obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori, a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem. Składniki: 600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia 4 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżego sól morska 2 płaty glonów nori 6 łyżek czarnego sezamu(...)posypce. Piec przez 10-15 minut w 200 ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z pieczonymi batatami z tego przepisu lub z ryżem
Food Squarerumiany dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Kurczak jest gotowy. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu
Maminek kulinarnyzłocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych w kociołku
Smakowity Blog Kulinarnymąką. Wlewamy do garnka. Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min. I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż. Posypujemy pietruszką. Smacznego
Smaki Edytychorób serca już nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego. Produkt pełnoziarnisty to nie tylko pieczywo, to także makaron razowy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli, brązowy ryż, grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste herbatniki i ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny i nie ma najmniejszego problemu z zastąpieniem nimi popularnych i niezdrowych odpowiedników
karmelowypiekę, C. gotuje - taki panuje podział zajęć w naszym domu. Gdy C. robi obiad, troszkę pomagam - obieram ziemniaki, gotuję ryż, kroję marchewki czy mięso, mieszam sos w garnku. Ustawiam minutnik. A potem zmywam, a C. wyciera naczynia. Oboje uważamy to za sprawiedliwy system, nikt nie narzeka i nie ma obiekcji. Jeśli C. pracuje po południu, dzień wcześniej zazwyczaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach. Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej kolacji i podbije niejedno podniebienie. Po prostu musicie spróbować! Czekoladowa tarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRyż smażony po indyjsku... Smaczny, armomatyczny ryż z dodatkiem cebuli, kminu, chili i kurkumy. Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej. Pycha! Składniki: 250 g surowego
Gospodyni MiejskaButter Chicken... Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka. Aksamitny, maślano-pomidorowy sos. Całość aromatycznie przyprawiona. Podany ze smażonym ryżem po indyjsku . Zapraszam! Składniki: Mięso i marynata: 500 g filetu z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 2 cm korzeń imbiru; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny; 75 ml jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki garam masala(...)osób. Ilość garam masala można zwiększyć, w zależności od preferencji smakowych. W przypadku, gdyby sos był za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego. Podawać z chlebkami naan, plackami roti , czy ryżem smażonym po indyjsku lub ugotowanym. Źródło przepisu: Happiness is homemade
Gospodyni Miejskaupieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa
SzczyptaSmaQmałym ogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki
SzczyptaSmaQdość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Składniki: 600 g schabu QAFP, 10 cienkich plastrów wędzonego boczku
SzczyptaSmaQdostępnością składników, tak aby każdy mógł sobie danie zrobić. Ciekawa jestem nowych połączeń smakowych, więc pewnie będę kombinować a sprawdzonym przepisem się podzielę. :) SKŁADNIKI: składniki na dwie porcje makaron ryż (używam z Międzybrodzki, jest wykonany z semoliny więc jest 100 % gwarancja, że się nie sklei klik ) 230 ml mała cukinia pomidorki cherry 1 gałązkę sól, pieprz
Basia w kuchnigrubsze plastry. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą ( mi trochę uciekło, bo nie mam aż z tak drobnymi :) ) Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż, dolewamy do niej łyżkę oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem ok. 0,3-0,5 cm ponad jej poziom, ziarna muszą wchłonąć całą wodę. Włączamy parowar
Parowar Faceta