Zapraszam na delikatną i smaczną mleczną zupę migdałową. Podana z ugotowanym ryżem smakuje wybornie. Polecam Składniki: 125 g ryżu basmati (1 torebka) łyżka rodzynek 150 g migdałów bez skórki garść płatków migdałowych 750 ml mleka 1 łyżka miodu szczypta cynamonu oraz: 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 100 ml mleka Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy płatki(...)dolewamy pozostałe mleko oraz dodajemy rodzynki, miód i cynamon, podgrzewamy. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w 100 ml mleka i przelewamy do garnka, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Do miseczki wkładamy porcję ryżu, wlewamy zupę oraz dekorujemy płatkami migdałowymi
słodkie i nie tylko historie kulinarneMoje ulubione potrawy z 4 tygodnia to zdecydowanie sałatka z kaszy gryczanej z gruszką i orzechami, gryczane naleśniki z owocami i dal z soczewicy z ryżem. TYDZIEŃ 4 JADŁOSPIS kliknij w obrazek żeby zobaczyć w lepszej jakości Dzień pierwszy : Śniadanie: owsianka z jabłkiem i masłem orzechowym II Śniadanie: sałatka ze szpinakiem, grejpfrutem i awokado Obiad(...)poprzedniego dnia Kolacja: koktajl Dzień czwarty : Śniadanie: kanapki z makrelą i ogórkiem kiszonym II Śniadanie: sałatka z poprzedniego dnia Obiad: soczewica na mleczku kokosowym z ryżem Kolacja: danie z kaszą gryczaną i warzywami Dzień piąty : Śniadanie: kanapki z jajkiem (zapomniałam o zdjęciu) II Śniadanie: ciasto z kaszy jaglanej z mrożonymi owocami (można użyć
Powiedz dietom nieZapraszam na pyszny i delikatny budyń z ryżu pełnoziarnistego. Jest to deser bezglutenowy a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie również bez laktozy. Budyń ryżowy posłodzony miodem eukaliptusowym od Huzar . Zapraszam Składniki: 125 g ryżu pełnoziarnistego (1 torebka) 2 łyżki miodu eukaliptusowego od Huzar 1 łyżeczka kakao naturalnego 1/2 szkl mleka oraz: woda do gotowania ryżu Przygotowanie: Ryż gotujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnerisotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością cukinii. 400g polędwiczek z kurczaka 100g ryżu do risotto 400ml bulionu warzywnego 1 duża cukinia lub 2 małe 1 marchewka 2 cebule 50 sera cheddar sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma olej 1. Polędwiczki obsypujemy(...)solą i przyprawami, nacieramy olejem. Cukinię i marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa. Kiedy woda odparuje dodajemy ryż, podsmażamy chwilę, podlewamy 1/2 szklanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie wodę czynność powtarzamy aż do miękkości ryżu. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i kurkumę oraz starty na tarce ser. 3. Polędwiczki smażymy
Szefowa kuchnizabielam śmietaną raz nie. Wtedy jest mocno pomidorowa. Dziś ze słodką śmietanką 18%, a bo dawno nie było:) Zupa pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad! Porcja z warzywami, mięsem i makaronem zastępuje spokojnie drugie danie. Smacznego! SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 3 marchwie 1 cebula 2 pietruszki połowa selera kawałek pora świeży(...)duży słoik koncentratu pomidorowego 1/3 do 1/2 śmietanki 18% 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego, 3 goździki sól, pieprz, lubczyk do smaku płaska łyżka cukru pudru makaron lub ryż do podania świeży posiekany koperek PRZYGOTOWANIE: Mięso płuczę w zimnej wodzie, układam w dużym garnku. Włoszczyznę obieram, oprócz cebuli. Tę szoruję pod bieżącą wodą i wrzucam od razu do mięsa
Zasmakuj KuchniDzisiejsza propozycja na szybki i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Danie z piekarnika więc za wiele stania przy garach nie ma. Takie klopsiki z mięsa i ryżu są jak dla mnie magicznym rozwiązaniem bo porcję białka i węgli mamy w jednym, do tego jakaś lekka suróweczka i mamy pełnowartościowy posiłek. Znudziły mi się już sosy pomidorowe więc na jego(...)kapusty według przepisu mojej teściowej, pasuje do wszystkiego :) Do sklepu po produkty marsz i jutro macie już problem z obiadem z głowy. Składniki: - 600g mielonej szynki wieprzowej - 300g ryżu - 2 jajka - 2 marchewki - 400ml bulionu warzywnego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - pół papryki - garść świeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany Ryż gotujemy na sypko
Smacznie Pysznie KalorycznieSzybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie(...)łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia MagdaLenyNaleśniki z warzywami i ryżem zapiekane z serem. Całość polana ketchupem lub innym Waszym ulubionym sosem. Danie smaczne i syte. Więcej pomysłów na naleśniki znajdziecie na moim blogu. Podane na słodko, z owocami, serem , z mięsem, zapiekane inne. Jeśli już przygotowałeś danie z mojego przepisu proszę podziel się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Zapraszam(...)porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz 1 mieszanka mrożona "Warzywa na patelnię" 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 100 g ryżu sól pieprz słodka papryka szczypta ostrej papryki 3 łyżki startego sera grana padano Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa mrożone i smazyć
O kuchni z uczuciemkapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym. Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej mieszanki na risotto. Ugotowałam więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto. Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie doprawiłam(...)minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na durszlaku. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wsyp suchą mieszankę na risotto i smaż aż ryż się zeszkli. Wlej połowę bulionu i gotuj ryż przez około 20 minut. Jak bulion wyparuje, wlej resztę i gotuj do jego wchłonięcia. Mieszaj ryż od czasu do czasu. Do przestudzonego risotto
codojedzeniabardzo 😌 100 g ryżu parboiled Kupiec puszka tuńczyka w sosie własnym 4 łodygi selera naciowego 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Ugotowany ryż połączyć z posiekanym selerem, kukurydzą,tuńczykiem i majonezem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkilimonki, pokrojoną natkę albo kolendrę. Kulki ryżowe: Ryż przekładam do garnka, wlewam łyżkę oleju, szklankę wody i gotuje na wolnym ogniu aż będzie miękki. Do ciepłego ryżu dodaję posiekaną natkę i formuje kulki. Zupę podaję z kulkami ryżowymi
wesoła kuchniałyżka oleju, szczypta curry. Przygotowanie: Cukinię i marchewkę obieram, kroję w kostkę - marchewkę w drobną, cukinię w nieco większą. Warzywa podsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju, dodaję ryż, smażę jeszcze minutę. Danie zalewam gorącym bulionem, dodaję szczyptę curry. Duszę na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając
JejKuchniacząstki lub w plasterki. Dodajemy do boczniaków, cebuli i przypraw. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak, aby pomidory w większości rozgotowały się i utworzyły sos. Odparowujemy nadmiar wody. Ryż(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit
Kate's Kitchenbasmati ( gotowanie 10 minut) pół szklanki czarnej soczewicy ( gotowanie 30 minut) sól, olej i szalotka Szalotkę pocięłam w drobną kostkę i zaczął się szklić. Dodałam wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek). Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam w tym samym naczyniu do parowania i gotowały się ok 20 minut. Potem przygotowałam
AZgotuj!