ryż - 22970 przepisów (strona:711/1532)

Zupa szczawiowa wykwintna 168

ledwo ściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy.  Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej śmietany 18%, bardzo dobrej jakości 1 płaska(...)najpierw kilka łyżek zupy mieszamy w kubku ze śmietaną i dopiero tak zahartowaną wlewamy do zupy, inaczej śmietana może się zwarzyć w gorącej zupie!). 4. Do talerzy nakładamy porcje ryżu, nalewamy zupę, dekorujemy siekanym koperkiem i połówkami przepiórczych jajeczek. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Penne all’amatriciana 185

zaśpiewała cenę po zważeniu, a że była w towarzystwie swego męża Sycylijczyka, nie podskakiwałam - mało tego - kupiłam jeszcze kawał oryginalnego Grana Padano za 7€! Namawiali jeszcze na ryż arborio za 5€, ale szybko zapłaciwszy (nieco ponad 13€), grzecznie odmówiłam i spuściwszy głowę, ze wzrokiem wbitym w podłogę wycofałam się do wyjścia. Gdyby mnie jednak znów nie było

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak duszony z młodą marchewką 367

młodych marchewek 1 cebula 1 łyżeczka natki pietruszki 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 g ryżu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy natką pietruszki, solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Marchewkę kroimy w kółeczka, cebulę w kosteczkę. Na patelni(...)rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i lekko podsmażamy. Podlewamy bulionem i dodajemy marchewkę. Doprawiamy chili i słodką papryką. Dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem

VioletoweKucharzenie
Klasyczne gołąbki z młodej kapusty 97

jest więcej. No i zmniejsza się szansa, że podczas przygotowywania kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym

Milion Smaków
Moje żółte super food czyli... 382

twarz. Zastosowanie: Jest przyprawą bardzo aromatyczną, rozgrzewającą o gorzkawym, łagodnym posmaku stosowaną od czasów starożytnych. Jest składnikiem curry, sambar masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy.  Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach

Czarnawisienka
Bób na młodych ziemniaczkach z parowaru 165

płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem świeży koperek Ziemniaki obieramy, myjemy i posypujemy przyprawą, układamy je na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Bób płuczemy, przekładamy i przekładamy do pojemnika ryż. Zalewamy pojemnik na wodę i bób wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Pomidorki cherry myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na połówki . Świeży koperek kroimy. Po 20 minutach, czyli

Parowar Faceta
Pieczone udka z kaczki 145

powstało kilka propozycji którą jedną z nich dzisiaj polecamy czyli udka z kaczki w marynacie z pomarańczy, czosnku i tymianku Składniki: - 2 udka z kaczki - 50 g ryżu pełnoziarnistego - 2 łyżki miodu - 4 łyżki oleju - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka tymianku - skórka starta z 1/2 pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Porcja dla 2 osób Najpierw robimy marynatę do kaczki(...)pieczemy jeszcze ok. 15 minut). Po upieczeniu na kaczce stworzy się smaczna słodkawa skórka z cząstkami pomarańczy i tymianku Kaczkę – jak w naszym przypadku – możemy podać z ryżem pełnoziarnistym. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 202

lodówki, układamy je na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Kaszę gryczaną prażoną przesypujemy do pojemnika na ryż i na 15 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy

Parowar Faceta
Wiem co jem 119

Dorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne

Wiem co jem
Zupa kurkowa z ryżem 170

zupę, ale prezentuję ja dopiero dzisiaj bo wcześniejsze posty czekały w kolejce. Dla mnie najlepsza zupa grzybowa to ta z makaronem. Tym razem zrezygnowałam jednak z niego na korzyść ryżu i to nie białego, który najczęściej dodajemy do zup ale ryżu parboiled. Jego zaletą jest to, że gotuje się go znacznie krócej. Ja co prawda miałam ugotowany wcześniej, ale myślę

Wiem co jem
Zapiekany mix ryżowy z wędzonym łososiem 114

Miałam pewne trudności z nazwaniem tej potrawy w końcu wymyśliłam taką, ponieważ "postumencik" pod łososia to mieszanka trzech gatunków ryżu, doprawiona i zapieczona. Na każdym postumenciku umieściłam rodzaj gniazda z wędzonego łososia, do środka którego wlałam sos tatarski. Całość wykończyłam ogórkiem konserwowym i świeżym koperkiem Mąż był zachwycony, a i mnie też przypadła do smaku. Prosta do zrobienia(...)wykorzystałam tu mieszankę trzech gatunków ryżu: dzikiego, parboiled i pełnoziarnistego, ale z powodzeniem mogą to być inne gatunki. Można np. wykorzystać to co ostanie z obiadu." Czytaj więcej

Wiem co jem
Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser 92

Naturalny ryż brązowy to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się

Wiem co jem
Śniadanie z Tymbarkiem dla „Niego” 165

jego ulubionego śniadanka swoje przysłowiowe „trzy grosze” tak aby było i tradycyjnie i zdrowo. Zwykłą jajecznicę na bekonie zamieni w omlet, dorzuci trochę warzyw, pestek dyni i dziki ryż. Do tego doda jeszcze szklankę soku i poda z uśmiechem na ustach, mówiąc „dla mojego wyjątkowego mężczyzny przygotowałam dziś wyjątkowe śniadanie”. On będzie się czuł tak dowartościowany, że zje wszystko

Wiem co jem
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami 168

krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam po smalczyk rośliny Smakowita Pajda

Wiem co jem
Pieczone żeberka z ananasem 138

oraz kurczak z mango i ananasem . I tym razem połączenie okazało się bardzo trafne. Żeberka są soczyste, aromatyczne i lekko pikantne. Doskonałym dodatkiem do nich jest ugotowany na sypko ryż z dodatkiem kukurydzy z puszki i czerwonej papryczki pepperoni. Polecam.” Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania