ryż - 22970 przepisów (strona:360/1532)

Sałatka ryżowa z tuńczykiem 140

ogórki kiszone sól, pieprz 2 łyżeczki majonezu Wykonanie: Woreczek ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w kostkę, odsączamy z wody tuńczyka i kukurydzę. Ugotowany ryż przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć się ewentualnego kleiku. Dobrze odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez ale również możemy zrobić wersję bez majonezu

W Moim Magicznym Domu
Kambodzański rybny amok 92

sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży lub szpinaku 1 jajko 2 posiekane liście kafiru 1 cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 300 g ryżu najlepiej jaśminowego Przygotowanie: Do malaksera wrzucić składniki na pastę i blendować aż powstanie gładka masa. Rozgrzać olej na patelni i dodać cebulę, chilli i dusić około 2 minut. Dodać wcześniej(...)minut (albo aż ryba będzie miękka). W oddzielnej miseczce rozbić jajko, dodać resztę sosu rybnego i 2 łyżki pasty z patelni. Wymieszać i rozprowadzić na patelni. Najlepiej podawać z ryżem. 1 porcja zawiera ok.: 613 kcal 25,6 g białka 14,1 g tłuszczu 98,2 g węglowodanów Smacznego

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Papryka faszerowana 143

skórki i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut *** *** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Ryż gotujemy na sypko i mieszamy z farszem mięsnym. Farsz powinien być dość wyraziście doprawiony więc w razie potrzeby warto go jeszcze dosmaczyć *** *** Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki

Blog z Apetytem
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 346

Przepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1

kuchnia doski
Pilaw z kolorowego ryżu, mieszanki morskiej i szpinaku 151

smakuje wybornie. To ryż wymieszany z warzywami, czasami z mięsem, potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej czy na Bałkanach. Polecam to danie gorąco. U mnie mieszanka ryżu, który mi pozostał po innych daniach i mieszanka owoców morza. Pilaw z kolorowego ryżu, mieszanki morskiej i szpinaku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak pieczony w sosie z kolendrą i limonką. Porcjowanie kurczaka 193

soczysty i lekki w smaku – bardzo letni! Nam perfekcyjnie smakował z ugotowaną na sypko kolorową komosą ryżową, ale świetnie jako dodatek do tak upieczonego mięsa i sosu sprawdzi się ryż, chrupiąca bagietka i gotowane albo upieczone ziemniaki. Przepis jest prosty i niewymagający – kupcie jak najlepszego kurczaka, to on jest tutaj gwiazdą! Do tego przepisu możecie użyć udek kurczaka, albo(...)miodu 3 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki skórki startej z limonki 5-6 łyżek grubo posiekanej kolendry albo natki pietruszki 2-3 szczypiory z cebulką do podania – kasza, ryż, bagietka, cieniutkie plasterki limonki

Karo in the Kitchen
Wtorek: Kaczka po chińsku 129

surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany ryż ( np. według tego przepisu ) Marynata: 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypioru, razem z cebulkami 1/2 szklanki tartego imbiru 5 przypraw chińskich lub: Szczypta cynamonu Szczypta pieprzu kajeńskiego Szczypta kminu rzymskiego(...)piecz w 160 stopniach przez 30 minut. Po 25 minutach podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz 20 minut. Ostudź, porwij przy pomocy widelców na małe kawałki. Podawaj z ryżem lub z papierem ryżowym. Smacznego! Artykuł Wtorek: Kaczka po chińsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Gołąbki bez mięsa 175

cebula 1 -2 marchewki 1 jajko pieprz, majeranek, wegeta listek, ziele koncentrat pomidorowy śmietana koperek Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć. Kaszę i  ryż ugotować w osolonym wrzątku(...)Wystudzić.Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu.  Dodać jajko, przyprawy i wymieszać .Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek

Moje domowe kucharzenie
Lekka sałatka na lunch z rybą i warzywami. 269

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć na wrzątek ( posolony i posłodzony) na 4 minuty. Przełóż do lodowatej wody. Odcedź, osusz. Usmaż na maśle z dodatkiem syropu z agawy.  Ryż wymieszaj z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodaj sałatę, wypustki z granata, szparagi, całość dopraw solą i pieprzem. Na wierchu ułóż rybę. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Kurczak z ananasem i pomidorkami wg Pascala 155

mleczka kokosowego 75 ml wody kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 cebule 1/2 świeżego ananasa szczypta kurkumy 2-3 łyżki posiekanej kolendry 3 gałązki tymianku sól, pieprz szczypta ostrej papryki ryż Cebule kroimy w drobną kostkę. Ananasa obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę (pamiętajmy, że twardy środek nadaje się tylko do wyrzucenia). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę(...)minut (lub do momentu gdy sos się zredukuje). W międzyczasie dodajemy kawałki ananasa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Podajemy z przygotowaną „potrawką”. Źródło

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 170

kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielimy, ryż gotujemy na sypko. Kapustę obieramy z pierwszych, poszarpanych liści. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Kapusta powinna być ułożona wyciętą(...)gotujemy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie kapustę wyciągamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia (wywar pozostawiamy). W tym czasie łączymy zmielone mięso z wystudzonym ryżem. Do masy dodajemy startą na tarce cebulę oraz przyprawy. Mieszamy ręką aby wszystkie składniki równomiernie się wymieszały. Od kapusty odrywamy delikatnie liście, zgrubiałe ich części ścinamy.  Na liściach układamy

Qchnia po prostu
Pomidorowa zupa z kurczakiem i ryżem 91

lekko redukujemy. Ryż gotujemy na sypko. Podsmażone filety z kurczaka zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, groszek, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie 151

pożywny zestaw dla 1 osoby, w którego skład wchodzi kofta (pulpeciki warzywne w sosie) i cawal (prosty ryż basmati) (29 zł)) harabhara kabab (kotleciki warzywne) i cawal (prosty ryż basmati) (23 zł) Wszystkie dania są smaczne - co widać na załączonym pod spodem zdjęciu 😀 - i przede wszystkim bardzo sycące, więc nie mamy już miejsca na desery. Zupełnie nie brakowało

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem 210

pokrojone w kosteczkę, dodajemy mięso mielone, razem smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy do miski. Do tej samej miski wkładamy też ugotowany i przestudzony lekko ryż. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryki, majeranek. Mieszamy wszystko dokładnie. Szykujemy cukinię: myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy miąższ ze środka, pozostawiając około 2 cm brzeg. Piekarnik nagrzewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Domowe granola bars 180

Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania