ryż - 22970 przepisów (strona:718/1532)

Jaglany deser z mlekiem kokosowym, ciasteczkami i prażonymi wiórkami kokosowymi 223

kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 209

dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi o wegańskie opcje, zostaje ryż/ziemniaki/kasza gryczana, itp. No i oczywiście czeskie piwo i drinki z kofolą (czyli czeską kolą, tj. Cypisek i Rumcajs:). Česká Hospoda mieści się przy ulicy Rynek 5. Można usiąść

Qlinarnie i Qlinarnie
Ryż na mleku z wanilią 313

Ryż na mleku większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Niektórzy wspominają go dobrze, inni wręcz go nienawidzili. Moja wersja jest z laską wanilii i dodatkiem

Oryginalny smak
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 140

dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach. Piec 15-18 minut w zależności od grubości ryby. Upieczoną rybę posypać kiełkami, od razu podawać. Dobrym dodatkiem będzie brązowy ryż. Smacznego

Pełny talerz
Świąteczna Zbiórka Żywności 148

noclegowni dla bezdomnych, domów dla samotnych matek, świetlic dla ubogich dzieci i innych organizacji zajmujących się opieką najuboższych. Banki Żywności podczas Świątecznej Zbiórki Żywności rekomendują produkty :   olej, cukier, ryż, przetwory mięsne i warzywne oraz słodycze   Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się od 29 listopada do 1 grudnia na terenie całej Polski, w niemal 3500 sklepów spożywczych. Wolontariusze (ponad

królestwo garów
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 112

Jego nadzwyczajne walory smakowe docenione zostały przez smakoszy i najlepszych szefów kuchni na całym świecie. I tu zaskoczyła nas słodycz tego mięsa wynikająca z diety tych zwierząt – zboża, ziemniaki, ryż, rośliny motylkowe oraz wino, dzięki któremu tłuszcz równomiernie rozprowadza się w tkance mięśniowej. Do rumsztyka otrzymaliśmy Venta La Ossa Syrah z Bodegas Mano a Mano. Ten 100 % syrah, dojrzewał

królestwo garów
Pomidorowa ze świeżych pomidorów 77

Zdjąć z pomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył przetrzeć przez sito. Włożyć do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i ewentualnie solą. Podawać z ryżem, makaronem... ja preferuję z ryżem. Można dodać śmietanę... tylko po co?   zastawa

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 137

niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy

królestwo garów
4 urodziny Food & Friends 117

drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka. First course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta. Second course

królestwo garów
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 108

najlepszej jakości sezonowych produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla   Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu

królestwo garów
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 119

które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą podczas podróży po Azji. Produkty, użyte podczas

królestwo garów
sushi lodowe i Filippo Novelli 134

Sushi... z czym nam się kojarzy? Danie kuchni japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkami: owocami morza, rybami, omletem, warzywami...oraz wodorostami nori. Od jakiegoś czasu można zjeść sushi lodowe. Twórcą ich jest Filippo Novelli. Kucharz z zawodu, sommelier, degustator serów...cukiernik z pasji. Lubi poznawać nowe smaki. Sushi lody są połączeniem włoskich lodów (Filippo Novelli jest Włochem(...)Lodziarstwie, Coppa del Mondo della Gelateria – prestiżowym międzynarodowym konkursie w branży lodziarskiej. Filippo Novelli opracował metodę tworzenia lodowych smakołyków. Robi lody o smaku czekolady z dodatkiem wasabi, lody z ryżu, zdobi owocowym „kawiorem”, układa owocowe płaty ryb (soki owocowe żeluje agarem) i owija je w "glony" z masy cukrowej. Do nadania pożądanych kształtów używa formy silikonowe, które sam zaprojektował. Miałam

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 155

mango w papierze ryżowym, bruschettę z wędzonym serem, oliwkami i pomidorami koktajlowymi oraz rukolą, quesadillę z indykiem,    tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca

królestwo garów
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z białą gorczycą 198

jest dzisiejsza propozycja. Czy jest tu ktoś, kto nie kocha śmietanowych sosów? Ja raz na jakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie. 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 30% 6 dużych pieczarek 3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia   papryka słodka, papryka ostra 3 gałązki natki(...)oleju. 2. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu wyparowania wody. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje. 4. Podajemy np. z ryżem. Gotowe danie na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania