnie nadaje się
Kuchnia PROzdrowotnaprawie codziennie. Zazwyczaj dodaję je do sałatek i na kanapki aby wzbogacić ich odżywczą wartość. Awokado jest zdrowe, pełne wartościowych tłuszczów, witamin i minerałów. Często uważane jest za warzywo, a tak naprawdę jest owocem. Awokado jest idealnym uzupełnieniem każdego posiłku. Świetnie się komponuje z warzywami, pesto i jajkami jak w ziołowej sałatce . Awokado odkryłam dawno temu i od tej pory(...)wiele sposobów. Jednym z nich jest broccomole . Pyszny dip na przekąskę, który świetnie pasuje do owczego sera, pieczonych chipsów pita czy warzyw. Często przyrządzam go jako dodatek do grilla. Uwielbia go cała moja rodzina. Przepis jest prosty, bo wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Kilka sekund i kremowe broccole jest gotowe. Zauważcie, że do tego przepisu wykorzystałam surowe brokuły
codojedzeniajesteście cykory kulinarne muehehehehe. Czy ja was kiedyś źle nakarmiłam? Wiem, że smak jest jak zadek, każdy ma swój, jednak zróbcie pitę, usmażcie kurczaka lub tofu, dołóżcie tę sałatkę i podyskutujemy. Przedstawiam drugą najlepszą surówkę z młodej kapusty. Pierwszą znajdziecie na końcu tekstu. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z CZARNUSZKĄ I SEZAMEM Składniki: 1 sztuka małej, młodej kapusty 1 łyżeczka uprażonych(...)sezamowy, miód, ocet. Wyjdzie gęsta emulsja. 3. Sos mieszamy z kapustą, posiekanym chilli, czarnuszką i sezamem oraz ziołami. Surówce dobrze robi godzinka w lodówce. Pasuje do mięs, dań z grilla, sadzonego jajka, młodych ziemniaków. My zjedliśmy ją w picie, z dodatkiem pieczonego kurczaka. Pita – przepis TUTAJ Najlepsza surówka z młodej kapusty – przepis TUTAJ Post Młoda kapusta z czarnuszką i sezamem
ladykitchenPyszna i zdrowa sałatka przypadnie do gustu każdemu. Ja takie sałatki mogłabym jeść na okrągło. Sałatka samo zdrowie Składniki: - opakowanie mieszanki sałat - kilka liści sałaty lodowej - 100 g oliwek zielonych - 270 g serka feta (może być sałatkowo-kanapkowy) - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 czerwona cebula - Sos sałatkowy francuski Prymat - 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Sos sałatkowy Prymat wsypujemy do miseczki(...)Serek kroimy w kostkę ok. 0,5 cm i również dodajemy do sałaty. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, mieszamy i przekładamy do salaterki. Podajemy np. do potraw mięsnych z grilla. Życzę smacznego
Kulinarne życienadzieje, że dzięki temu nie sprawi Wam on żadnego kłopotu. Po zwinięciu mięsa zabezpieczcie dobrze roladki przy pomocy wykałaczek. Roladki z kurczaka ze szparagami możecie podać z włoską sałatką ziemniaczaną lub pieczonymi ziemniaczkami. Roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą i szparagami ➤ czas przygotowania: 45 min. Składniki / na 4 porcje: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka sól(...)końcu po 2-3 zielone szparagi. Mięso z kurczaka zawiń w roladkę i zabezpiecz wykałaczkami. Roladki spryskaj oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść na rozgrzanym grillu (na aluminiowej tacce) lub patelni grillowej wykałaczkami do dołu i grilluj 5-7 minut na stronę, aż mięso w środku nie będzie surowe. Alternatywnie możesz też takie roladki upiec w piekarniku
Chilli Czosnek i OliwaGenialny sos koperkowo jogurtowy do przygotowania w kilka minut. Pyszny wiosenny sos do dań ciepłych jak i tych na zimno. Można powiedzieć, że to ekspresowy sos do dań z grilla jak i do obiadu. Zimny sos znakomicie pasuje do ciepłych ziemniaków tych pieczonych jak i gotowanych. Taki sos z koperku i jogurtu to znakomity sos na wiosnę i lato(...)dzień jaki od święta, dla domowników czy dla gości. Z czym podawać sos koperkowy na zimno? Taki sos z koperkiem znakomicie pasuje do ryb, jajek jak do sałatek. Można przygotować sos koperkowy bez czosnku lub z czosnkiem. Cięższa wersja sosu to sos na śmietanie, ale równie dobrze smakuje lekki sos koperkowy na jogurcie. Jak zrobić dobry sos koperkowy ? Zapraszam
Dieta moja pasjaCzasami prostota w kuchni naprawdę popłaca, a dzięki temu możemy zająć się czymś innym i przy okazji smacznie zjeść. Uwielbiam polędwiczki z piersi kurczaka, ponieważ po
Di gotujeJeżeli macie w lodówce kilka filecików z kurczaka i nie wiecie jak je wykorzystać, to trafiliście na prawidłowy przepis. Ten kurczak jest bardzo smaczny i przy
Kuchnia Łukaszarównież spróbować między innymi łososia, dorsza, halibuta, makrele , pstrąga, krewetki itp. Wędzenie z użyciem drewna olchowego Wędzenie odbywa się na zasadzie powieszenia śledzi lub innych produktów na grillu nad drewnem olchowym. Wędzone produkty umieszczane są w kominie. Na początku ryby są suszone nad otwartym płomieniem przez około dwie godziny. Następnie ogień jest zagaszany i ryby wędzą się(...)burakami i prawdziwą bornholmską musztardą. Oprócz tego: łosoś wędzony na zimno z sosem koperkowym, wędzony filet z makreli przyrządzany na trzy różne sposoby, smażony śledź w occie. Do tego sałatka ziemniaczana, krewetki z sosem oraz filety rybne z cytryną. Za każdym razem kiedy jestem na Bornholmie wracam w to miejsce z wielką przyjemnością. Jedzenie jest przepyszne, zawsze świeże
noteskulinarnyfigaAsparagus on salad. Składniki. 10 szt. szparagi zielone 5 plasterków szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki
Kulinarny karnet Christophera