Kuala Lumpur byłam przygotowana na wiele. Reaserch zrobiony przed wyjazdem nie wystarczył jednak, by uspokoić moje kubki smakowe. A te oszalały na widok straganów obsypanych kolorowymi sklejkami z ryżu, różnobarwnymi naleśniczkami, rollsami i ciastkami. Do tego tak zwane „mammaki”- uliczne budki i przybudówki prezentujące szeroki wybór dań, oczywiście bez angielskiego menu..skąd ja miałam wiedzieć co to do cholery(...)spieczonej skorupki.Mniam... Oba cudeńka najlepiej konsumować na ciepło, kiedy środek nadal jest płynny i przyjemnie ogrzewa podniebienie... 2. Kuih czyli malezyjskie ciasteczka, w większości składające się z klejącego ryżu i galaretek ale spotykane również w innych formach. Kuih ketayap - naleśniczki które zieloną barwę zawdzięczają liściom pandan, w środku nadzienie z kokosa i cukru palmowego. Najlepsze jadłam na little india
Gawron w rosoleDziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną
kuchnia doskiPokrojony w paski filet zamarynować w soli, pieprzu, imbirze, czosnku, sosie sojowym i soku z cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. • Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu. • Mąkę kukurydzianą wymieszać z jajkiem na gładką masę, maczać zamarynowane paski kurczaka i smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć tłuszcz(...)minuty, papryka ma być chrupiąca. • Na koniec dołożyć do sosu pędy bambusa, zagotować. • Do sosu wrzucić kurczaka, przemieszać aby sos oblepił mięso. • Podawać z ryżem. Sos słodko-kwaśny jest obłędny i bardzo prosty. Już nigdy nie kupię gotowego w słoiku. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia Orientalna
To co kochamplastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek dymki • kilka gałązek kolendry • 2 łyżki masła • 1 woreczek ryżu jaśminowego. Wykonanie: • Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. • Rozgrzać masło, podsmażyć imbir pokrojony w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w paseczki i paprykę w paski. • Dodać boczniaki pokrojone(...)koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną dymkę i kolendrę. • Podawać filet baramundi w sosie z ryżem. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna. Można ją kupić między innymi w Makro i Tesco
To co kochamtymianku • szczypta piołunu – można kupić w sklepach zielarskich • 2 liście laurowe • 10 goździków • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • Wypłukać rodzynki i ryż. • Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki, gałkę muszkatołową pokroić na drobne kawałki. • Wodę zagotować z cukrem, dodać przyprawy i wystudzić. • Wszystkie składniki włożyć
To co kochamcukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki cynamonu • olej do smażenia • cukier puder do posypania Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem. • Dodać mąkę, cynamon i ugotowany ryż. Całość wymieszać. • Białka ubić na sztywno, dodać do masy ryżowej i delikatnie wymieszać. • Kłaść po łyżce na rozgrzany olej i smażyć
To co kochamłyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 1 /2 łyżeczki imbiru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • pestki dynii • ugotowany ryż Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną(...)gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać śmietankę. • Podawać zupę z ryżem i pestkami z dyni
To co kochamryżu • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka zielonego groszku • 1 duża śmietana kwaśna 12% • 2 łyżeczki curry • 4 łyżki sosu sojowego • 1 jajko • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować(...)dużej ilości osolonej wody – jak makaron, odcedzić i położyć na spodzie naczynia do zapiekania. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i położyć na ryżu. • Posypać na wierzchu odcedzonym zielonym groszkiem i czerwoną fasolą. • Wymieszać śmietanę z jajkiem, sosem sojowym, curry. Doprawić solą i pieprzem i zalać zapiekankę. • Piec
To co kochamłyżki oliwy Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić drobno, cebulę w kostkę. • Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać korzenie pieczarek i odciśnięty, pokrojony szpinak. • Ryż wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. • Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam
To co kochamNie wiedziałam co dzisiaj zrobić na śniadanie i pomysł sam wpadł mi do głowy. A efekt...rewelacyjny :) Naprawdę smaczne i pożywne śniadanie. Polecam :) Składniki: 4 jajka
kuchnia doskiTak przygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym
kuchnia doskiumyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki starte na grubej tarce, Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, zalać rozmieszaną śmietaną, doprawić solą
kuchnia doskiPolędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym
kuchnia doskiPełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na
kuchnia doski