Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - ½ łyżeczki curry - 50g brokuła(...)sekund - Dodać pora i dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby - Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa
Wegańska kuchnia orientalnaPulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Można podać je z ryżem albo makaronem. Za sprawą kaszy jaglanej pulpety są bardziej soczyste i lżejsze od tych tradycyjnych, a jak dla mnie nawet smaczniejsze. Do tego wyrazisty sos pomidorowy z dużą ilością warzyw sprawi, że danie jest bardzo treściwe, smaczne i lekkostrawne. [embed(...)sosu dodajemy pulpety. [caption id="attachment_8027" align="aligncenter" width="1024"] Pulpety jaglane w sosie pomidorowym[/caption] Zobacz inne przepisy na pulpety i klopsiki: Pulpety Zapiekane Na Ryżu Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsy Zapiekane W Sosie Pieczarkowym Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym Zupa Warzywna
e-PrzepisyKulinarnewarzywa nie są nudne. Mięso lub rybę zastępuję mozzarella. SKŁADNIKI 1/2 bakłażana 1/2 cukinii 1/2 papryki 5 ząbków czosnku 5 gałązek rozmarynu 2 łyżeczki oregano 1/2 papryczki chili z pestkami 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól pieprz 100 gram brązowego ryżu długoziarnistego świeża natka pietruszki 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Ryż gotujemy al dente(...)drobno. Pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Solimy, posypujemy pieprzem i polewamy je oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną papryczką chilli, posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem rzepakowym. Smażymy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ryż
OstryKęsBardzo popularne w Indiach i Pakistanie. Ciasto na samosas składa się z mąki, wody, tłuszczu i soli. Na nadzienie najlepiej nadają się resztki z obiadu: ziemniaki lub ryż z dodatkiem warzyw, ale można też dodać mielone mięso, kurczaka, jaja lub ser. Można też przygotować samosas ze słodkim nadzieniem. Dzisiejsze
dolcevitainmykitchenkrążki, marchewkę w słupki. 2. Filety obficie posypujemy przyprawami i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa, smażymy około 5 minut, po czym podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy do miękkości warzyw przez około 15 minut. 3. Kurczak i warzywa mieszamy z ryżem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku
Szefowa kuchniKurczak Generała Mon Delikatne mięso z kurczaka z ulubionymi warzywami, podane z ryżem. To idealna propozycja na obiad w dni upalne. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 1 opakowanie mrożonej fasoli szparagowej · 10 dag grzybów mun · Olej(...)Marchew obieramy, drobno kroimy, dodajemy do cebuli. 7. Kapustę szatkujemy i również dodajemy do cebuli. 8. Papryki kroimy drobno, dodajemy do warzyw. 9. Podlewamy szklanką wody i solimy. 10. Grzyby odlewamy z wody, drobno kroimy
Kulinarna Chwiladodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, pieczarki i paprykę oczyszczamy , kroimy w kostkę , podsmażamy na rozgrzanym oleju. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do podsmażonych warzyw. Dodajemy ostudzony ryż , podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodka i ostrą papryką oraz curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło
Bajeczna Kuchniaryż, makaron Wszystkie warzywa obrać i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na cienkie plasterki.W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cały czas mieszając smażyć przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlać 4 szklanki wrzątku i doprowadzić do wrzenia .Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.Na patelni rozpuścić(...)dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszając smażyć przez dwie minuty. Dodać do zupy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. dodać śmietankę i wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem
Moje domowe kucharzenieRyż, pierś kurczaka, warzywa, ser i mamy pyszną zapiekankę. Robiłam ostatnio na obiad. Bardzo dobra. W internecie można znaleźć wiele przepisów na te zapiekankę, w różnych wersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Składniki: 2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy) 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 300 g. sera(...)lekko osolonej wodzie. Piersi pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowany ryż, posmarować cienką warstwą majonezu i ketchupu. Posypać serem utartym na tarce o dużych oczkach. Następnie wyłożyć usmażone piersi. Posmarować majonezem i ketchupem. Posypać utartym serem. Na koniec wyłożyć paprykę
Agusiowe smakołykinadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temp. 180 st. C ok 10-15 min . Bardzo dobrze będą smakowały w towarzystwie sypkiego ryżu i chrupiących warzyw ! SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaSkładniki: [dla 2 osób] 2 filety dorsza lub innej białej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście małych marchewek łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu
Pasja Smakulekko osolonej wodzie. Najpierw zagotuj osoloną wodę z fasolką. Po 4 minutach gotowania dodaj zamrożony groszek i gotuj kolejne 4 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj warzywa do ugotowanego ryżu i lekko przemieszaj widelcem. Na koniec posyp czarnuszką. Wymieszaj jogurt z drobno pokrojoną kolendrą, sokiem z limonki i miodem. Podaj curry z ryżem, jogurtem i dodatkową limonką. Smacznego
codojedzeniacebula - 1 szklanka ryżu - woda ( tyle ile wchłonie ryż ) - 3 łyżki oleju - świeżo mielony pieprz ( 1 łyżeczka ), czerwona słodka papryka ( 1 łyżka ), sól - 2-3 łyżki soku z cytryny - pół pęczka posiekanej natki pietruszki Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić marchewkę, następnie dodać cebulę - podsmażyć. Do warzyw dołożyć mięso - ściąć(...)jednocześnie rozbijając grudki widelcem. Delikatnie posolić. Dodać surowy ryż, delikatnie go zeszklić pilnując aby każde ziarenko było obtoczone smakiem warzyw i mięsa. Zalać do równości ryżu wodą. Przykryć. Dusić na średnim ogniu do momentu wchłonięcia wody przez ryż. Dodać ok, 100 ml wody, ponownie przykryć. Powtórzyć proces do momentu aż ryż będzie miękki. Doprawić pieprzem, mieloną papryką
kawawszklancerozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po ok 30 sekundach paprykę. Smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy pomidory, wrzący, przecedzony bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilkę mieszamy, aby składniki
Zawsze głodna!warzyw). Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z pietruszką. Warzywa wraz z ryżem wkładamy do garnka (szparagi wkładamy na 8 minut przed końcem gotowania) i na niedużym ogniu gotujemy do miękkości. Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i zaprawiamy jogurtem. Kurczaka wyjmujemy
ChilliJemy