Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJeśli ugotujecie na obiad ryż i ugotujecie go w nadmiarze to mam pomysł aby go wykorzystać. Wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne kotlety ryżowe. Moi chłopcy jedli je z surówką i pieczywem ale świetnie smakują same lub tylko z dodatkiem surówki np. z pekińskiej kapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie
Ewa w kuchniProsta i szybka do zrobienia sałatka.. pierś kurczaka przyprawa do gyrosa ryż Piątnica ogórek korniszon mieszanka -marchewka z groszkiem Orzech majonez wiejski Develey szczypiorek papryka sól cytrynowa Piątnica przyprawa do sałatek Piątnica Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Ryż ugotować[ ja "gotowałam "w cudzie
Moje domowe kucharzeniegołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu… Gołąbki – składniki: duża główka kapusty włoskiej ok. 750g mięsa mielonego 2 jajka pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania gołąbków) majeranek, sól, pieprz Sos: 2 puszki pomidorów (zmiksowane) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, szczypta cukru(...)chwilkę w wodzie – powinny zrobić się elastyczne. Wyjmuję liście i przepłukuję w miseczce z zimną wodą. Zostawiam na durszlaku, żeby woda ociekła. W misce mieszam mięso, jajka, część ryżu (najlepiej wrzucić tylko część i po wymieszaniu zdecydować czy chcemy więcej czy nie..), sól, pieprz i majeranek. Nakładam porcję mięsa na liście kapusty (z liści odcinam zgrubiałe części łodygi
UgotujmyTo.plczasem mam ochotę na coś konkretnego, smacznego i bez żadnych udziwnień. Tak właśnie powstała ta sałatka makaronowa z brokułami, pomidorami i jajkiem. Wyciągnęłam z szafki makaron orzo, wyglądający jak ryż, dodałam kilka składników, które akurat miałam w lodówce i doprawiłam lekko do smaku. Dla mnie rewelacja! Żałuję tylko, że nie miałam akurat żadnej zieleniny… cóż na pewno
UgotujmyTo.plwstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut . Ryz basmati ugotuj do miękkości wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedź i dodaj do niego 1 łyżeczkę masła, posiekaną drobno rukolę i kukurydzę, całość dobrze zmieszaj. Na patelni rozgrzej
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was kolejny przepis zakorzeniony w kuchni orientalnej. Przepyszny , soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego , chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko jest świetnym pomysłem na szybki , sycący , a zarazem lekki obiad! Gorąco polecam – nie tylko fanom kuchni tajskiej! Ps. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej ostrego zerknijcie na Kurczaka po Kreolsku – mniam! SKŁADNIKI(...)cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem kokosowym , dodajemy posiekaną świeża bazylię i na małym ogniu podgrzewamy ( mięso musi być miękkie ). W rzie potrzeby doprawiamy szczyptą soli do smaku! Podajemy gorące ryżem ugotowanym na sypko! Smacznego
Ostra na Słodkoobiadu, i muszę przyznać, że od razu podbiła moje kubki smakowe. Podprażona na maśle zyskała cudowny smak i aromat. Postanowiłam więc przygotować z niej pudding, taki jak z ryżu. I to był strzał w dziesiątkę! Kasza ma maślany, lekko jakby orzechowy posmak, konsystencja jest idealnie kremowa, a całość podana z lekko kwaskowatym dżemem smakuje obłędnie. Dżemu możecie użyć ulubionego(...)produktów, jeśli więc nie w markecie, to w sklepie ze zdrową żywnością z pewnością się taka znajdzie. Jeśli jednak kasza okaże się niedostępna, można po prostu zastąpić ją ryżem - też będzie pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy, odstawiamy talerz z mięsem na bok na 15-20 minut. 4 łyżki ziaren amarantusa wsypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą i przekładamy do pojemnika na ryż oraz zalewamy wrzątkiem w proporcjach 1:1,5 i wstawiamy do parowaru. Pierś z kurczaka przekładamy na tackę z folii aluminiowej i włączamy parowar na 20 minut
Parowar FacetaCoś idealnego do ryżu ? U mnie przeważnie kurczak. Dzisiaj roladka z fileta drobiowego z pysznym nadzieniem szpinakowym i z dużą ilością czosnku, co w tym zimowym okresie nam na pewno nie zaszkodzi. Nie polecam zabierać do pracy, ale na obiad będzie pyszne! Składniki : * 4 pojedyncze filety z kurczaka * sól, pieprz świeżo mielony * ulubiona przyprawa do kurczaka * 200g pieczarek * łyżka(...)przyprawić i poddusić. Wymieszać ze śmietaną, odparować. Przestudzić. Nadzienie rozłożyć na mięso, zwinąć w roladkę. Przyprawić i upiec najlepiej na suchej patelni bądź w piekarniku. Podawać na ciepło z ryżem bądź kaszą
Magiczne Życie Martymarynacie 24h. I zawsze już będę tak robić, bo różnica jest niesamowita, mięso jest cudnie soczyste, mimo, że ja użyłam pokrojonych w kostkę piersi z kurczaka. Dalej mamy ryż, też po indyjsku, przepis z tego samego źródła co kurczak. W roli przedstawicielki europy wystąpiła sałatka z pomidorów. Małe pomidorki różnej maści z kroplą octu winnego, szyptą morskiej soli
Z butelką mleczka w tleChińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale .... ;) Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi(...)być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta. Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasami zostaje nam z obiadu kasza lub ryż. Szkoda wyrzucić, a "na sucho" nikt nie chce zjeść. W takim przypadku można przygotować kotleciki. Są smaczne i sycące, mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy przygotować do nich ulubiony dip i mamy oryginalny posiłek. Składniki: około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli
Codzienna kuchnia niecodziennapoddusić. Jak grzyby będą miękkie, dodać pomidory i wszystko razem przesmażyć krótko. Doprawić solą i pieprzem. Taką paprykę najchętniej jem z chrupiącą bułką. Pasuje do niej również ryz ugotowany na sypko lub tradycyjne ziemniaki z wody. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką. Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym. ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżem Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna