pyszność dziś przygot owałam 😋 Składniki ✔️ 1 cukinia ✔️ 80 g mięsa mielonego (dałam indyka) ✔️ 30 g cebuli ✔️ 40 g pieczarek ✔️ 50 g sera żółtego ✔️ odrobina oliwy do polania ✔️ 50 g ryżu Przygotowanie: 1. Umyć dokładnie cukinie, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środek aby powstała "łódka" 2. Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, wymieszać razem z odsączonym z wody miąższem(...)odrobiną sera żółtego i zmielony mięsem, doprawić ziołami 3. Farszem nadziewamy ciasno cukinie, posypujemy serem, polać delikatnie oliwą i do piekarnika zapiekamy 40 min 200 stopni 4. Podawać z ryżem chyba, że macie duże cukinie wtedy ryż możecie dodać do farszu :) MAKRO ( bez ryżu i oliwy) 250,7 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuPełnoziarnisty ryż z warzywami i czerwoną fasolką Lekko, zdrowo, smacznie i treściwie, to tylko parę przymiotników co mogę powiedzieć o tej potrawie. Całe danie przygotujemy na prawdę szybko, a w rezultacie będziemy mieć na prawdę bardzo dobry i zdrowy obiad. Ja w swoim daniu użyłam miksu świeżych warzyw odpowiednich do woka. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)Przepis (dla 4 osób) Składniki: 1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml) 400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy
Mój pomysł naZupa pomidorowa. Obok rosołu najpopularniejsza w Polsce. Królowa wszystkich zup. Robiona na wiele sposobów, począwszy od rodzaju pomidorów, poprzez sam wywar (mięsny/warzywny), a kończąc na dodatku ryżu, lub jak ktoś woli makaronu. Pyszna zupa uwielbiana przez dzieci, ale i dorosłych. Może być gęsta, zagęszczona śmietaną i mąką i podana z grubymi kluchami, zapewniająca dużą ilość węglowodanów, ale może też(...)być lekka, wiosenna i podana z garścią parabolicznego ryżu. I na taką wersję Wam dzisiaj zapraszam. Odkąd mamy krajowe pomidory, robię ją bardzo często. Prosta, ale i aromatyczna. Gęsta i pożywna. No i co najważniejsze - ZDROWA. Czasem gotuję ją na mięsie, ale uwierzcie - i bez tego jest bardzo dobra, a wykonanie zajmie nam zdecydowanie mniej czasu. Przepis
Poezja Smaków - blog kulinarnySzef Kuchni 5. Risotto z marynowanymi kurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem Składniki na 4 porcje : Olej roślinny x 2 l Cebula szalotka x 20 g Czosnek x 1 ząbek Ryż arborio x 200 g Białe wino x 100 ml Wywar warzywny x 0,5 l Masło Ser emiligrane Szpinak Fit & Easy x 80 g Jarmuż Fit & Easy(...)Sól, pieprz czarny Marynowane kurki x 40 g Sposób wykonania : W garnku na oleju podsmaż cebulę szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając wywar warzywny w małej ilości. Pod koniec gotowania dodaj masło, ser emiligrane i liście szpinaku. W małym rondelku podgrzej olej, gdy będzie miał powyżej
SMYKWKUCHNIproporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej 1 kg zmielonej piersi z kurczaka 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 spora cebula 1 cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego ulubione przyprawy(...)Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy. Podlać bulionem i jeszcze raz wymieszać. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej
Mama z miastawarto wspomnieć, że nie zawiera zbyt wiele kalorii, przez co jest odpowiednie również dla osób na diecie :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 1 brokuł 1 cukinia 2 cebule ryż * olej do smażenia SOS: 100 ml sosu sojowego jasnego** 100 ml sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki białego sezamu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ryż (najlepiej smakuje nam robiony jak w tym przepisie) ** jeśli nie mamy jasnego sosu możemy zamienić go na 50 ml ciemnego i 50 ml wody Z podudzi usuwamy kości oraz skórę. Mięso kroimy na ok. 2 cm kawałki. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Cukinie obieramy i jeśli ma ziarna to usuwamy je, kroimy w paski. Cebulę obieramy
Kuchnia od dwojgaponieważ uwielbiam nieskomplikowane i błyskawiczne w przygotowaniu dania postanowiłam przygotować go któregoś dnia po pracy. Przyrządzenie kurczaka ze szparagami zajmuje właściwie tyle czasu ile potrzeba, aby ugotował się ryż. Zdecydowanie polecam, szczególnie zabieganym i zapracowanym! Balsamiczny kurczak ze szparagami Składniki : kubek ryżu 2 piersi z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyka oleju sezamowego(...)pieczarek 300g zielonych szparagów nasiona sezamu oliwa do smażenia sól i pieprz Jak przygotować kurczaka ze szparagami Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszać miód, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Kurczaka pokroić w cienkie paski i dodać go do marynaty, odstawic na kilkanaście minut. W woku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę przesmażyć
Codzienne GotowaniePadano, czy Parmezan Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu. Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż i podsmażamy go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucamy mieszankę owoców morza. Smażymy 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje(...)każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Smacznego Artykuł Risotto z owocami morza i groszkiem
PatiGotujeklasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego przepisu Gołąbki bez zawijania Składniki: 700 g mielonego mięsa (karkówki, łopatki lub szynki) pół główki kapusty białej lub włoskiej 300 g ryżu 1 jajko 2 ząbki czosnku pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucamy(...)suchą patelkę i podpiekamy ją przez około 10 minut aby pozbyć się nadmiaru wody. W tym samym czasie gotujemy też połowę szklanki ryżu, drugą pozostawiamy surową. Mielone mięso łączymy z podsmażoną kapustą, ugotowanym ryżem, surowym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Jeśli mięso za bardzo się klei i jest zbyt „wodniste” możemy
PatiGotujewarzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchenwstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż, groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Mus truskawkowy: truskawki umyć, oczyścić i pokroić. Przełożyć do rondelka, podlać 2 łyżkami wody, dodać cukier i gotować na małym ogniu
Smakołyki Asiindyka 10 suszonych pomidorów w oliwie ziołowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki sól pieprz Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli jogurt naturalny Przygotowanie: 1) Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. 2) Cebulę drobno pokroić i razem z mięsem podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojone drobno suszone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Farsz
Fitsweet.mezrobić najlepszy ryż zapiekany(...)naprawdę bardzo proste danie. Wystarczy tylko dwa podstawowe składniki i dwa dodatkowe, które wydobędą zapach i podkreślą smak. A potem tylko chwila cierpliwości i już możemy się delektować pysznym ryżem. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieWstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doski