Składniki: - ryż basmati – (40 g) - filet z piersi kurczaka (140 g) - pietruszka(...)pomidorki koktajlowe – 3 szt. (50 g) -przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, sól himalajska. Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem, do gotowego mięsa dodać ryż sypki. Zalać wodą (1/2 szklanki) Całość wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. W razie potrzeby podlewać wodą. Na sam koniec dodać pietruszkę, wymieszać. Podawać z pomidorkami. 307 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - odżywka białkowa ( u mnie smak waniliowy) (30 g) - ryż basmati (50 g) - masło orzechowe (25 g) - woda – 2 łyżki Wykonanie: Ryż ugotować, jeszcze ciepły wymieszać z odrobiną wody, odżywką białkową i masłem orzechowym. Ostygnięte risso odstawić do lodówki na około 30 min. 450 Kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasporcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g Wersja z ryżem basmati (50 g) 1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g) Wersja z kaszą gryczaną (75 g) 1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g) Wersja
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: (na 4 porcje) - soczewica zielona – (200 g) - ryż basmati – (100 g) - fasolka szparagowa zielona – (200 g) - kukurydza konserwowa(...)olej lniany (40 g) - sól himalajska- ½ łyżeczki, pieprz cytrynowy, mieszanka ziół. Wykonanie: Soczewicę opłukać, gotować w osolonej wodzie ok 10 min. Do gotującej soczewicy dodać ryż basmati, gotować kolejne 10 min, następnie dodać fasolkę szparagową, dusić jeszcze około 5 min, doprawić wedle uznania. Na sam koniec dodać kukurydzę. Wymieszać. Podzielić na 4 porcje, każdą polać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasbrak dostępu do piekarnika ma swoje plusy, bo pozwala mi na urozmaicenie przepisów sałatkowych na blogu. Sałatka z ryżem i warzywami będzie należeć chyba do moich ulubionych. Połączyłam ugotowany ryż z sosem pomidorowym(...)doprawionym świeżą bazylią. Przepyszny lunch, który można przełożyć do słoika lub innego naczynia i zabrać ze sobą w drogę. Dodatkowe składniki […] Artykuł Lunch w słoiku – sałatka z ryżem i warzywami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeNawet nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam ryż na mleku. Nie przepadam za tymi deserami ryżowymi na zimno, które możemy znaleźć na półce sklepowej(...)Jakoś wolę swoją wersję i to koniecznie na ciepło. Dodatkowe składniki możecie modyfikować wedle uznania. Moją inspiracją były gruszki, miód i orzechy :) Składniki na 2 porcje 1 […] Artykuł Ryż na mleku z gruszką i orzechami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopewarzywa ugotowane na parze zachowują więcej składników odżywczych, które nie są wypłukiwane wraz z wodą, w której są gotowane tradycyjnie. I na koniec ważna rzecz - nie gotujcie kaszy ani ryżu w plastikowych woreczkach! Producenci żywności, chcąc zaoszczędzić nasz czas, wychodzą nam naprzeciw i wsypują do nich kaszę. Niestety gotując „woreczki” zapraszamy do naszego organizmu niebezpieczny BPA! To związek chemiczny, zwany(...)woreczkach, wylana do zlewu. Sałatka z kaszą i zieloną fasolką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 woreczki mieszanki kaszy jęczmiennej z dzikim ryżem 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona papryka oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Woreczki z kaszą i ryżem rozcinamy i do garnka wsypujemy
Kulinarne przygody Gatitysmaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile a w tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy passate i wodę. Mieszamy. Doprawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.szczyptą cukru. Wymieszać, zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć(...)niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Propozycja podania Ryż długoziarnisty i fasolka szparagowa / lub pieczone ziemniaki z parmezanem
KUCHNIA POLSKAkraju dominowały uprawy ryżu, nie było pszenicy. Żeby nadal jeść ulubiony makaron, najeźdźcy zastąpili ziarna pszenicy ziarenkami ryżu. Dzisiaj makarony pszeniczne nadal są chętnie konsumowane przez Chińczyków, ale to ryż jest podstawą ich diety (102 kg rocznie na głowę). Makaron ryżowy wyrabiany jest na dwa sposoby: albo poprzez wycinanie długich wstążek z wysuszonych płatów ryżowych, albo, podobnie, jak pszeniczny
Niedzielny kucharzminut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta *** *** Ryż gotujemy na pół miękko i mieszamy z mięsnym farszem. Wydrążone cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem *** *** Z wierzchu cukinie posypujemy startym żółtym serem *** *** Całość wkładamy do piekarnika
Blog z ApetytemBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiłyżeczki mielonego kuminu 1 x 400g puszka siekanych pomidorów 1 x 400g puszka ciecierzycy 1 łyżka keczupu (opcjonalnie) garstka świeżej kolendry (około 30g) dodatkowo, do podania - ugotowany na sypko ryż, chlebki naan, kleks dobrego, gęstego jogurtu Posiekaj cebule, jak najdrobniej. Rozgrzej 3 łyżki oleju (najlepiej w nieprzywierajacym garnku) i dodaj cebulę. Smaż na niewielkim ogniu (tak, aby nie zbrazowiały(...)lubisz. Posól do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15-20 minut. Umyj i posiekaj kolendrę, dodaj do curry, dobrze wymieszaj i podawaj. Kalorie: 550/porcję, łacznie z ryżem. Przechowywanie: Z podanych proporcji wychodzi sporo. Jeśli nie chcesz użyć wszystkiego na raz, możesz poporcjować i zamrozić danie, a przed użyciem rozmrozić i podgrzać, aż będzie gorace
Lejdi of the housektóra polega na tym, że wykładasz na blaszkę do pieczenia różne składniki (np. pomidorki, batata, kalafiora, szparagi i kawałek kurczaka), wszystko przyprawiasz najprostszymi przyprawami i wstawiasz do pieca, dogotowujesz ryż, a potem komponujesz z tego różne dania na cały tydzień. Często mamy jednak ochotę na coś lepiej doprawionego, o bardziej wyrazistym smaku. Co nie znaczy, że bardziej skomplikowanego. Takie(...)przekonaniu, że bez specjalnego zawracania sobie głowy przyprawami można zrobić steka, bo wystarczy go posolić i popieprzyć. Każde inne danie wymaga doprawienia, nawet trywialny, jakby się mogło wydawać, ryż trzeba w odpowiedni sposób przyprawić. Zresztą po co odmawiać sobie tych wszystkich niesamowitych smaków i aromatów? Trzy super szybkie i 2 łatwe przepisy W menu na ten tydzień jest tylko
Niedzielny kucharz