piłeczką pingpongową a orzechem włoskim w skorupce. Rozwałkowuję i następnie wylepiam zagłębienia. Przykrywam każdy spodek kawałkiem folii aluminiowej, uprzednio nakłuwszy dokładnie ciasto widelcem, a na folię wysypuję obciążenie (np ryż lub specjalne ceramiczne kulki do pieczenia). Przygotowane "miseczki" wstawiam do piekarnika i podpiekam w 200 stopniach przez około 10 minut. Do masy mącznej, która już wystygła, dodaję
W kuchni Karmel-itkisamo jak kurczak w sosie serowym! Idealny pomysł na rodzinny obiad … albo i romantyczną kolację. Podany z makaronem ( u mnie makaron ryżowy i pełnoziarnisty ) albo z ryże zachwyci podniebienia! Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * cebula – 1 szt * serek topiony śmietankowy – 100 g * serek topiony ze szczypiorkiem – 100 g * śmietana
Ostra na Słodkoostatni zrobiłby różnicę w smaku, ale ciągle zapominam kupić. Połączenie chili extra hot z kukurydzą jest nietypowe w smaku. Raz czujesz ostrość bo jesz np. kurczaka z ryżem, a za chwile słodka kukurydza z papryką. Przepis na 4 lub nawet więcej porcji: Składniki: podwójny filet z kurczaka czerwona papryka puszka kukurydzy konserwowej puszka fasoli czerwonej 2 cebule przyprawa chili(...)soli, pieprzu. Odcedzoną kukurydzę i fasolę z sokiem dodać do reszty. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Posypać chili, wymieszać i jeszcze troszkę podusić. Podawać z ryżem lub kaszą :) Smacznego
W kuchni bez szafekmożna dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów
W kuchni wieczoremchoć nie wiem czy nazwa piramidek czy choinek nie byłaby bardziej trafna :) Myjemy je i układamy na folii aluminiowej na 2 poziomie parowaru. Makaron tagliatelle wkładamy do pojemnika na ryż i ustawiamy na 1 poziom. Zalewamy makaron wrzątkiem na 2 cm powyżej jego poziomu i włączamy urządzenie na 8 minut. Kiełki słonecznika kroimy w mniejsze kawałki. Po 8 minutach
Parowar Facetagołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy :) Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają one formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy ziemniakami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z grzybami leśnymi
Gosia gotujesosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ). Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka(...)sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan. Smacznego! A wielbicielu kuchni indyjskiej zapraszam do szperania po blogu! Czeka całe mnóstwo fantastycznych indyjskich przepisów
Ostra na Słodkowszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej. Możecie podawać do tego ryż na sypko oraz sosy czosnkowy z jogurtu i hummus. Smacznego :) i miłego popołudnia
vegetaniesobie bez trudu :) Kotlety są samodzielnym daniem, do którego robimy zazwyczaj wyłącznie surówkę i jakieś ciekawe sosy, my jesteśmy maniakami salsy z passaty hehe. Możecie zrobić coś jeszcze typu ryż czy jakąś kaszę. Wybór należy do Was, co najlepiej będzie wam odpowiadało jako dodatek. Zabierajmy się zatem za tworzenie wspaniałych kotletów z fasoli. Kotlety z fasoli i ziemniaków
vegetanieDodajemy kotlety sojowe pokrojone w paski grubości ok. 1.5 cm. Teraz dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą i sokiem z cytryny. Minęło ok. 30 min. i macie obiad na stole. Polecamy to danie, jest
vegetanieCejlon), oznacza w sanskrycie „olśniewający kraj”. Tak też jest, jest olśniewająca. Piękne plaże, wspaniałe zbocza gór pokryte uprawami herbaty, starożytne budowle i oczywiście niezwykła kuchnia, głównie składająca się z ryżu i wszelakich odmian curry. Jako, że to kraj tropikalny mocno związany z kulturą hinduską, kuchnia jest niezwykle aromatyczna z dużą ilością przypraw, owoców, mleczka kokosowego i można by tu wymieniać(...)koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny. Danie jest przepyszne i zwolennikom takiej słodko
vegetaniegarnku hehe Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem osiąga
vegetaniedusimy, aż warzywa będą już dobrze miękkie. Polecamy jednak nie przesadzać z miękkością warzyw, lepiej będą smakować nieco kruche. Na dodatek my zrobiliśmy kaszę bulgur, ale jeśli podacie ziemniaki, ryż czy jeszcze coś innego też będzie dobrze. Bo w końcu bigos smakuje zawsze i ze wszystkim. Polecamy, wypróbujcie ten przepis ! Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieprzyznam się szczerze, nie jadłam jej nigdy- i od dziś bardzo tego żałuję, ale jak mówią, nigdy nie jest za pózno. Quinoa-czyli komosa ryżowa , zwana również peruwiańskim ryżem, uprawiana jest od ponad pięciu tysięcy lat w Ameryce Południowej u stóp Andów. Hodowana przez Inków, zaczyna być coraz bardziej doceniana i u nas, mimo że na półkach sklepowych nie spotkamy(...)łatwo, jak ryżu ,czy kaszy. Quinoa jest skarbem dla zdrowia. Ma ciekawy lekko orzechowy smak. Ziarno komosy ryżowej bogate jest w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B: B1 i B2, kwas foliowy i sole mineralne. Zawiera 9 niezbędnych aminokwasów oraz niewielkie ilości kwasów omega 3, które chronią nas m.in. przed zawałem serca. Komosa nie zawiera glutenu, dlatego też idealnie nadaje
Z Kuchni Do Kuchnifolii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze. Włączamy urządzenie na 40 minut. Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym przesypujemy do pojemnika na ryż. Na 20 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy kasze wrzątkiem w stosunku 2:1, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pojemnik na 2 poziom parowaru. Truskawki i borówki
Parowar Faceta