oleju, na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zrobi się szklista i miękka. Często mieszamy, na minutę przed końcem smażenia dodajemy starty na tarce ząbek czosnku. Ugotowany ryż, parmezan, podsmażoną cebulkę, jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą wkładamy do pojemnika malaksera. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko miksujemy, wykładamy do miski. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy porcje masy
cool and mintyTe roladki to pomysł i wykonanie mojego 11-to letniego syna :) Przyszedł do mnie wieczorem i zapytał czy mamy w domu piersi z kurczaka, brokuł i
kuchnia doskizwiędnie. Odkryć, dodać pomidory, miętę, oregano, posiekany czosnek, sól i pieprz. Wymieszać, gotować parę minut na małym ogniu, aż soki lekko odparują. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, przestudzić. Wymieszać farsz ze świeżymi ziołami ( o ile używamy) , doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, można posypać farsz niewielką ilością fety. Papryki przykryć odciętą częścią, zawiązać sznurkiem kuchennym
Stare GaryMasa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie(...)masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać
Cynamonowe szczęściekukurydzę, czosnek oraz kawałki ananasa, cukinii i papryki. Doprawiamy do smaku i dusimy 10 min. Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy lub posypujemy ulubioną przyprawą i smażymy. Równocześnie gotujemy ryż. Na koniec zaprawiamy nasze słodko kwaśne leczo . Zaprawa to: 100 ml zalewy ananasowej wymieszane z odrobiną soku z cytryny i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprowadzamy warzywa do wrzenia
Rusty Forknatka pietruszki kapusta - włoska, biała lub pekińska przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry masło lub olej Przygotowanie: kapustę sparzamy - jeśli to pekińska nie trzeba ;) ryż gotujemy o 10 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu - można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory(...)oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy
Gotowanie z pasjąBardzo lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :) Na przepis natrafiłam tutaj . Składniki
kuchnia doskiminut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię i paprykę, dodajemy zamarynowanego wcześniej indyka. Jeśli danie robimy z ryżem brązowym, to musimy nastawić też ryż, bo gotuje się go 30 minut. Jak indyka i warzywa będą już prawie gotowe dodajemy do nich bób i cebulkę. Mieszamy. Gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkiwarzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu z serem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera
Kulinarne przygody Gatityoliwa z oliwek – 2 łyżki * masło – 2 łyżki * por – 1 szt * starta skórka z cytryny – 1 łyżka * ser SZAFIR Skarby Serowara – ok. 100 g * ryż arborio – 200 g * bulion warzywny – ok. 700 ml * krewetki ( surowe, oczyszczone ) – 12 szt * sok z cytryny * świeża natka(...)pietruszki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut. Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut. Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz
Ostra na Słodkochciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszną i prostą sałatkę celebrującą lato i jedno z moich ulubionych warzyw - cukinię. To trochę przypominająca tabbouleh sałatka z mieszanki brązowego ryżu i bulguru z grillowaną cukinią, halloumi oraz całą górą świeżych ziół, nasion i pestek. Takie sałatki z dodatkiem kaszy lubię ostatnio jadać na kolację. Dzięki kaszy sałatka jest bardziej(...)fetę), podać jako dodatek do grilla i na ogrodowym przyjęciu. Do sałatki wykorzystałam superzdrowy produkt, który otrzymałam do przetestowania od Monini . Rice & MORE to pełne wartości odżywczych kompozycje ryżu oraz ziaren i kasz, takich jak quinoa, amarantus, kasza gryczana, bulgur czy jaglana. Monini przygotowało 4 pyszne mieszanki, które mogą stanowić świetną bazę dla wielu codziennych, zdrowych posiłków - sałatek, kaszotto
Chilli Czosnek i Oliwastylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego. Takim też sposobem powstały pyszne klopsiki wołowe z chorizo, ryżem i aromatyczną kolendrą, które podałam na szybkiej potrawce z cukinią, papryką i pieczarkami. Aż sama byłam zaskoczona jakie to wyszło pyszne! Generalnie rzecz biorąc, przygotowanie tego dania było też zaskakująco(...)porcje) Składniki na klopsiki: 1 jajko rozbełtane 200 g mielonej wołowiny 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną w kostkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry sól i pieprz do smaku Składniki na potrawkę: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego
karmelowyKomosa ryżowa , inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam „świętym zbożem Inków”, „złotym ziarnem Inków” i „matką zbóż”. Nic dziwnego – quinoa jest źródłem pełnowartościowego(...)związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać
mojewypiekiinietylkokoniec dodać pomidory z puszki lub świeże pokrojone w kostkę. Dusić około 10 minut, następnie dodać podsmażone bakłażany, wszystkie pozostałe przyprawy i dusić kolejne kilka minut w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Podawać bakłażana z posiekanymi świeżymi ziołami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka
Kulinarne przygody Gatity