Długi, majowy weekend zachęca do wypoczynku na świeżym powietrzu. To doskonała okazja, by urządzić grilla, jak jednak sprawić, by menu szykowane na majówkę zaskoczyło gości oryginalnym smakiem? Można sięgnąć po salsę – sos, który ożywi każdą potrawę. Jaka salsa? Salsa po hiszpańsku to po prostu „sos”. Występuje w różnych wersjach, choć zazwyczaj mówiąc „salsa” ma się na myśli wersję roja (czerwoną(...)ostrzejsze w smaku. Guacamole może posłużyć jako dip do chipsów, pasta do smarowania pieczywa albo sos do grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty i sera feta albo z rukoli, pomidorków koktajlowych, marchewki, pestek dyni, ryżu. Meksykańskie dania Trochę więcej pracy jest przy daniach typowo meksykańskich. Na majówkę
jakszef.plKiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię
Blondynka Gotujeposta będzie właśnie ta fioletowa piękność! Delikatne, opiekane plastry bakłażana marynowane w oleju z mnóstwem ziół, czosnkiem i chili, skropione odrobiną octu to przepis na wspaniały dodatek do kanapek, sałatek, czy nawet kaszy. Moim zdaniem najlepiej smakują na chrupiącej grzance z pokruszoną fetą na wierzchu :) Słony smak sera harmonijnie przeplata się z delikatnością bakłażana i charakterną marynatą, tworząc spójną całość(...)Place them on a baking tray lined with baking paper, drizzle with oil on both sides and salt. 3. Bake at 190 * C for 10-15min with the grill function on the top shelf of the oven. 4. Mix oil / olive oil with chopped herbs, chopped chilli and garlic. 5. Arrange the eggplant in layers in a jar, sprinkle
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSmażone krewetki z czosnkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych to potrawa, która idealnie nadaje się na przystawkę przed uroczystą kolacją. Danie to przygotujemy bardzo szybko i zachwyci
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Upieczenie łososia do trudnych rzeczy nie należy. Jednak, aby nadać mu wyjątkowy smak bardzo ważna jest marynata. Pieczony łosoś z miodowej marynacie jest delikatnie słodki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposmaku, ale też pomaga nadać odpowiednią strukturę. Falafele będą świetnym pomysłem na wegański obiad. Pełne pożywnego białka roślinnego z ciecierzycy, a dzięki dodatkowi tahini także zdrowych tłuszczów. W towarzystwie sałatki i hummusu będą prawdziwą orientalną ucztą. Sprawdzą się także w roli małej przekąski, warto więc przygotować od razu większą ilość. Można je przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do kilku(...)temperatury 200 stopni (termoobieg) i piec 13 minut. Po tym czasie odwrócić falafele na drugą stronę i piec kolejne 13 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć w piekarniku funkcję grilla lub wyłączyć termoobieg, żeby falafele przypiekły się od góry. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pieczony falafel","image":["https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads\/2020
Healthycreations.pllodówki na 1-3 dni. Przed grillowaniem usuwamy cebulę. Grillujemy mięso często odwracając. Cebulę możemy, jeśli chcemy, zeszklić na patelni i podawać do mięsa. Ja wiem, że do grilla idealnie pasuje piwo, ale ta karkówka świetnie wchodzi, gdy jest popijana kieliszkiem dobrego czerwonego wytrawnego wina. Im dłużej mięso będzie w lodówce tym będzie bardziej wytrawne. Nasze leżało(...)pieprz oliwa z oliwek Sos: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml mleka 2 jajka sól, pieprz, cukier - szczypta gałka muszkatołowa - pół szczypty parmezan (do posypania szparagów) Zamiast sałatki do mięsa proponujemy grillowane szparagi z jajecznym sosem. Szparagi nacieramy oliwą, solą i pieprzem i grillujemy do miękkości. Sos: masło rozpuszczamy w małym rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką
Marder&Marder Manufacturezorganizowałam w ten spos ó b, że na dolnej półce znajdują się talerze śniadaniowe, deserowe, głębokie i duże, z tej ceramiki korzystamy każdego dnia. Półka wyżej to salaterki na sałatki, kt ó re jemy codziennie, albo do obiadu czy na kolację, jak i miseczki na owsianki, jaglanki czy jakieś desery. Kolejna półka wyże j - to ceramika okazjonalna, komplet filiżanek(...)kuchn i - to cargo z olejami i przyprawami w butelkach. Przeznaczyłam na nią szafkę 20cm i wszystkie butelki, mam w jednym miejscu pod ręką, przy blacie roboczym. Jak przygotowuję sałatkę na blacie, czy smażę nale śniki sięgam bez problemu jedną ręką do tej szafki po dowolny olej czy ocet jabłkowy. W szafce cargo mam też pojemnik z solą
SMYKWKUCHNIkoloru, a pomidory zmiękną. Jeśli tofucznica jest za sucha, dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dwoma kromkami pieczywa. Drugie śniadanie: Sałatka z ciecierzycy i ogórka (porcja na dwa dni) [ 332kcal / W: 48 g / B: 11,5 g / T: 11,5 g] 200 g ciecierzycy duży, świeży ogórek duża, czerwona papryka, duży(...)Następnie w dużej misce połącz ciecierzycę z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki i roszponką. W kubku wymieszaj oliwę, ocet winny, zioła włoskie oraz czosnek. Na koniec przed podaniem polej sałatkę dressingiem. Zjedz z kromką chleba żytniego. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal/ W: 96 g/ B: 17 g/ T: 22 g] Potrawa powinna być już gotowa
365 dni dookoła kuchniCamembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego
Cztery FajerySałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego(...)Naleśniki zalać przygotowanym beszamelem. Zapiekać w piekarniku na środkowym poziomie, aż góra się zrumieni (ok. 15 minut w 180°C góra/dół, 160°C termoobieg, w opcji z grillem wystarczy 10 minut). Posypać posiekaną/porwaną pietruszką. Jako dodatek świetnie sprawdzają się podsmażone leśne grzyby. Smacznego
Pełny talerz