tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey 3-4 łyżki śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka, musztardę .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć
Moje domowe kucharzeniesosu z pieczonych pomidorów , teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej
Kulinarne przygody Gatitygodziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym (żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy) lub pieczywem. Smacznego
Tajskie smakiSkładniki : ryż- ugotować na sypko słodki mus jabłkowy śmietana, ewentualnie cynamon Przygotowanie: Na ugotowany ryż wykładamy mus jabłkowy, polewamy śmietaną i posypujemy cynamonem. To naprawdę szybkie i bardzo proste danie na słodko
Proste Potrawysmażyć często mieszając do miękkości (około 10 min) Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody). Kurczaka podałam z ryz-na-sypko z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ogóreczkami "krokodylkami " Ogóreczków na zdjęciu mało, bo fotograf częstował się nimi podczas sesji zbyt często :) Pomysł podpatrzony w" Kuchnia i kropka
Proste Potrawypomocy dwóch widelców), ostrożnie zdjąć kolejno liście, tak aby ich nie podrzeć. Czynność trzeba powtórzyć kilka razy. Z liści należy ściąć główny nerw, aby łatwiej było zwijać gołąbki. Ryż zalać wodą, dodać kostkę rosołową, Kucharek, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż prawie całkowicie wchłonie(...)wodę. Uważać zwłaszcza pod koniec gotowania aby nie przypalić. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka
Praktyczna plmąki ziemniaczanej Otręby do panierowania kotletów * osobiście nie używam bułki tartej...zawsze zastępuję ją otrębami. Jeśli nie lubicie otrębów z powodzeniem możecie zastąpić je bułką tarta... Ryż gotujemy w wodzie doprawionej Vegetą lub podobną przyprawą...marchew ścieramy na tartce o grubych oczkach następnie gotujemy w wodzie i mleku doprawiamy(...)smaku sola i pieprzem.... Ryz po ugotowaniu bardzo delikatnie polewamy woda by całkowicie nie wypłukać skrobi ryz musi się kleić, ale ten sam efekt daje jajko surowe wbite do ryżu... Następnie dodajemy otręby i Mąkę...na koniec wystudzoną marchewkę Następnie formujemy ja na kotlety i smażymy na oleju bądź oliwie... SMACZNEGO
NaKońcuJęzykamakaronu ( literki, ryz ) 300 g szynki konserwowej ( w kawalku) puszka kukurydzy puszka ananasow 1 papryka swieza 3 ogorki konserwowe pieprz sol majonez Makaron gotujemy wedle przepisu, odlewamy wode i pozostawiamy do ostygniecia Szynke. papryke, ogorki i ananas kroimy w drobna kostke Dodajemy kukurydze i makaron Doprawiamy pieprzem i sola
Klaudynkowa kuchniaPierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś gdy nie byłam jeszcze właścicielką cudownego wynalazku , jakim jest szybkowar, przygotowywałam gołąbki partiami w mikrofali. Czas gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło(...)wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz
Smaczne Zdrowesól, pieprz, świeża bazylia, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie Pomidory umyć, odciąć górną część i wydrążyć. Miąższ połączyć z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami. Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Połączyć z pokrojonymi warzywami. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, połączyć z warzywami. Dodać majonez, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać
Z miłości do słodkościnadmiar, przejeżdżając wałkiem po brzegach formy (my ten nadmiar lubimy i go zostawiliśmy, ale wg zasady powinno się go odciąć). Jeśli macie suchą fasolę (czy inne roślinę strączkową) lub ryż, wsypcie je na papier śniadaniowy lub na papier do pieczenia i połóżcie na cieście, tak aby obciążyć jego środek – wtedy ciasto będzie równomiernie płaskie po upieczeniu. Jednak jeśli robicie(...)Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min na lekko złoty kolor. Jeśli podpiekacie z obciążeniem, po 15 min wyciągnijcie fasolę czy ryż razem z papierem i podpieczcie jeszcze ok. 5 min na lekko złoty kolor. 8. NAKŁADANIE FARSZU (2 min): na podpieczone ciasto (nie trzeba go studzić bo farsz jest zwarty) wykładamy najpierw
Nerds KitchenWkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na papier wysypujemy ryż lub fasolę (ja użyłam ryżu), żeby ciasto nam nie urosło w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier razem z ryżem i pieczemy jeszcze 12 minut. Wyciągamy
My Culinary Artpapryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały(...)zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy zupą i podajemy z kawałkiem limonki. Posypujemy zieloną częścią dymki. Smacznego
Tajskie smakiwyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się(...)kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było słodszą opcją obiadową, natomiast kurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był przyrządzony perfekcyjnie. Na deser zamówiłyśmy lody domowe: specjalność szefa kuchni oraz lody z sorbetem z mango. Lody były wyśmienite, zdecydowanie domowej roboty i zajadałyśmy
Kolizje SmakówGrecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów(...)ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także
Chilli Czosnek i Oliwa