najczęściej gotujesz? dla rodziny 9. Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi: http://bajkorada.blogspot.com/ www.turcjaodkuchni.blogspot.com http://ilovecookiesjp.blogspot.it/ http://krystinacuisine.blogspot.it/ http://fantazje-luny.blogspot.it/ http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html http://cosniecos.blox.pl/html http://aleksandraseghi.com/ http://www.gotujebochce.blogspot.it
Mia Cucina Sofietanigdy mi się nie znudzą szczególnie o tej porze. Zresztą teraz jest idealna pora na eksperymentowanie i faszerowanie wszelakich warzyw. Ostatnio przedstawiłam wam papryki faszerowane klasycznie , czyli mięso i ryz, dzisiaj zapraszam na papryki z mięsem, kuskusem, ostrymi przyprawami i mozzarella. Mam nadzieje, ze się skusicie bo są pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikturmeric 1 lyzeczka ground cinnamon 1 lyzeczka garam masala 4 lyzki wody 5 lyzek veg oil ok 600 gr jagnieciny bez kosci ok 250 ml joguru naturalnego sol, pieprz ryz basmati Wykonanie: 1. 2 cebule , czosnek, ginger, coriander, cumin, chilli, turmeric, cinnamon I garam masala plus woda - zblendowac- na paste. 2. Do garnka dac 4 lyzki leju
Smaki Edytykolendry 150 gr masla lub ghee 2 cebule skrojone w kostke 1/4 lyzezki szafronu 300 ml bulionu kurczakowego pokrojona pietruszka 2 lyzki souk z cytryny pieprz Wykonanie: Laczymy ryz, mielone, cynamon, kolendre, papryka. Formujemy male kulki. Rozpuszczamy na patelni maslo lub ghee. Smazymy na lekko brazowy kolor. Przekladamy do garnka, dodajemy cebuli , pieprzu, szafronu I bulionu
Smaki Edytymleka dodać rybę , zagotować, zmniejszyć gaz I pozostawić na ogniu 3 min. Zagotować ryż , po ugotowaniu dodać duużo :) pietruszki I wymieszać. Gotowe :) Podajemy z ryżem. Życzę smacznego
Smaki EdytyZdrowsza wersja zwykłych gołąbków. Zamiast białego ryżu użyłam naturalnego , który nie jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego błonnika. Zrobiłam tez farsz z dość sporą ilością ryżu bo podaję gołąbki w sosie bez ziemniaków czy pieczywa. I jeszcze jedno- sosu nie zagęszczałam mąką ani nie dodawałam śmietany . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniOd dawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie
Buniabaje w kuchniwszelki wypadek kolacja była przygotowana wcześniej (Sałatka z warzyw z rosołu -- zjedliśmy ją przy świeczce).Obiad nie był nowością - zrobiłam Kurczaka w potrawce ( reszta rosołu i kurczaka z niedzieli) + ryż + marchewka z groszkiem. A , że dzięki temu miałam więcej czasu zajęłam się melonem. Syn kupił bez uzgodnienia z Mamusią ( to znaczy z moimi planami) melon kantalupa . Jakoś nikt
Buniabaje w kuchnidrobiowej. Kiedyś zrobiłam przez przypadek dodając do usmażonej z cebulką wątróbki bakalie ( trochę na wyczucie).Doprawiłam na pikantnie. Słodkawe bakalie, pikantność przypraw + cebula dały fantastyczną kompozycję smakową. Do tego ryż gotowany na drobiowym bulionie , który uwielbiam i mogła bym jeść sam bez niczego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona(...)mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny
Magiczne Życie Martyrobi się szybko, ale najlepiej żeby były pożywne. Przepis na sałatkę z surimi mam od koleżanki. Pierwszy raz też u Niej ją jadłam. Robiła w wersji z makaronem i ryżem. Jednak mi najbardziej posmakowała z ryżem. A wiecie, że makaron uwielbiam! Składniki : * 2 torebki ugotowanego ryżu * puszka kukurydzy * ogórek zielony * opakowanie surimi * pół słoiczka majonezu * sól , pieprz Przygotowanie : Ogórka(...)paluszki surimi pokroić w kostkę. Dodać do zimnego, ugotowanego ryżu. Przyprawić do smaku. Wymieszać z majonezem. Ewentualnie można dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę
Magiczne Życie MartyŚmietankę zagotowałam z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawiłam. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dolać mleka. Ugotowałam ryż według przepisu na opakowaniu, czyli w stosunku 1 miarka ryżu na 2 miarki wody. Podałam na gorąco! Smacznego
W kuchni Karmel-itki