ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:58/442)

Sałatka z dzikim ryżem, selerem i kurczakiem 218

kurczakiem i warzywami. Sałatka doskonałe nadaje się, jako przekąska na karnawałową imprezę. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.  SKŁADNIKI: 3,5 łyżki dzikiego ryżu SKWORCU , 1,5 szklanki wody, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż przesypuję do garnka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegetariański ryż smażony 133

smażony z warzywami po azjatycku. Doprawiony sosem sojowym i curry. Pomysł na smaczny, szybki wegetariański obiad. Składniki na 2 porcje: 100 g ugotowanego ryżu 1 mała cukinia 1 marchewka 80 g pieczarek (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry lub więcej imbir pieprz Ugotować ryż. Cebulę

Moja Galeria Smaku
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 158

pyszną i prostą potrawę. Zapraszam:) Ryż + soczewica + cebula = pycha Powyższe równanie jest nieco naiwne, ale oddaje moją miłość do tego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego - sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój . Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Chińskie "Miseczki Buddy" 137

wsypujemy ugotowany ryż. Na patelnie rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy aż zmieni kolor na biały.  Następnie dosypujemy opakowanie warzyw i podsmażamy do miękkości (wg wskazówek na opakowaniu). Warzywa i kurczaka przekładamy do ryżu. W międzyczasie na suchej patelni prażymy sezam przez ok. 2 minutki często potrząsając patelnią, by się nie spalił. Wszystko posypujemy prażonym sezamem

Cooking Monster
Pilaw z kolorowego ryżu, mieszanki morskiej i szpinaku 130

Pilaw to danie które robi się samo a smakuje wybornie. To ryż wymieszany z warzywami, czasami z mięsem, potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej czy na Bałkanach. Polecam to danie gorąco. U mnie mieszanka ryżu, który mi pozostał po innych daniach i mieszanka owoców morza. Pilaw z kolorowego ryżu, mieszanki morskiej i szpinaku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 203

kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Okra wymaga dodatkowego przygotowania. Należy ją obgotować 1-2 minuty w wodzie z łyżeczką octu i cukru(...)gotowania :) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na dno garnka wlać ok 100 ml mleka kokosowego, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę mleka kokosowego, lub tak jak pisałam wcześniej , mleko i śmietankę kokosową. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno

Jemy Pijemy
KOTLETY MIELONE Z SEREM 96

serem, ja wybrałam parmezan, wszelakimi warzywami, np. papryką, kukurydzą, tartą cukinią czy pieczarkami oraz dodatkami, jak np. parówkami, kaparami. Kotlety świetnie komponują się z pieczonymi ziemniakami, kopytkami, kaszą, ryżem wszelakim, surówkami, warzywami z wody i – mocno tradycyjnie – marchewką z groszkiem. Kotlety mielone z serem, ziemniakami z wody i sałatą z jogurtem i pomidorkami SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące kąski z czerwonej fasoli i ryżu 147

miski. Do fasoli dołożyć ryż i rozgnieść wszystko przy użyciu widelca. Suszone pomidory (mogą być marynowane w oleju) pokroić w drobną kostkę; szczypior posiekać drobno i oba warzywa dołożyć do ryżu i fasoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.   Przygotować papier do pieczenia i wykładać przy użyciu dwóch łyżek "kąski". Piec przez około 30 minut lub do momentu

Pełna Lodówka
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 204

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić drobno warzywa, wymieszać z ryżem. Dodać następnie łososia z puszki rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Posypać natką pietruszki. Wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wymieszać wszystko ze sobą. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sushi w domu 182

sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie się Państwo znawcy, zwykły ryż też doskonale skleja dodatki i jest świetną bazą do wykonania(...)rolek) Zaprawę do sushi przygotowuję sama, jest o niebo lepsza i bardziej wyrazista w smaku niż ta gotowa. Do marynowania twardych warzyw ( jak marchewka ) także używam tej zaprawy. Ryż: 1 szklankę ryżu przepłukać 3-4 krotnie do uzyskania klarownej wody, zalać 1 i 3/4 szklanką wody.  Pod przykryciem zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować

kawawszklance
Pieczona pierś z warzywami i ryżem 123

Cukinię w plastry, pierś  także  w paseczki grubosci ok.  3cm Dodajemy oliwe z oliwek i przyprawy-dokladnie mieszamy.  Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż,  zalewamy bulionem,  warzywa z piersią  rozkładamy po calosci przykrywamy folią  aluminiową,  lub pokrywką  od naczynia żaroodpornego :) wkładamy  do piekarnika nagrzanego do 190 C na około

Mamuśka wraca do formy
Czerwony ryż z warzywami i mozzarellą 174

ryż wchłonie całą wodę. Będzie miękki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy, dodajemy przyprawy i słonecznik.  3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy, dodajemy pokrojone kulki mozzarelli i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy chwilkę, żeby kulki zaczęły się topić. Smacznego

kruche babeczki
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 124

warsztatów przygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: *  żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki

kolorowotorcikowo
Ryż z mango 182

posiekanych migdałów sól łyżka masła sok z cytryny natka pietruszki 300 g ryżu basmati Przygotowanie   Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki. Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę. Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem olej , ma tłuszczu zrumieniłem cebulę . Dodałem po 1 łyżeczce kminu i kolendry

R'n'G Kitchen
Sprośnie faszerowane cukinie 173

farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków.  Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej(...)całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem gotowania dodaj umyte i lekko posiekane liście szpinaku. Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć wcześniej ugotowany brązowy ryż i połącz go z warzywami. Rozgrzej piekarnik do 180 °C Wydrążone cukinie nadziewaj aż po same brzegi aromatycznym farszem, a wierzch ozdób uroczymi czapeczkami. Do naczynia z cukiniami wlej gorący bulion (jeżeli

Roślinna - blog wegański
Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem 535

łyżka oleju Farsz: 2 duże udka z kurczaka np. z rosołu wszystkie warzywa z rosołu pół pętka kiełbasy  1 woreczek ryżu 1 spora cebula sparzona i uduszona na oleju (jeśli nie mamy wrażliwego żołądka nie musimy sparzać cebuli) sól, pieprz do smaku 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie ugotowany, wysypujemy na talerz aby całkowicie wystygł(...)może być gorący, może być ciepły. 2. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę, mielimy także kiełbaskę, warzywa oraz cebulę. Dodajemy wystudzony ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek

Gotowanie...to proste !
Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem 115

Cukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i ryżem – proste a zarazem pyszne :) Składniki na cukinie faszerowane: – 2 cukinie – 150 g kurek – 3 zielone cebulki – 80 g ryżu parabolicznego

Kuchenne Wariacje