Pierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś gdy nie byłam jeszcze właścicielką cudownego wynalazku , jakim jest szybkowar, przygotowywałam gołąbki partiami w mikrofali. Czas gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło(...)wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz
Smaczne Zdrowesól, pieprz, świeża bazylia, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie Pomidory umyć, odciąć górną część i wydrążyć. Miąższ połączyć z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami. Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Połączyć z pokrojonymi warzywami. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, połączyć z warzywami. Dodać majonez, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać
Z miłości do słodkościnadmiar, przejeżdżając wałkiem po brzegach formy (my ten nadmiar lubimy i go zostawiliśmy, ale wg zasady powinno się go odciąć). Jeśli macie suchą fasolę (czy inne roślinę strączkową) lub ryż, wsypcie je na papier śniadaniowy lub na papier do pieczenia i połóżcie na cieście, tak aby obciążyć jego środek – wtedy ciasto będzie równomiernie płaskie po upieczeniu. Jednak jeśli robicie(...)Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min na lekko złoty kolor. Jeśli podpiekacie z obciążeniem, po 15 min wyciągnijcie fasolę czy ryż razem z papierem i podpieczcie jeszcze ok. 5 min na lekko złoty kolor. 8. NAKŁADANIE FARSZU (2 min): na podpieczone ciasto (nie trzeba go studzić bo farsz jest zwarty) wykładamy najpierw
Nerds KitchenWkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na papier wysypujemy ryż lub fasolę (ja użyłam ryżu), żeby ciasto nam nie urosło w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier razem z ryżem i pieczemy jeszcze 12 minut. Wyciągamy
My Culinary Artpapryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały(...)zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy zupą i podajemy z kawałkiem limonki. Posypujemy zieloną częścią dymki. Smacznego
Tajskie smakiwyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się(...)kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było słodszą opcją obiadową, natomiast kurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był przyrządzony perfekcyjnie. Na deser zamówiłyśmy lody domowe: specjalność szefa kuchni oraz lody z sorbetem z mango. Lody były wyśmienite, zdecydowanie domowej roboty i zajadałyśmy
Kolizje SmakówGrecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów(...)ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także
Chilli Czosnek i Oliwapieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory(...)papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι ) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu ( klik ), nie był to ser smażony na chrupiąco
Chilli Czosnek i Oliwaszybkie do zrobienia. Wystarczy kupić ryż preparowany, czekoladę, masę krówkową oraz kakao. Z przepisu wyjdzie Wam około 18 sporych szyszek. Post Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujerówno). Do jednej części zupy wsypujemy opakowanie sypkiego, białego ryżu i gotujemy go na wolnym ogniu ok.15 minut co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przywarcia do dna. Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, posiekaną natkę pietruszki, oraz marchewki z wywaru pokrojone na średnie cząstki. Kolejno do drugiej części dodajemy mleczko kokosowe oraz niepełną ilość uprażonego
Symfonia SmakówProste w przygotowaniu danie na kolację jak i na szybki obiad. Składniki : 500 g piersi z kurczaka makaron lub ryż papryka 3 ząbki czosnku duszone pomidory lub przecier natka pietruszki olej sól, pieprz, majeranek, oregano Mięso czyścimy i kroimy w kostkę(...)Obsmażamy na oleju, posypujemy solą i resztą przypraw. Dolewamy tyle wody żeby zakryła mięso i dusimy ok. pół godziny. W miedzyczasie gotujemy makaron lub ryż, kroimy paprykę w drobną kostkę i przeciskamy czosnek. Gdy mięso zmięknie dodajemy paprykę, czosnek i 3 łyżki duszonych pomidorów (ewentualnie przecieru). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy natką pietruszki
prawdziwe jedzeniepieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Zaczynamy od mięsa: schab kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, dolewamy wody i dusimy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy poszatkowaną cebulę. Ryż płuczemy na sitku, dokładamy do mięsa i przyprawiamy (dwie łyżeczki soli(...)łyżeczce innych przypraw). Kiedy mięso zrobi się miękkie dodajemy poszatkowaną lub startą na tarce kapustę. Dusimy wszystko razem nie dłużej niż kwadrans. Ważna jest konsystencja kapusty i ryżu; mają być ugotowane na chrupko więc nie zbyt długo. Podajemy z surówką z białej kapusty
prawdziwe jedzenieostatnio zrobiłam ryż duszony na bulionie z dodatkiem marchewki ( Marchewkowy ryż na bulionie ) tak mi posmakował , że będę go robić nie tylko jako dodatek do II Dań , ale i jako składnik innych potraw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko(...)oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami
Moja smaczna kuchniasosem, zawsze to była wątróbka smażona, np. wątróbka z cebulką ; wątróbke ze szpinakiem ; wątróbka w ziołach prowansalskich. Stwierdziłam, że eksperyment się udał, danie jest bardzo smaczne, podałam wątróbkę z ryżem parboiled z ryżem dzikim. Wątróbka drobiowa w sosie chili z ryżem Składniki: 25 dag wątróbki drobiowej 2 łyżki mąki 4 łyżki sosu chili Winiary 1 łyżka oleju pieprz czarny sól(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli. Dodajemy do wątróbki 4 łyżki sosu chili, kilka łyżek wody i chwilkę dusimy, aż powstanie sos. Całość przekładamy na talerz, podajemy z ryżem. Smacznego! The post Wątróbka drobiowa w sosie chili appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię