lodówce, nie my. Więc jeśli wiecie, że czeka was ciężki dzień i nie będziecie mieli czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu, to dzień wcześniej, wieczorem, zamarynujcie wołowinę, ugotujcie trochę ryżu, a gwarantuje wam, że aromatyczny obiad będziecie mieli w 15 minut. Składniki marynaty mogą się wam wydać dalece dziwne, możecie mieć przeświadczenie, że prędzej z tego wyjdzie szarlotka z bezą niż(...)obiad. Ja się nie będę dziwić, bo jak mi dyktowano składniki, to kilka razy się upewniałam czy aby dobrze rozumiem. Podane proporcje wystarczą na 3 osoby. Jeśli nie lubicie ryżu, to możecie wprowadzić elementy polskie i spożyć z surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem lub z chlebem. Na zdjęciu widzicie samą wołowinę, bo nie zdążyłam ryżu ugotować, jak dobiegło mnie mlaskanie
ladykitchenkości i kroimy drobno, dokładamy do warzyw. Ogórka kroimy w kosteczkę i dokładamy do pozostałych składników. Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę. Do miski dokładamy jajka, kukurydzę i ryż. Mieszamy a następnie dodajemy jogurt, majonez oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Przepis na 2 porcje. Moją sałatkę podałam na talerzyku od Galeria Cuda Świata
słodkie i nie tylko historie kulinarnetwardo 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Do miski przekładamy ugotowany ryż oraz kukurydzę. Wędlinę kroimy drobno i dodajemy do ryżu. Ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Następnie obieramy jajka, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dokładamy jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy. Mieszamy. Sałatkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneCzekoladowa krajanka bez pieczenia Od zawsze uwielbiałam desery z preparowanym ryżem. Przeważnie były, to popularne szyszki, ale nie stroniłam też od różnych batoników i krajanek. Dziś polecam Wam pyszną czekoladową krajankę bez pieczenia. Najlepiej przygotować ją na wieczór, aby postała w nocy w lodówce. Dzięki temu następnego dnia możecie po nią sięgnąć o dowolnej porze. Czekoladowa krajanka, to naprawdę prosty(...)dorośli. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. To kto się skusi dziś na taki deser bez pieczenia? Składniki: 100 g mlecznej czekolady 25 g masła 2 szklanki ryżu preparowanego 1 łyżeczka płynnego miodu Dodatkowo: 2 pełne łyżki masy krówkowej kukułka Helio czekoladowe wiórki lub inne ozdoby Będzie potrzebować jeszcze: małej foremki – u mnie papierowa 11×17, możecie
Słodkie okruszkisojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej kokosowy sól, pieprz 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki przyprawy curry natka pietruszki albo kolendra ryż ugotowany Batata obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroję. Ananasa obieram i też kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce jarzynowej małe oczka. Na patelni rozgrzewam(...)minut. Na końcu wrzucam krewetki, wlewam mleczko kokosowe, sos sojowy i gotuje jeszcze jeszcze pięć minut. Wlewam sok z limonki, dodaje natkę i doprawiam jeszcze do smaku. Podaję z ryżem
wesoła kuchniapieczywem (w cenie zamawianych posiłków) - Chicken Souvlaki – smażony kurczak na grillu - dobrze przyprawiony, podawany w formie szaszłyka w otoczeniu warzyw, frytek i sosu tzaziki. Cena ok. 9 Euro - Dolmades – ryż i mięso zawinięte w liście winogrona. Bardzo ciekawy smak w połączeniu z sosem tzatziki. Dodatkowo oczywiście frytki i warzywa. Cena 9,50 Euro - piwo Keo – mały kufel - 2 Euro(...)dnia, w ofercie mieli danie dnia dla dwóch osób, za 22 Euro – nie sposób było odmówić. Danie składało się z dużej porcji sałatki greckiej, bułki pita, sosu tzatziki, frytek, ryżu i 2 rodzajach mięsa (szaszłyków wieprzowych i drobiowych ). Danie bardzo przypominało Souvlaki. Piwo Keo - duża butelka 0,68 l – 3 Euro . Każde miejsce, które odwiedziliśmy, miało swój świetny klimat
Związek na patelniSałatka z wędzonym indykiem to kolejna propozycja Madzi na świetną przystawkę na przyjęcie. Sałatka z porem, wędzonym indykiem i ogórkiem kiszonym jest idealnie zbilansowana, a sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozpuszczać pod wpływem ciepła choć trzeba się uzbroić w cierpliwość. Co jakiś czas mieszamy, pod koniec dodając drugą łyżeczkę syropu i całość mieszając. Zdejmujemy miseczkę z garnka, wsypujemy brązowy ryż ekspandowany i mieszamy całość. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy małe szyszki (u mnie w wersji kuleczek, ale kształt można nadać im inny). Przekładamy na talerzyk. Takie szyszki będą
Słodkie okruszkicebulę. Następnie dodaj mięso i podsmażaj przez 5 minut. Kolejno dodaj pokrojone w cienkie słupki warzywa. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie opłukaj ryż pod bieżącą wodą i ugotuj w 350 ml wody. Do warzyw(...)dodaj mleczko kokosowe oraz pozostałą cześć przyprawy. Wymieszaj i gotuj już na pełnym ogniu, aby naturalnie zagęścić potrawę. Potrwa to ok. 10 minut. Kurczaka z warzywami podawaj z ryżej. Posyp szczypiorkiem. Wartości odżywcze dla 1 z 3 porcji: energia: 500 kcal białko: 34 g tłuszcze: 16,5 g węglowodany: 56 g błonnik
Zdrowie na języku :Poczyszczasz organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. 8. Równowaga to podstawa, nie wpadaj w monotonnie. Unikaj nudnych schematów. Urozmaicaj posiłki, nie jedz wciąż tego samego. (ryż-kurczak-ryż- kurczak...) W końcu Ci się to wszytko przeje. Jest tyle sposobów na przyrządzanie posiłków, że głowa mała. Eksperymentuj w kuchni. Ciesz się tym, że możesz jeść wszystko (ważne
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasplamień na malutki i gotować pod przykryciem około 8-10 minut. Rondel z grubym dnem i szczelna pokrywką. Ryżu nie mieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla. Kawałki ryby posolić ,popieprzyć ,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny .Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko(...)smaku. Mieszać sos do połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną rybę. Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy uchylonych drzwiczkach. Następnie połamać na mniejsze kawałki i rozdrabniać w blenderze pulsacyjnie
mojej kuchniSkładniki Forma 30x11 190 g mąki orkiszowej - zmieliłam płatki 70 g mąki ryżowej - zmieliłam czarny ryż 30 ml oleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku(...)sól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko ,lub dwa małe 160 g śmietany 1 szklanka szpinaku 2 szklanki szpinaku sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić
mojej kuchnibiałko kurze. Swoją świeżość utrzymują przez wiele miesięcy, nawet do 1 roku. Forma 30x11 190 g mąki orkiszowej - zmieliłam płatki 70 g mąki ryżowej - zmieliłam czarny ryż 30 ml oleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku sól do smaku(...)wody środek 1 duże jajko 160 g śmietany garść szpinaku 1 awokado jajka perliczki czosnek -u mnie dużo bo lubimy sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki
mojej kuchnibułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i uformować kulki. Wrzucić klopsiki do zupy, dodać ryż. Gotować na małym ogniu 15 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby ryż nie przywarł do dna garnka. Wlać śmietanę, wymieszać. Smacznego
Kuchnia PokoleńSkworcu pieprz cytrynowy Skworcu 3- 4 liście limonki Skworcu 1-2 łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu Skworcu 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Ryż płuczemy , zalewamy woda, dodajemy dwa liście limonki i mieloną kurkumę. Gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę jeśli jest taka potrzeba. Ja gotowałam w dużej(...)kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Chwilkę jeszcze dusimy, polewamy sokiem z cytryny - dozując ilość. Podajemy z ryżem. Smacznego! Ps, na zdjęciu w pojemniczku jest kurkuma która tak wygląda przed zmieleniem
Radość kipiąca uśmiechem.