zimowa- zwarta i zbita. Kapustę oczyśćcie z wierzchnich liści, wykrójcie głąb i poszatkujcie lub potnijcie kapustę w malakserze. Ja lubię, kiedy zimowa kapusta jest bardzo drobno pokrojona, prawie jak ryż, ale jeśli wolicie grubsze wiórki- i takie mogą być. Młodą kapustę pozbawiamy wierzchnich popsutych, poobijanych i połamanych liści, resztę kroimy drobno- tą wersję akurat wolę z wyczuwalnym
Karo in the Kitchenminut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam do mąki, zmiksowałam razem – cięcie ostrzami sprawia, że masło dzieli się w mące na bardzo, bardzo drobne kawałki, mniejsze niż ryż. Do tego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 30-45 minut. Możecie
Karo in the Kitchenoznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego czasu. Zarówno w przypadku samych składników jak i sposobu podania. Na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleźć można ponad 9.000 przeróżnych lokali i punktów(...)minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją. To curry według mnie najlepsze jest z brązowym, naturalnym ryżem, posypane świeżymi wiórkami kokosa lub posiekaną kolendrą. Porcja z przepisu wystarczy spokojnie na dwa obiady dla dwóch dorosłych osób lub na 6 odrobinę mniejszych porcji. Co do mleka kokosowego – czytajcie
Karo in the Kitchenpiekarnika. Prosta, lekka zapiekanka, z kilkoma tylko składnikami, zachwyca zdecydowanym smakiem i lekko cytrynowym aromatem. Orzo to bardzo zgrabny i wszechstronny rodzaj makaronu – swoim kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Po włosku „orzo” znaczy „jęczmień”. Na ten makaron mówi się także kritharaki (w Grecji), manestra, rosa marina, reiskornpasta lub gallo pion – pod takimi nazwami możecie go kupić. Najbardziej popularny jest(...)basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy
Karo in the KitchenSycące, pikantne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe czyli meksykański kociołek to idealny pomysł na smaczny obiad lub gorącą kolację dla wielbicieli ostrych smaków. Doskonale smakuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 1/2 kg mielonej wołowiny 3 cebule 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy w zalewie 2 puszki pokrojonych pomidorów(...)solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz chili i gotujemy około 40 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę i kukurydzę i wszystko mieszamy. Danie podajemy z ryżem lub makaronem
Smakowite Daniaoryginalnej bliskowschodniej shoarmy. Podaję przepis na mięso, surówkę wykonałam według tego przepisu: KLIK . Do mięsa polecam też sos czosnkowy: KLIK . A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej(...)składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć na kilka godzin do lodówki (minimum na 2 godziny). 3. Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody, z zestawem surówek i z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa Anipolecam (choć nimi też czasami nie pogardzę). Na koniec serwuję coś słodkiego, póki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!) Miłego dnia. Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor
More food, love and dreamsSkładniki: 1,5 l. bulionu, 25 dag kiełbasy podwawelskiej, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 50 dag cukinii, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 5 dag ryżu, 7 łyżek ostrego ketchupu, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni przez ok. 5 minut. Dodać Pokrojoną(...)pokroić w kostkę, obie papryki w paseczki. Podsmażyć na patelni aż warzywa zmiękną. Dołożyć do garnka. Zalać 1,5 l, buliony (może być z kostki). Zagotować. Dodać 5 dag ryżu. Gotować ok. 10 minut. Dodać ketchup, lubczyk i słodką paprykę. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem
Pobite gary Barbarywaniliowej 1/2 szklanki mleka 50 g masła 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ekspandowanego amarantusa 1,5 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki ekspandowanego ryżu 1/2 szklanki ekspandowanego orkiszu 3 łyżki nasion chia 6 łyżek płatków owsianych Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: w szerokim garnku zagotować niewielką ilość wody, nieco większą miskę ustawić na garnku(...)minut, a następnie przesmarowanymi masłem dłońmi formować kuleczki. Można je dodatkowo obtaczać w mielonych orzechach lub gorzkim kakao. Kiedyś bardzo popularne były tzw. szyszki, robione z krówek i ryżu, kto pamięta? Teraz mamy do wyboru znacznie więcej "dmuchanych" ziaren, warto je wykorzystać właśnie do takich domowych słodyczy. Jeśli lubicie takie domowe słodycze, to zerknijcie również na czekoladowe kuleczki
Codzienna kuchnia niecodziennasamo, więc korzystając z sezonu na warzywa takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów
Passions hobbies lifebędę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika. Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron albo ryż, najlepiej by był wczorajszy. Reszta to już nasza fantazja ! Smacznego
Karczma Honoriettyrazem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej z kaszą bulgur też bardzo polecam (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 torebki ugotowanego ryżu 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Bakłażany kroimy wzdłuż, każdy na dwie części. Wydrążamy z nich miąższ(...)uważając żeby nie przeciąć skóry. Wydrążony miąższ dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą z bakłażanem. Przyprawiamy solą, pieprzem. Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bakłażany posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze
Smakowity Blog KulinarnyCzasami chcę nam się czegoś innego niż ryż, makron czy ziemniaki z wody. Wtedy idealnym rozwiązaniem są ziemniaki z piekarnika. Delikatnie zrumienione, posypane ulubionymi ziołami, podane ze szklanką zsiadłego mleka albo mizerią z koperkiem są dla mnie idealnym letnim obiadem ... Składniki: średniej wielkości ziemni aki (dobrze sprawdzają się tutaj twardsze gatunki ziemniaków) rozmaryn sól pieprz ziołowy
Walijskie PichcenieMiłego dnia :) Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur i brokuły A na koniec mały słodki
More food, love and dreams