składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach. Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej kolacji i podbije niejedno podniebienie. Po prostu musicie spróbować! Czekoladowa tarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRyż smażony po indyjsku... Smaczny, armomatyczny ryż z dodatkiem cebuli, kminu, chili i kurkumy. Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej. Pycha! Składniki: 250 g surowego
Gospodyni MiejskaButter Chicken... Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka. Aksamitny, maślano-pomidorowy sos. Całość aromatycznie przyprawiona. Podany ze smażonym ryżem po indyjsku . Zapraszam! Składniki: Mięso i marynata: 500 g filetu z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 2 cm korzeń imbiru; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny; 75 ml jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki garam masala(...)osób. Ilość garam masala można zwiększyć, w zależności od preferencji smakowych. W przypadku, gdyby sos był za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego. Podawać z chlebkami naan, plackami roti , czy ryżem smażonym po indyjsku lub ugotowanym. Źródło przepisu: Happiness is homemade
Gospodyni Miejskaupieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa
SzczyptaSmaQmałym ogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki
SzczyptaSmaQdość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Składniki: 600 g schabu QAFP, 10 cienkich plastrów wędzonego boczku
SzczyptaSmaQdostępnością składników, tak aby każdy mógł sobie danie zrobić. Ciekawa jestem nowych połączeń smakowych, więc pewnie będę kombinować a sprawdzonym przepisem się podzielę. :) SKŁADNIKI: składniki na dwie porcje makaron ryż (używam z Międzybrodzki, jest wykonany z semoliny więc jest 100 % gwarancja, że się nie sklei klik ) 230 ml mała cukinia pomidorki cherry 1 gałązkę sól, pieprz
Basia w kuchnigrubsze plastry. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą ( mi trochę uciekło, bo nie mam aż z tak drobnymi :) ) Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż, dolewamy do niej łyżkę oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem ok. 0,3-0,5 cm ponad jej poziom, ziarna muszą wchłonąć całą wodę. Włączamy parowar
Parowar Facetagotowania i utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł z takim cudem.. wystarczy np.zalać potrawę wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Można ugotować warzywa, kaszę, ryż, makaron, zupę..a także zrobić jogurt itd. Ja już wypróbowałam ten cud z kilkoma potrawami...na początek przedstawiam Wam rybkę..pomysł i przepis z książeczki dołączonej do tego Cudu
Moje domowe kucharzenieKasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Do pojemnika na ryż wrzucamy kasze, jabłko oraz bakalie i zalewamy wrzątkiem na na ok. 0,5 -1 cm powyżej zawartości pojemnika, który wkładamy na 1 poziom parowaru. Na 2 poziomie na tacce
Parowar Facetaparzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy. Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi kurczaka i włączamy go na 20 minut. Makaron w tym czasie wrzucamy do pojemnika na ryż. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, tagliatelle zalewamy wrzątkiem i wstawiamy do parowaru. Pieczarki, pomidorki i posiekaną szalotkę też wstawiamy na kolejnym poziomie, możemy na tacce aluminiowej, albo
Parowar Facetakuplami. A może tak pampuchy , kluchy na parze, czy jak to się tam zwie? Podane z sosem jagodowo-borówkowym i śmietaną <3 Lub jeżeli wolicie (waniliowy) budyniowy ryż na mleku z rozgniecionymi malinami z dodatkiem cytryny i cynamonu Słodycz malin i kwaskowatość cytryny <3 A teraz idę piec (znów) sernik
More food, love and dreamsDyniowy ryż na mleku z mleczkiem kokosowym i miodem Czas do szkoły
More food, love and dreamspiersi zkurczaka 25 dag mieszanki chińskiej mrożonej 3 łyzki sosu sojowego słoik sosu chińskiego 500g 1 papryczka chili pieprz,sól-do smaku olej do smażenia 2 szklanki ryżu Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy na małe paseczki,polewamy sosem sojowym,dokładnie mieszamy,zeby sos pokrywał całego kurczaka,odstawiamy na min.2 godz do lodówki.Po tym czasie smazymy an rogrzanym(...)oleju ok 3 minut,wrzucamy zamrożone warzywa,dusimy ok 15 minut mieszając Na pateknię dokładamy sos chiński,duimy jeszcze ok 10 minut. Ryz gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z ryżem
Z Majeczką w kuchniDzisiaj moja propozycja w Wyzwaniu Blogerek. Temat był idealny, bo już zima zagląda do nas i jedzenie ciepłych potraw jest na porządku dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek(...)paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział : Paulina , Iwona , Magda , Gosia , Justyna , Ewa , Sabina , Dorota
Magiczne Życie Marty