ryż - 22970 przepisów (strona:757/1532)

Szyszki ryżowe 276

preparowanego Przygotowanie: Krówki i margarynę włożyć  do rondelka podgrzewać na lekkim ogniu i  mieszać do  rozpuszczenia się krówek i margaryny.  Gdy masa się połączy dodać ryż, wymieszać i zdjąć z ognia. Formować za pomocą łyżki szyszki lub kulki, ułożyć na macie silikonowej lub papierze do pieczenia i pozostawić do wystudzenia

Ala piecze i gotuje
Wiśniowa fantazja z płatkami ryżowymi na deser 155

deser proponuję dzisiaj pyszny deser na płatkach ryżowych, dzięki którym jest bardzo delikatny. Do tego odrobina śmietanki, nutka wanilii i kwaśne wiśnie. Wierzch zdobi starta czekolada... Deser przypomina tradycyjny ryż na mleku z owocami, jednak jest dużo bardziej delikatny i wyjątkowy... Składniki: 150g płatków ryżowych, 500g wiśni z kompotu, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki(...)małym ogniu, stale mieszając. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, porcjami dodawać do zimnych płatków ryżowych. Dokładnie wymieszać.  Do pucharków lub miseczek układać na przemian odsączone owoce i porcję ryżu.  Udekorować wiśniami, startą czekoladą i miętą.                                           Smacznego

Z miłości do słodkości
Sałatka pieczarkowa z curry owinięta szynką 5646

100g ryżu,  2 ćwiartki z kurczaka,  200 g pieczarek,  łyżeczka curry,  3-4 łyżki majonezu,  sól, pieprz,  olej,  szynka w plastrach. Przygotowanie Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Mięso ugotować - może być takie, które nam pozostało od gotowania rosołu. Ostudzić, obrać i drobno pokroić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć

Z miłości do słodkości
Kurczak pilaw- chicken pilav 210

rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie: Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy. Dodajemy paste curry I ryż. Mieszamy , dodajemy rosół. Doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I  "dusimy" pod przykryciem 10 min. Na koniec dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą I pieprzem- zostawiamy

Smaki Edyty
Gyros a'la Edyta 213

gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu ryżu dodałam natkę świeżej pietruszki I wymieszałam . Podałam z tzatzikami  , Życzę smacznego

Smaki Edyty
Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 205

minimalne porcje . Kupiłam małą cienka cukinię -tak na oko akurat na 2 małe porcje. Dopasowywałam proporcje na oko ( dla twego też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości). Czas: 1 godzina Składniki: 1 mała cukinia 3   łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku

Buniabaje w kuchni
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 152

masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso   pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na   złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Podzielić na 2 porcje. Z umytych kalarepek ściąć twardszy spód i ,, zdrewniałe" boki. Odciąć

Buniabaje w kuchni
Kalarepka z ,,wkładką,, 169

sezonie kupuję je co i raz zupełnie nie wiedząc co z nimi zrobię). Tym razem postanowiłam wykorzystać to co miałam zamrożone by zrobić nadzienie do kalarepek. Wykorzystałam ryż i Kofte wg Buni ( z indyka ) Przepis do zrobienia od zera albo z cyklu mam coś gotowe to wykorzystuję w nietypowy sposób. Na pewno też tak macie, że kotlety mielone ( pulpety(...)każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek do II Dania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym 223

Owocowe potrawki robię od dawna . Moje ulubione to jabłkowa i agrestowa. Arbuzową zrobiłam pierwszy raz . Jest bardzo delikatna i śliczna w kolorze. Podałam ją z ryżem jaśminowym ( kleistym , lepiącym się do siebie ) i ugotowanym mięsem z piersi kurczaka. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie 191

przecieru pomidorowego * pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu * łyżka kwaśnej śmietany * sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie : Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki

Magiczne Życie Marty
Zupa paprykowo- pomidorowa z nutką tymianku 131

dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość zostawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować na gładko. Podawać ze śmietaną

Magiczne Życie Marty
Risotto z kurczakiem i pieczarkami 251

przeze mnie, metodą prób i błędów. Robiłam je w ostatnim tygodniu już dwa razy i sądzę, że Wam też przypadnie do gustu. Do wykonania tego dania potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu czyli ryżu arborio. Odmiana tego ryżu jest nieco inna od pozostałych. Ma zaokrąglone i dość krótkie, ale szerokie ziarna. Zawiera bardzo dużo amylozy, czyli skrobi, która rozpuszcza się w wodzie

Pora coś zjeść
Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem 347

Post Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i wędzonym serem 683

Post Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i wędzonym serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 175

śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry, świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza. Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka. Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy),  D (dba o nasze kości) oraz(...)będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania